12.7 C
Rapla
Kolmapäev, 27 sept. 2023
RSPaigavaim avab tee uutele kärajatele

Paigavaim avab tee uutele kärajatele

“Kärajad – see ei ole mingil juhul arvamusfestival, kus lihtsalt oma arvamusi väljendatakse, kärajad on midagi täiesti  muud,” selgitab Ivo Lambing, mees, kes tegeleb kogu jõust praegu sellega, et taaselustada muinaseesti kärajaid. Igal moel.

“Kärajatel arutatakse, vaieldakse ja argumenteeritakse, kuid nad lõpevad kindlasti mingi seisukohaga, millel on vaidluse alguse suhtes täiesti uus kvaliteet.”
Esimese üritusena on kavandatud selle ja tulevaste aastate kärajate paiga märkimine Raikküla kärajate 800. aastapäeva tähistamisega. Kus? Ikka Raikkülas Paka mäel.

Küsimusele, millest, mille üle ja millal kärama hakatakse, vastab Ivo Lambing, et need on täpsustamisel. Tal on läbirääkimised muinsuskaitseametiga, kes võib-olla siin midagi tahavad arutada. “Kokku võiksid saada näiteks keskkonnaministeeriumi ja kultuuriministeeriumi esindajad, mõnikord on riigiasutuste vahel arusaamatused, mida võiks selgeks rääkida, kärada. Eestis on näiteks päevakorral probleem vesiveskitega, millest mitmed on ka ehitismälestised, aga mille lammutamist keskkonnaministeerium omanikelt nõuab. Muinsuskaitse on selle vastu, kuna seadus keelab seda. See oleks teema, mida käramistel arutada.”

Juune Holvandus / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 15. juuni Raplamaa Sõnumite

Kõik uudised
Kuulutused