21.7 C
Rapla
Teisipäev, 5 juuli 2022
spot_imgspot_img

RS lisa – Käsitöölane: Intarsia – kannatlike kunst

Intarsia on imeline käsitööliik, mida nimetatakse teisisõnu ka näiteks panustehnikaks. See seisneb erinevat värvi õhukeste puitplaatide ehk spoonide kombineerimises, et luua kujutis või geomeetriline muster, mis omakorda peaks kaunistama või väärtustama mingit suuremat pinda.

Kuna tegu on eelkõige siiski kunstilise väljendusvormiga, ei ole intarsiale omase tehnika kasutamisel mitte mingisuguseid piiranguid ning kui tehnikavõtted on juba kätte saadud, on ainsaks piiranguks tõepoolest üksnes looja enda fantaasia.
Arvatakse, et intarsia omapärane nimetus pärineb ladinakeelsest väljendist „interserere“, mis tähendab otsetõlkes „sisestama“. Intarsia sündis Aafrika mandril, Egiptuses umbes 7. sajandil. Hiljem imbus intarsia Euroopasse Sitsiilia ja Andaluusia kaudu. Intarsiat võis leida ka iidsest Jaapanist. Alles 1330. aasta paiku tekkisid esimesed majesteetlikud kujundlikud intarsiateosed Orvieto katedraali Itaalias.

Pikemalt loe 30. novembri Raplamaa Sõnumitest.

Stina Andok, foto: Stina Andok

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised