14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
PersoonFC Flora noortemeeskonda juhib Märjamaa juurtega noormees

FC Flora noortemeeskonda juhib Märjamaa juurtega noormees

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Alates tänavusest jalgpallihooajast juhib Tallinna FC Flora järelkasvumeeskonda Märjamaa juurtega noormees. Ats Sillaste (29) töötas FC Flora jalgpalliklubis juba varemgi, kuid nüüd juhendab ta U21 meeskonda peatreenerina.

Hooaeg on seni alanud edukalt. Kolmest mängust on tema hoolealused kogunud kaks võitu ja ühe viigi. Käesoleval nädalal tehakse klubimängudes paus. Puhkust see Sillastele siiski ei tähenda, sest paralleelselt FC Flora U21 ametikohaga on ta ka Eesti U21 koondise abitreener.


Teisipäeval sõitis ta koos koondisega Inglismaale laagrisse ning edasi minnakse Hispaaniasse. Seal mängitakse Euroopa meistrivõistluste valikturniiri raames Hispaania eakaaslaste koondisega. Selgituseks – U21 tähendab, et mängijad on nooremad kui 21-aastased. Täht “U” tuleneb ingliskeelsest sõnast under, mis selles kontekstis tähendab “vähem kui”.
Need kaks ametiposti – FC Flora U21 peatreener ja Eesti U21 koondise abitreener – on Sillaste karjääri seni kõige vastutusrikkamad ametikohad. Kõigest 29-aastasena on ta seni vastutusega hästi toime tulnud. Seda enam, et vanus lubaks tal põhimõtteliselt veel ise Eesti tipptasemel jalgpalli mängida. Seda on ta ka teinud. Oma mängijakarjääri jooksul esindas ta Eesti kõrgliigas nelja meeskonda: Viljandi Tulevik, Paide Linnameeskond, Sillamäe Kalev ja Tallinna Kalev.
Mängides poolkaitsjana, sahistas ta korduvalt ka väravavõrke. Näiteks Paide Linnameeskonna eest lõi ta Eesti meistriliigas viis väravat. Ise ta neid numbreid enda sõnul üle ei tähtsusta. Ei seda, mitu mängu ta kõrgliigas kaasa tegi, ega seda, mitu väravat lõi. “Elan ennekõike olevikus,” sõnas ta.

Hooaja algus

Raplamaa Sõnumid kohtus Ats Sillastega reedesel päikesepaistelisel pärastlõunal A le Coq Arenal. Treeneri mõtted olid loomulikult juba eeloleval nädalavahetusel, sest ees ootasid kohtumised nii FC Flora esindusmeeskonna, U21 kui ka U19 meeskondade jaoks. Loomulikult jälgib ta lähedalt kõigi kolme meeskonna tegemisi. Suhtlus esindusmeeskonna peatreeneri Jürgen Henniga on tema sõnul järjepidev. Paljud klubi mängijad on nii noored, et võiksid vanuse poolest esindada kui mitte kõiki kolme, siis vähemalt kahte võistkonda.
Laupäeval, 17. märtsil kohtus FC Flora Premium liigas ehk Eesti kõrgliigas Pärnu JK Vaprusega ning võitis 5:0. Järgmisel päeval oli kord Sillaste hoolealuste ehk FC Flora U21 meeskonna käes, kes läks esiliigas (tugevuselt Eesti teine liiga) vastamisi FC Elvaga. Ka sealt tuli veenev 5:0 võit. Sillaste meeskonna eest lõi kolm väravat Erik Sorga, kes teenib regulaarselt mänguaega ka FC Flora esindusmeeskonnas.
Käesoleva hooaja kõige võitluslikuma mängu pidas FC Flora U21 kohe esimeses voorus, kui vastu tuli igipõline rivaal FC Levadia U21. Seda nimetati isegi miniderbiks. Ja see mäng oli väga põnev ning lõppes 2:2 viigiga. “Jalgpalli saab mängida mitmel väga erineval viisil. Sellepärast see mäng nii põnev ongi. Esimeses mängus õppisime alles oma meeskonda ja vastaseid tundma. Meie ei avanud oma mängu liiga palju,” sõnas Sillaste. Hooaja teises mängus alistati Keila JK juba 9:0 ning viimati tuli siis 5:0 võit FC Elva üle.
FC Flora U21 on üks esiliiga favoriitidest, kuid teisi tugevaid võistkondi on veel. Ennekõike muidugi Maardu Linnameeskond, kes võitis liiga eelmisel hooajal, kuid siis loobus tõusmisest Premium liigasse, millele neil tegelikult õigus oli. Niisiis jätkavad nad ka tänavu esiliigas.
“Võitmine on muidugi oluline, aga see ei saa olla kõige ees. Minu jaoks on kõige tähtsam, et me mängiksime aina paremat jalgpalli. Mängijad peavad ka ise nägema, et nad mängivad aina paremini ning sellega kaasnevad ka head tulemused,” rääkis Sillaste oma lähenemisest jalgpallile.

Treeneritöö

Selge on ka see, et üks peamisi U21 meeskonna funktsioone on kasvatada mängijaid esindusvõistkonnale. FC Flora süsteemis on see toiminud hästi juba aastaid. Eelmisel aastal, kui Sillaste oli Joel Indermitte kõrval U21 abitreener, mängisid nende käe all mitmed mehed, kes nüüd on tõusnud esindusmeeskonna koosseisu. Näidetena võib välja tuua Markus Poomi, Henri Järvelaidi ja Vladislav Kreida.
Ega treeneritöö ja vastutus kerged ole. Kindlasti ei ole tegemist pelgalt kaheksast viieni töökohaga. Eriti arvestades, et Sillaste ampluaasse kuuluvad ka eelmiste mängude ja tulevaste vastaste analüüs. “Inimesed võib-olla ei tea, mis on treeneritöö taust. Ma pean jälgima, mida teeb esindusmeeskond, tänagi käisin nende trenni vaatamas, käin vaatamas U19 mänge, koostan treeningplaane. FC Flora eelmine peatreener Arno Pijpers ütles, et jalgpallitreener oled sa 24 tundi päevas. Kui nädalas on juhtumisi üks või kaks vaba päeva, siis me naljatledes ütleme abitreeneriga teineteisele, et sel päeval ma sinuga rääkida ei taha,” rääkis Sillaste. Ta lisas, et treeneritöö juures ongi põnev just see, et rutiini ei teki.

Märjamaa

Esimesed kokkupuuted jalgpalliga olid Sillastel oma kodukandis Märjamaal. Seal on ta sündinud, alustanud kooliteed, lõpetanud põhikooli ning alustanud oma esimese treeneri Mati Püü käe all ka jalgpallitreeningutega. Eredalt on Sillastel meeles, kui Märjamaa gümnaasiumis käis külas FC Flora esindusmeeskond. Kohal olid sellised mängijad nagu Andres Oper ja Vjatšeslav Zahovaiko. See oli noorele poisile üheks tõukeks pühenduda jalgpallile. “Mäletan, et see tundus põnev ja sütitav,” rääkis ta. Umbes samal ajal hakkasid pihta ka treeningud, millest Ats koos oma venna Mikk Sillastega kohe osa hakkas võtma. Jalgpallipisik saigi sellest alguse.
Mingil hetkel ühendati Sillaste treeninggrupp Kehtna jalgpallikooliga ning siis hakkas ta seal trennides käima. Mälestused on muidugi eredad – bussid tõid kogu maakonnast poisse Kehtnasse kokku. Neid meenutusi jagab Sillaste enda sõnul veel praegugi oma mängijatega. Kõigepealt tuli sõita tund aega bussiga Kehtnasse, poolteist tundi kestis treening, poolteist tundi tuli oodata teise grupi treeningu järel ja siis sõitsid tund aega Märjamaale tagasi. Sellega oligi päev ühel pool. Hommikul tuli uuesti kooli minna ja kõik algas otsast peale. Teiste treeningu ajal sai õnneks tegeleda koduste töödega, mis koolist anti.
“Ei saa öelda, et keegi oleks sundinud. Omal soovil tegin kõike seda kaasa,” rääkis Sillaste. Samas treeninggrupis käis muide ka Rauno Tutk, kes on pärit Kohila vallast Lohult. Praegu mängib ta Premium liigas Pärnu JK Vapruse koosseisus. Ja veel, Ats Sillaste on Rauno Tutkist täpselt kaks päeva vanem. Sillaste on sündinud 8. aprillil ja Tutk 10. aprillil 1988.
Tihedat sidet Märjamaaga tunneb Sillaste enda sõnul veel tänagi. Seal elab tema ema ning mõnus on teinekord linnamürast eemale saada ja kodukanti sõita. Eriti naudib neid sõite Märjamaale Sillaste sõnul tema nelja-aastane laps, kellele väga meeldib vanaema juures käia.

FC Tiigrid

Enne treeneriks hakkamist oli Sillastel soov mängida jalgpalli professionaalsel tasemel. Üks eesmärk oli jõuda FC Flora esindusmeeskonda ja teine oli hakata jalgpallurina elatist teenima. Esimene neist tal korda ei läinud, kuid mängides Sillamäe Kalevi eest, sai ta selle eest ka palka. Aga kui lähedale jõudis ta FC Flora esindusmeeskonnale? Ühe mängu on ta seal siiski kirja saanud. Seda küll mitte Eesti meistriliigas, vaid Balti liigas, kui aastaid tagasi sellist võistlust veel peeti. Samuti on ta kaasa teinud mõned hooaja-eelsed mängud, kuid püsivalt end koosseisu murda tal ei õnnestunud.
Treenerina hakkas ta sujuvalt tööle juba mängijana. Esmalt alustas ta noorte mängijate treenimisega klubis JK Loo, mille brändinimi on FC Tiigrid. “Kui mind kutsuti sinna, siis mõtlesin, et miks mitte juba mängimise kõrvalt treeneritööd alustada,” rääkis Sillaste. Iseenesest ei ole see harukordne. Ka praegused FC Flora mängijad on juhendajatena oma treeninggruppide juures. Ja mis samuti oluline – see võimaldas tal olla oma armastatud spordiala jalgpalli juures.
“Olen inimene, kellele meeldib elada olevikus. Ma ei saa muuta seda, mis on juhtunud minevikus. Jalgpallis tuleb ka mõelda olevikus ja märgata kõike, mis ümberringi toimub. Tihtilugu arvatakse, et mängu teeb ära palliga mängija, aga tegelikult on vähemalt sama tähtis, mida teevad pallita mängijad,” rääkis Sillaste.
Seetõttu on tal enda sõnul keeruline vastata küsimusele, kas ta näeb ennast praeguses ametis ka pikemas perspektiivis. “Ma elan hetkes ja ei muretse selle pärast, mis tulema hakkab,” sõnas ta ning lisas, et ei kahtle selles, et ta hakkama saab. Kas või jalgpalliväliselt kui tarvis.
Tallinnasse kolis ta pärast põhikooli lõpetamist Märjamaal. Õppima asus seejärel Tallinna ühisgümnaasiumi spetsiaalses jalgpalliklassis. Ka seal tuli hakkama saada raskemate aegadega. Tõsine küsimus oli see, kas temast saab professionaalne jalgpallur või mitte. Kui palju tuleks elatise teenimisel panustada jalgpallile?
Kõrgharidust asus Sillaste omandama Tallinna Ülikoolis kehakultuuri erialal, kuid see jäi pooleli. Nüüd ta enda sõnul poolelijätmist kahetseb. Uusi huvitavaid väljakutseid on pidevalt juurde tulnud, kuid ülikooliga pole noormees veel päriselt lõpparvet teinud. Kui tuleb periood elus, kus aega on pisut rohkem, soovib ta tagasi õppima minna, et kõrgharidus ikkagi omandada. Kas või põhimõtte pärast.

Eesti U21 koondis

Eeloleval nädalavahetusel tehakse nii Eestis kui ka Euroopa klubijalgpallis paus. Ikka selleks, et koguneda saaksid rahvuskoondised ning pidada omavahel maavõistlusi. Sel põhjusel kogunes ka Eesti U21 koondis, kes sõitis teisipäeval, 20. märtsil Inglismaale laagrisse. Nendega oli kaasas ka abitreener Ats Sillaste. Peatreener on Karel Voolaid. Inglismaal on eesmärk valmistuda mänguks Hispaania U21 koondise vastu, mis toimub teisipäeval, 27. märtsil Ponferradanas.
Kui samad meeskonnad eelmise aasta 5. septembril Tallinnas mängisid, võitis Hispaania 1:0. Võõral väljakul oleks nendest jagu saamine veel suurem saavutus. Vahest kõige tuntum vastaste mängija on Dani Ceballos, kes on saanud väljakule Real Madridi esindusmeeskonna eest ning isegi kaks väravat löönud. Vastased on muidugi tugevad, aga sinisärgid ei lähe selles mängus kindlasti alla andma. Oma panuse selleks annab treeneripingilt ka Märjamaalt pärit treener Ats Sillaste.