6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla valla kaasava eelarve konkursile laekus 18 ideed

Rapla valla kaasava eelarve konkursile laekus 18 ideed

Katri Reinsalu.

Rapla valla kaasava eelarve konkursile laekus tähtajaks 18 ideed ühinenud valla eri piirkondadest. Esmane analüüs on tehtud ja kõik 18 ideed hinnati eelarveaasta jooksul teostatavaks.
Kõik ideed ei pruugi siiski rahvahääletusele jõuda, sest neid analüüsitakse mitmes järgus. Ideid hakkab kõigepealt sõeluma töörühm, kuhu kuuluvad volikogu komisjonide esimehed ja vallavalitsuse liikmed. Lõplik otsus, millised ideed rahvahääletusele jõuavad, plaanitakse teha 10. aprilli nõupidamisel.
Enne rahvahääletust toimub ka infopäev, kus iga esitaja saab võimaluse oma ideed tutvustada. Rahvahääletus peaks esialgsete plaanide kohaselt leidma aset mai esimeses pooles. Protsess loodetakse lõpetada juuni alguseks, kui selgub võitja. Võiduidee realiseerimine jääb seega suvekuudesse.
Laekunud ideede hulgas on esindatud kõik ühinenud valla piirkonnad. Näiteks endine Kaiu vald on võimalust eriti usinalt kasutanud ja esitanud lausa viis ideed. Nende hulgas on näiteks kohaliku külaplatsi rajamine, tuletõrje veevõtukoha rekonstrueerimine mitmetasandiliseks väliujulaks ja discgolfi raja ehitamine.
Juurulased sooviksid oma rahvamaja kõnniteede ja platside väljaehitamist ning kõiki vanuserühmi kaasava mänguala arendust Järlepa keskusesse. Endine Raikküla vald on jäänud tagasihoidlikuks ning esitanud idee Kabalasse mänguväljaku ehitamiseks.
Loomulikult on peaaegu pool esitatud ideedest tihedalt seotud Rapla linna või selle lähiümbrusega. Välijõusaalid ja võimalused värskes õhus mõnusalt aega veeta on valdkond, milles läbi aastate ideid välja pakutakse. Tänavu soovitakse välijõusaali lausa kahes projektis. Üks neist puudutab Kodilat ja teine Öökulli järve puhkeala ja Vesiroosi terviseparki või Rapla lasteparki. Ka kultuurivaldkond on võimalust kasutanud. Kultuuriklubi Baas soovib toetust festivalile Särin ja selle pesapaiga ehk sisehoovi renoveerimiseks.
Veidi teistmoodi ideede hulgas on mõte luua Raplasse kuulsuste allee. Sarnaselt Hollywoodiga saaksid Eesti kuulsused Swedbanki ärimaja esisesse kõnniteesse oma tähed. Üks laekunud idee pakub aga välja jätkata endises Juuru vallas tekkinud traditsiooni külastada oma eakaid nende 80, 85, 90, 95, 100 aasta juubeli puhul isiklikult. Ühtlasi saaks kaasava eelarve raha kasutada sünnipäevakingiks ning majanduskulude katmiseks.

Ideedega on täpsemalt võimalik tutvuda Rapla valla kodulehel: https://rapla.kovtp.ee/kaasaveelarve2018. Seal saavad lehele sisse loginud kodanikud esitatud ideede kohta juba oma esialgset arvamust avaldada.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare