-1.7 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSÕpilasfirmade laat oli rahvarohke ja edukas

Õpilasfirmade laat oli rahvarohke ja edukas

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Nagu juba traditsiooniks saanud, toimub laupäeval enne jõule õpilasfirmade laat, kuhu tullakse kohale üle terve Eesti. Tänavu oli 14. õpilasfirmade laat seega päev enne jõule Rappeli keskuse koridoris.

Ilmselt igaüks oskas ennustada, et laupäeval on poed pungil inimestest, kes kärutäite kaupa jõulude tarbeks head ja paremat varuvad. Neile lisandusid veel viimasel hetkel kinkide otsijad. Nii ei olegi kuigi üllatav laupäeval Rappeli keskuse uksest sisse astudes näha tavapärasest kordades rohkem inimesi.


Lähemal uurimisel selgub, et paljud neist on veel enne poodidesse sisseastumist midagi uudistama jäänud. Terve pikk koridor on rahvast täis. Laudadele on välja sättinud oma pakutava kraami 28 õpilasfirmat. Nende hulgas on loomulikult pealinna esindajaid ning õpilasi ka Suure-Jaanist ja Aravetelt. Rõõmustav on aga asjaolu, et Raplamaad esindab laadal seitse õpilasfirmat. Neist kaks on Rapla Vesiroosi gümnaasiumist ja viis Kohila gümnaasiumist.
Hakkan ühest otsast peale ja uudistan väljapanekuid. Tooteid on tõesti palju ja silme ees läheb kiiresti üsna kirjuks. Abiks on päevajuht Miss Raplamaa 2017 Grit Tarvis, kes firmadega lähemalt juttu teeb. Kõlaritest saavad kõik seda kuulda.
Kohalik õpilasfirma Risk kutsub mind nende seltskonnamänguga tutvuma. Nimeks on sellel „Miks mina?“ ja sisult on ta sarnane „Tõde või tegu“ mänguga. Ainult et valikud on juba kaartidele üles kirjutatud. Särasilmne neiu teeb head müügitööd ja teatab, et see sobib suurepäraselt kingituseks – lähedaste või naabritega mängimiseks.
Järgmisena tõmbab mind enda laua juurde Tallinna 21. kooli õpilasfirma Best Ice, kes valmistab eestimaiste kompvekkide maitsega käsitööjäätiseid. Kuigi ilm on õues tuuline ja külm, kõlab pakkumine jäätist proovida suurepäraselt. Jõulude puhul on neil spetsiaalselt valmistatud piparkoogimaitseline jäätis.
Paar sammu edasi läheneb mulle noormees sarnase pakkumisega. Sama kooli õpilasfirma Friizi pakub aga külmutatud jogurtit. Noormees selgitab, et siiani on saanud seda maitsvat maiustust ainult Yo! kohvikutes mekkida. Nüüd on noored selle aga kliendile lähemale toonud. Nende valmistatavat külmutatud jogurtit võiks saada osta tavalisest toidupoest.
Laual on kolm valikut. Mangomaitseline külmutatud jogurt meenutab sorbetti ning sellele ei ole suhkrut lisatud. Natuke magusam on pruuni suhkruga mustikamaitseline külmutatud jogurt. Eriti suured magusasõbrad haaravad aga kindlasti küpsisemaitselise külmutatud jogurti järele. Maitse on tõesti hea ja ostan endale ühe topsi kaasa.
Tegelikult oli muidugi õpilasfirmade pakutava valik lai. Kohila õpilasfirma Lehteco müüs taimedega dekoreeritud telefoniümbriseid. Õpilasfirma TimbeRing laualt sai endale soetada puidust sõrmuseid. Gesso Suure-Jaanist pakkus aga praktilisi kriiditahvleid, mis samal ajal ka toreda sisustuselemendina mõjusid. Loomulikult sai endale kaasa osta ilusaid märkmikke ja erinevat suupoolist vegan-küpsistest käsitöölimonaadini.
Silma jäi ka õpilasfirma Traksitrallid, kes müüsid trakse, mis nagu nad ise ütlevad, tagavad mugavuse, hea väljanägemise ning toovad iga päev naeratuse näole.
Laada korraldaja Margot Sarv ütleb, et jäi ettevõtmisega rahule. Päeva kassa oli 1600 eurot ja see on päris hea tulemus. Teist aastat toimus laat Konsumi teise korruse asemel Rappeli keskuses. Sarv ütleb, et ta on asukohaga rahul, sest Konsumiga võrreldes on Rappeli keskuses palju rohkem ruumi liikuda. Inimesed leidsid nad üles mõlemast kohast ja soetasid nii mõnedki kingid just õpilaste käest, aga avarus on kahtlemata Rappeli keskuse eelis.
Iga laadal osalenud õpilasfirma sai päeva lõpus tunnustatud ning lahkus Rap­last eritiitliga. Välja hüüti näiteks kõige perenaiselikum, praktilisem, seltskondlikum, rohelisem ja soojendavam. Neli õpilasfirmat jäid aga eriti silma ja said eraldi tunnustatud.

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare