2.2 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
ArtikkelSalapärased hooned, antiiksed toolid ja karukollektsioon Raikküla mõisas

Salapärased hooned, antiiksed toolid ja karukollektsioon Raikküla mõisas

Tänavu suvel käib taas külastusmäng „Unustatud mõisad“. Oma uksed avavad kokku 29 Eesti mõisakompleksi. Sel aastal võtab Raplamaal mängust osa neli mõisa. Atla, Vana-Vigala ja Vaimõisa mõisa kõrval avab esimest korda oma uksed ka Raikküla mõis.

Raikküla mõisal ei ole küll ette näidata pooltki sellest ilust, mis seal vanasti oli, kuid selle-eest on seal ajalugu rohkem kui mõnes teises paigas. Kuigi esimesed kirjalikud andmed pärinevad aastast 1469, võib kirjapandu järgi järeldada, et mõis on tegelikult sellest veel vanem.
15 hoonest on seniajani säilinud 14 ja neist neli kõige suuremat on praeguste mõisaomanike Karmel Jõesoo ja Ivo Lambingu valduses. Kui küsida, kus siis mõisapere nüüdsel ajal elab, on vastus, et kunagises tõllakuuris. Omalajal mõisa vaatama tulles võlus just vana karjakastellihoone Karmelit kõige enam ja selle ühte otsa on tehtud eluase. Karjakastelli saalis aga toimuvad mõisapärandi ja kunstikonverentsid, läbi viiakse erinevaid koolitusi ja vaadata saab näitusi. Hetkel on selles saalis üleval Malle Leisi õlimaalid.

Helerin Väronen / Foto: Helerin Väronen
Loe pikemalt 19. juuli Raplamaa Sõnumitest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare