spot_img
5.5 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
ArtikkelTeenuse, ja see ongi hea

Teenuse, ja see ongi hea

Märjamaa valla Teenuse küla osaleb tänavu aasta küla konkursil ning on pälvinud rahva lemmikküla valimisel 1603 häälega teise koha. Aasta küla 2017 laureaat kuulutatakse välja Eesti Külade Maapäeval 4. augustil Viljandimaal.

MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant korraldab aasta küla valimisi eesmärgiga avaldada avalikku tunnustust küladele tulemusliku tegutsemise eest ning teadvustada Eesti üldsusele maa- ja külaelu olulisust Eesti Vabariigis.
Aasta küla kandidaadiks saab iga maakond esitada ühe küla/külade piirkonna või aleviku, mis on välja selgitatud maakondlikul tasandil. Kandidaatide esindajateks on Liikumise Kodukant maakondlik esindusorganisatsioon, milleks Raplamaal on MTÜ Raplamaa Külade Liit. Kuigi maakondlikul konkursil valiti Raplamaa aasta külaks Valtu-Nurme, otsustas küla edasisest konkureerimisest loobuda. Seetõttu pakuti võimalust osaleda Teenuse külale.
Alates 2007. aastast on traditsiooniks saanud, et koostöös ERR-iga valitakse kandidaat­külade seast ka rahvalemmik. Juunikuus tutvustas ETV hommikuprogramm „Terevisioon“ igas saates kandidaat­külade elanike tehtud külasid tutvustavaid videoklippe. Sel perioodil said kõik huvilised tutvuda iseseisvalt kandidaatidega ka ERR-i erilehel ning hääletada oma lemmiku poolt. Hääletamine kestis 16. juuni keskpäevani ning 19. juunil kuulutati „Terevisiooni“ vahendusel välja tänavuse konkursi rahvalemmik. Sel korral valiti rahvalemmikuks Läsna-Loobu küla ning auväärse teise koha pälvis Märjamaa valla Teenuse küla.
Kokku hääletati oma lemmiku poolt 13 375 korral. Rahvalemmikuks kuulutatud küla pälvis 2232 häält, mis moodustas 16,7% koguhäältest, ning teise koha omanik Teenuse küla 1603 häält, mis moodustas 12% koguhäältest. Järgnevad kandidaatkülad kogusid juba oluliselt vähem hääli. Kolmanda koha omanik kogus näiteks 6,4% koguhäältest.
Kohtume Teenuse külavanema Heino Resiku ja MTÜ Teenuse Naiste Ühendus esinaise ning Teenuse mõisa perenaise Helle Rehepapiga küla olulisemas hoones, mõisas. Teenuse mõisale peale vaadates ei teki kahtlustki, et tegemist on just mõisahoonega. Küll tagasihoidlik ja välimuselt üsna lihtne valgetooniline kivist hoone mõjub oma esiküljel olevate puidust terrassikülgede ning sinna paigutatud lilledega äärmiselt romantiliselt.
Ühekorruselise mõisa siseruumid on avarad, jahedad ja stiili poolest nõukogudeaegsed. Külaliste saabumise auks on saalis kaetud laud kohvi ja kookidega. Laua taha istudes jään silmitsema seinale paigutatud pikka piltide rida. Selgub, et mõned aastad tagasi, kui Teenuse küla tähistas 550 aasta juubelit, pildistati sündmuse auks üles kõik küla majapidamised. Olgu nad siis parasjagu elanikega või tühjalt seismas.

Stina Andok / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 28. juuni Raplamaa Sõnumitest

1 kommentaar

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused