spot_img
-0.1 C
Rapla
Kolmapäev, 1 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
Artikkel"Ootamatu" talv tõi hullumaja rehvivahetustes

“Ootamatu” talv tõi hullumaja rehvivahetustes

Möödunud nädala esmaspäev üllatas lume ja libedusega. Kõrvalteelt põhimaanteele pöörates sai kiiresti tunda auto tagaotsa lendlemist. Esimese lumega arvatakse tihtipeale, et see niikuinii kaob, aga tunnetades esimest külglibisemist ja ristmikul rataste ringikäimist, tuli hakata mõtlema rehvivahetusele. Mingu see lumi siis ära või mitte.

Uudistes ja sotsiaalmeedia vahendusel levisid eelmisel nädalal pildid pikkadest järjekordadest rehvivahetuste uste taga. Umbes nagu ummikus seisaks.
Rehvivahetus võtab omajagu aega. Seda eriti siis, kui tekib järjekord. Tuleb ju rattad auto alt ära saada, rehvid velgedelt maha, uus rehv veljele peale panna, need täis pumbata, tasakaalustada ja alles siis autole uuesti alla panna. Elavas järjekorras jõuaks selle aja jooksul kas mõne keskmise paksusega raamatu läbi lugeda või lapsele sokid valmis kududa.
Käisime mõnes Raplamaa rehvivahetuspunktis ja uurisime, kuidas neil kõige suurema tunglemise ajal läinud on.

Märjamaal tuleb aeg kinni panna

Märjamaal pilt oli, aga vaadet mitte. Kui sealsesse rehvikeskusesse jõudsime, oli lõuna käes ja peale Jansen Rehvid OÜ omaniku Rivo Janseni kedagi liikumas ei olnud. Jäi ummik nägemata.
Uurisime, kuidas neil muidu järjekordadega on. Rivo vastas, et paras hullumaja on. Nende juures on vaja aeg enne kirja panna, nii et reaalset järjekorda ei pruugi tekkidagi. Reedel olid järjekorrad kolmapäevani, pluss mõned tahtjad ka selleks laupäevaks. Tööpäevad on viimastel nädalatel olnud pikemad kui tavaliselt. Rivo Jansen rääkis, et sageli tehakse tööd poole üheksani, on juhtunud ka, et tuleb poole üheni öösel rehve vahetada.
Talv tuleb igal aastal nii ootamatult, kas inimesed pole lõpuks taibanud, et võiks õiged rehvid natuke varem alla panna? Rivo naeris selle peale ja ütles: “Räägi nagu seinaga.” Justkui aastaga unustataks ära, mis jamad esimese lumega kaasnevad. Inimestel aega on, kuni ühel hetkel on hilja.
Eelmisel aastal valiti pigem lamellrehvi, aga sel aastal tahetakse rohkem naelrehvi. Jansen ei osanud öelda, mis sellist valikut põhjustab. Suurematel ladudel olevat juba probleemid naelrehvide varuga, kipuvad otsa saama. Ja juurde tulevat neid ehk alles novembri lõpus.
Uurisin, kas on kuidagi tajuda ka, et nooremad ise pigem ei vaheta rehve ja tulevad töökotta. Nooremate osakaal rehvivahetuses on Janseni sõnul suurenenud küll. Autod lähevad ka aastatega aina keerulisemaks, ei ole see ise vahetamine enam midagi nii lihtne. Vanemate inimeste probleem on aga pigem selles, et ei saada aru, et rehve tuleb ka tasakaalustada. Näiteks vahel öeldakse, et vaheta vaid rehvid, muud pole vaja. Ja ega inimene kuula ka, kui üritatakse seletada, et oleks vaja tasakaalustada. Vastatakse vaid, et pole vaja, ja siis tullakse järgmine päev tagasi, et vist siiski on vaja…
Rehvivahetuse hinnad on neil püsinud viimased kaks-kolm aastat samad. Aastatega on Jansen Rehvidel kujunenud oma kindel klientuur. Rivo Jansen on rehvidega tegelenud oma 20 aastat. Peale rehvide müügi, paigalduse ja remondi tegeleb Jansen Rehvid ka autopuhastusega.

Helerin Väronen, Mariliis Vest / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 9. novembri Raplamaa Sõnumites

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused