26.6 C
Rapla
Laupäev, 25 mai 2024
RSKehtna vabatahtlikele päästjatele kingiti maitsev tort

Kehtna vabatahtlikele päästjatele kingiti maitsev tort

Katri Reinsalu / foto: Katri Reinsalu.

Eesti Vabariik 100 raames on Eesti tordimeistrid algatanud magusa heategevusprojekti. Rahva Raamatu kirjastuses ilmus sel kuul raamat „Eesti 100 torti. Meie tordimeistrite parimad tordid, koogid ja muud maiused“.

Sellesse valiti üle riigi sada erilist tordiretsepti. Projektist võtsid osa tordimeistrid, kondiitrid, tippkokad, toidu­blogijad ja asjaarmastajad.
Raamatu jaoks välja valitud retseptide järgi tehtud tordid annetati aga abivajajatele või heakskiitu väärivatele ettevõtetele ja isikutele. Teiste hulgas osales Raplamaalt selles ettevõtmises Kaire Tähe, keda kohalikud tunnevad pigem nime Kaire Magus Maailm järgi.
Kehtna vallas elav naine ütles, et esimese hooga oleks ta soovinud oma tordi saja-aastasele inimesele kinkida. Sellises uhkes vanuses inimest Kehtna vallas paraku polnud. Kaire jaoks oli oluline, et tort läheks kellelegi, kes on seotud tema kodukohaga. Ta soovis panustada kohaliku kogukonna tegevusse. Rikkalikult šokolaadine tort oli parasjagu rammus ja järgmisena turgataski pähe mõte kinkida see Kehtna vabatahtlikele päästjatele. Tegemist on ju suure missioonitundega inimestega, kellele see töö on elu loomulik osa.
Esmaspäeval saabus kätte hetk tort üle anda. Täpselt lõuna ajal kutsusid Kehta vabatahtlikud oma mehed kokku, et kingitus Kehtna päästekomandos vastu võtta. Kuna tegemist oli lõunaga, otsustas komando omalt poolt soolase suupoolise eest hoolitseda ja oli lauale võileivatordi toonud.
Pärast seda, kui Kaire oli põgusalt tutvustanud, kuidas ja mis põhjustel ta komandosse sattus, oli käes aeg tordile esimene pilk visata. Kairele omaselt oli see imekaunis ja ahvatlevalt isuäratav. Tegemist oli peaaegu kolmekilose tordiga. Selle põhjaks on brownie koos küpsetatud toorjuustukihiga. Selle peal oli omakorda vahukoorekiht. Tordi kõige pealmine kiht oli aga šokolaadiganache. Kaire ütleb, et ükskõik millises etapis peaks torditegemise pooleli jätma, on tulemus ikka maitsev.
Retsept tuli osalejatel kas ise välja mõelda või olemasolevatest retseptidest kombineerida. Otsiti võimalikult erinevaid torte. Kaire tordi puhul tasub märkida, et see on nisujahuvaba. Selle asemel on põhja valmistamisel kasutatud hoopis mandlijahu. Kaire tõi välja, et tavalise vahukoore asemel taimset alternatiivi kasutades saab ka laktoosivaba maiuse.
Kaunistatud on tort vabariigi sünnipäevale omaselt. Lisaks kirssidele on tordil ka kasekoort meenutav šokolaad ja rukkililleõied. Viimased, muide, on pärit Kaire naaberküla mahepõllult. Naine muheleb, et kasvatas ka ise eelmisel suvel rukkililli, aga nii palju neid ei saanud, et igale poole jätkuks. Šokolaadist kasekoor on samuti ise tumedast ja valgest šokolaadist valmistatud.
Kaire selgitab, et muudel tähtpäevadel saab selle rammusa maiuspala vastavalt vajadusele teisiti kaunistada.
Kehtna vabatahtliku päästeteenistuse pealik Eno Hermann kinkis vastutasuks Kairele tulekustutusvaiba. Naine tõdes, et koduköögis on tal üks juba olemas, aga kindlasti kulub ka teine ära. Kasvõi suvel õue grilli juurde.
Ega pikka juttu enne tordi söömist ei puhutudki. Kaire asus torti lahti lõikama ja teised seda mekkima. Pärast võis kuulda ainult iga kohalviibija mõmisevaid kiidusõnu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare