-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelJärvakandi basseini hiilgeaega meenutavad rohtukasvanud varemed

Järvakandi basseini hiilgeaega meenutavad rohtukasvanud varemed

Klaasitehase kõrval oli aastakümneid üheks Järvakandi sümboliks eelsoojendatud veega bassein. Nooremad inimesed ei pruugi seda enam mäletada, kuid kolm-neli aastakümmet tagasi oli tegemist erakordse basseiniga mitte ainult Rapla rajoonis, vaid terves Eestis.

Ujula rajamise idee Järvakandi Tehaste kontori taga asuvasse kruusaauku ulatub tagasi viiekümnendate aastate teise poolde. Toona olid selle mõtte algatajad Kaarel Eelmaa ja Oliver Puri, Järvakandi inimestele kindlasti tuttavad nimed. Ehitamine võttis aega mõned head aastad, kuid märkimisväärne on see, et ujula rajati peaasjalikult vabatahtlikus korras. Palgatud tööjõudu kasutati väga vähe. Soe vesi lasti basseini juba 1958. aastal, kuid ametlik avamine oli 1959. aasta suvel koos ujumise Eesti meistrivõistlustega.
Nüüd, peaaegu kuuskümmend aastat hiljem seisab bassein mahajäetuna. Pragudest kasvavad taimed ning kunagine Järvakandi elanike meelispaik on ajapikku vajumas unustusse. Seal on küll aeg-ajalt esitatud näidendeid, ent siiski mitte regulaarselt. Järvakandi vallavanem Mart Järvik ütles, et plaani ujulat taastada oma endisel kujul ei ole. Pealegi on seda korduvalt müüdud ning praegu on selle omanikud eraisikud.

Siim Jõgis / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 15. juuni Raplamaa Sõnumitest

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare