13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelValtu põhikool alustas juubeliaasta tähistamist vilistlaspeoga

Valtu põhikool alustas juubeliaasta tähistamist vilistlaspeoga

Siim Jõgis / foto: erakogu.

Esialgu vilistlaspidu ja pärast seda tulevad ülejäänud sündmused järele. Nii alustas Valtu põhikool juubeliaastat, millega tähistatakse kooli 150 aasta juubelit.

Pidu toimus laupäeva, 9. detsembri õhtul ning sellest võttis osa ligikaudu kolmsada vilistlast. Huvitaval kombel otsustas kool oma juubelit tähistada pikema aja vältel ning mitte paigutada kõiki sündmusi ühe nädalavahetuse sisse. Nii kestab suure juubeli tähistamine 2018. aasta oktoobrini.
Miks pidada vilistlaspidu jõulueelsel ajal, kui kõigil on nagunii kiire? Sest Valtu põhikool peab kroonika põhjal oma asutamisajaks 11. detsembrit. Kooli pikk ja väärikas ajalugu ulatub tagasi aastasse 1867. Just siis valmis praeguse koolimaja territooriumile puust, õlgkatuse ja ühe klassiruumiga hoone, kus “ühe jaoskonnaga” alustas tööd esimene koolijuhataja Jüri Tamberg, kes oli sel ametipostil aastatel 1867-1870. Enne seda käis peresid õpetamas Vääna Jüriks kutsutud mees.
1869. aastal töötas kool Valtu vallakooli nime all juba kolme jaoskonnaga. Aastal 1910 ehitati uus hoone, mis on kasutusel ka praegu. Kool nimetati Valtu kaheklassiliseks ministeeriumikooliks, kus õppetöö toimus viis aastat. Kool on viimase sajandi jooksul kandnud mitmeid nimesid: 1918 Valtu 6-klassiline rahvakool, 1930 Valtu algkool, 1947 Valtu 7-klassiline kool, 1961 Valtu 8-klassiline kool, 1989 Valtu 9-klassiline kool ja alates 1991. aastast kannab ta nime Valtu põhikool. 1977. aastal tehti koolile juurdeehitus, mida praegu nimetatakse uueks osaks.
Valtu põhikooli direktor Andres Saks on sellel ametikohal töötanud juba üle seitsmeteistkümne aasta. Muide, alles hiljuti valiti ta Eesti kõige spordisõbralikumaks õpetajaks. Saks ütles, et ta tunneb vastutust 150-aastase kooli juhtimise ees.
“Vastutus on alati, kooli juhtimisel teistmoodi ei saagi. Kõik, mis siin seinte vahel toimub, on minu vastutada. Ma kindlasti tunnen vastutust ja mul on hea meel, et kool nii vanaks sai,” ütles Saks.

130 õpilast
Nii Andres Saks kui ka kooli huvijuht Marten Israel ütlesid, et 150. sünnipäev on nii suur number, et seda ei saa tähistada ainult ühe sündmusega. Seetõttu ongi planeeritud üritusi ka lähitulevikku, et juubeliaasta kestaks kauem. 2018. aasta 20. jaanuaril toimub visioonipäev “Valtu kooli tulevik”. Saks ütles, et kool koostab uut arengukava ning sellele sündmusele oodatakse nii vilistlasi kui ka õpilaste vanemaid, et kuulata ideid, kuidas kooli arendamisel edasi minna.
Järgmise aasta 18. augustil toimub pidulik konverents-aktus “Valtu kool 150”. Sellega antakse juubelipidustuste tähistamisele akadeemiline mõõde. Punkt pannakse pidustustele alles 2018. aasta oktoobris heategevusliku kontserdiga.
Praeguste Valtu põhikooli õpilaste jaoks oli seoses kooli sünnipäevaga kõige pidulikum päev esmaspäev, 11. detsember. Siis lauldi esimese tunni ajal kooli hümni ja lasti ilutulestikku. Käesoleval õppeaastal 2017/18 on Valtu põhikoolis 130 õpilast, neist 63 on tüdrukud ja 67 poisid. Lisaks õppetööle tegutsevad koolis õpilasringid: mudilaskoor, lastekoor, orkester, kandlering, rahvatants, kergejõustik, iluvõimlemine, arvutiring, näitering, käsitööring, puutööring, viburing ja liiklusring.

Izzi ja Swingers
Aga laupäeva õhtul peeti ikkagi pidu. Vilistlased kohtusid vanade klassikaaslaste ja õpetajatega. Avatud olid klassiruumid. Näiteks ajalooklassis olid välja pandud kooli kroonikad ja slaidiesitlus kooli lendudest. Põnevamad väljapanekud ulatusid välja üheksateistkümnendasse sajandisse. Tantsuks mängisid ansamblid Izzi ja Swingers. Diskorina mängis plaatidelt muusikat Mart Saar.
Eelmine Valtu põhikooli vilistlaspidu peeti aastal 2012. Direktor Andres Saks rääkis, et sarnaselt teiste koolidega peetaksegi kokkutulekuid iga viie aasta tagant.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare