spot_img
-0.1 C
Rapla
Neljapäev, 2 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
RSMis on Saksa kevad?

Mis on Saksa kevad?

Inge Põlma.

Aprillikuus tähistatakse Eestis Saksa kevadet, mille fookuses on sel aastal vaba- ja Hansalinn Hamburg. Esmakordselt osaleb selles, esialgu küll vaid mõne ettevõtmisega, ka Raplamaa.

Saksa kevadet on Eestis korraldatud 2010. aastast. Selle eesmärk on tuua „atraktiivse programmiga kokku inimesed üle kogu Eesti, kelle jaoks on Eesti ja Saksamaa sõprus südameasjaks ning keda ühendab huvi saksa keele ja kultuuri vastu“, öeldakse kodulehel.
Sel aastal toimub “Saksa kevade” nime kandev festival 9.-29. aprillini. Sündmuste koordineerijad on alati olnud Saksa saatkond Tallinnas ja Goethe Instituut, kuid sündmusi korraldavad eri linnades (põhiliselt Tallinnas, Tartus ja Pärnus) koolid, kultuuriasutused ja teised organisatsioonid, kellel on tihedamad sidemed Saksamaa, saksa keele ja saksa kultuuriga.
Nagu varem, on selgi aastal eriti mitmekesine kultuuriprogramm just Tallinnas ja Tartus, kus korraldatakse erinevaid kunstiprojekte, loenguid, filmide näitamisi, kontserte jne. Näiteks just täna on Tallinna Ülikoolis loeng „Sakslased Böömimaal“, mis käsitleb tšehhide ja sakslaste keerulisi suhteid alates 19. sajandist, mil oli tšehhide (nagu ka eestlaste ja paljude väikerahvaste) rahvusliku ärkamise aeg, kuni Teise maailmasõjani, sellele eelnenud ja järgnenud ajani.
Enamikust sündmustest osavõtmine eeldab ikkagi meie maakonna inimestelt kuhugi sõitmist, aga veebipõhiseid viktoriine võib lahendada igal pool. Näiteks 4.-5. klassidele mõeldud „Saksa keel on cool“ (viktoriin on eesti keeles, vaja läheb üldteadmisi saksakeelsetest riikidest ja saksa kultuurist) algas juba jaanuaris ja kestab 1. maini. Alates 9. aprillist avaneb võimalus panna proovile oma teadmised Hamburgi-teemalises viktoriinis.
Alates 2013. aastast on igal aastal olnud põhifookus ühel Saksamaa liidumaal. Sel aastal ongi selleks just Põhja-Saksamaa tähtis sadamalinn Hamburg, mis sümboliseerib oma suurepärase kultuuriprogrammiga Põhja-Saksamaa kultuurilist rikkust ja tutvustab end kui kultuuri-, IT-, majandus-, teadus- ja turismitemplit.
„Teemafookus asub sel korral avalikul ruumil, milles me igapäevaselt enesestmõistetavalt liigume. Unustame sealjuures aga sageli, et selle kujundusest sõltub nii üksikisiku individuaalne areng kui ka vaba ühiskond tervikuna. Selle taustal loob Saksa Kevad mõttelise silla ka Eesti Vabariigi 100 aasta juubeli aastasse,“ öeldakse festivali kodulehel.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused