6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelKandlepäev tõi kokku peaaegu 90 kandlemängijat

Kandlepäev tõi kokku peaaegu 90 kandlemängijat

Helerin Väronen / foto: Helerin Väronen.

20. jaanuaril toimus Tohisoo mõisas Raplamaa XI kandlepäev, mis tõi kokku peaaegu 90 suurt ja väikest kandlemängijat maakonnast ja mujalt Eestist. Päeva eesmärk on tuua kokku Raplamaa kandlemängijad, nii õpetajad kui ka õpilased, õppida ühist repertuaari ning luua tihedamat koostöövõrgustikku.

Kandlepäeva korraldaja Margit Kuhi lisas: “Samas oleme avatud külalistele ja igal aastal ongi meie päevast tulnud osa saama kandlemängijad väljaspoolt maakonda. Raplamaal saab kandlemängu õppida 10 paigas ning on uhke ja eriline, et meil kandleõpetajaid ja mängijaid ikka nii palju leidub.”
Seekordsel kandlepäeval olid õpilastele meeleolukad õpitoad – Annika Mändmaa tutvustas vanu laulumänge ning rahvamänge ja lapsed lustisid täiel rinnal ning tundsid suurt rõõmu vanu mänge mängides. Kuhi sõnas, et eriti jäid lastele meelde köievedu ja Kingsepp.
Tõnis Kirsipuga õpiti tundma erinevaid rütme ja tunnetama rütmimaailma oma kehapillil.
Õpetajad said samal ajal kuulata ja arutleda kandlemängu pedagoogilise poole üle kandlemängija Kadri Lepassoniga. “Ka kandleõpetuses on alguses väga oluline tunnetus ja asend oma pillil ning alguses läheb päris palju aega, et õige asend ning tunnetus kätte saada. Kuna pillimeistreid on palju ja pillid erinevad, ongi kõik väga individuaalne. Mängiti ja arutleti ka erinevate mänguvõimaluste üle ehk et ühte lugu saab päris mitmel eri moel ja sõrmestuses mängida,” rääkis Kuhi.
Lisaks väiksematele õpitubadele toimus üheskoos RahvatantsuLabor, kus Lepasson rääkis, kuidas tantsuks mängida ning kuidas tantse õpetada. Suurem osa osalejatest õppis tema juhendamisel tantse ning teised mängisid tantsuks. Pillimängijad pidid kannatlikult ootama ja järgima täpselt tantsijate samme ning tempot.
“Sellises laboris said kõik päris kiiresti õiged tantsusammud selgeks ning mängijad kogemuse, kuidas tantsuks mängida. Järjest vahetati kohti ning kõik said tantsuks mängida ja tantsida. Kuna enamik lugusid, mis kandlel õpitakse, on tantsulood, ongi väga oluline osata neid peale pillil mängimise ka tantsida,” selgitas Kuhi.
Pärast tantsulaborit said kõik üheksoos mängida varem õpitud ühislugusid, mis andis ja lõi eriti võimsa ühistunde. Kandlepäev lõppes traditsioonilise kontserdiga, kus esinesid kõik osalejad ja õpetajad.
Kandlepäeva korraldab MTÜ Kandlekoda, mis tegeleb erinevate pärimusmuusika-alaste laagrite, kursuste, õppepäevade korraldamisega ja väikekannelde ning kromaatiliste kannelde valmistamisega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare