5.5 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
PersoonKatrin Kurjama on oma lastele pühendunud (täiendatud)

Katrin Kurjama on oma lastele pühendunud (täiendatud)

Helerin Väronen / Foto: Merle Beljaev.

Laupäeval, 12. mail oli Kohila lastepargis traditsiooniline põnnide paraad, mille käigus õnnitleti eelmisel aastal sündinud laste vanemaid ning kuulutati välja Kohila valla aasta ema 2018, kelleks sai Katrin Kurjama.

Katrin on oma pühendumise ja abivalmidusega eeskujuks kõigile teistele emadele, ütles Kohila valla kultuurinõunik Sigrid Põld aasta ema tutvustades. Kogu oma aja pühendab ta lastele ja pole hetke, kus Katrin ei naerataks. Nii Katrin kui ka tema abikaasa teevad omalt poolt kõik, et nende kolm last, Alex, Helena ja Katariina saaksid pühenduda koolile, oma hobidele ja unistustele.
Kõike, mida Katrin teeb, teeb ta suu­re armastuse ja pühendumisega. Lisaks laste kasvatamisele on Katrinil mitmeid hobisid, näiteks meeldib talle sisekujundus, ehitamine, õmblemine, lumelauasõit, ujumine ja kui aega jääb, loeb ta raamatuid ja käib kinos.
Katrini enda jaoks oli aasta ema tiitel väga ootamatu, kuid selle saamine tekitas väga hea tunde. Tema lapsed Alex ja Helena teevad kaasa noortebändis Blue Hearts, esinedes bändiga ka Kaparockil. Bänditegemist on võetud lausa nii tõsiselt, et koju on selle tarbeks omaette bändiruum ehitatud.
Katrin sõnas, et nad on laste bänditegemisel igati toeks ja samuti on nad olnud Alexile abiks eelmisel aastal alguse saanud Augustirocki korraldamisel. Teistele vanematele paneb Katrin südamele, et oma lapsi tuleb aidata ja toetada nii palju kui vähegi võimalik.
„Ei tasu mõelda ainult enda peale, oma karjääri peale. See pole nii oluline. Emaks olemine on ka karjäär, see on suur töö. Kui sa tahad, pead oskama ka kodus kõike.“ Katrinil on vedanud selle­ga, et tänu mehele on ta saanud oma lastega kodune olla, kolmest­ lapsest ükski pole lasteaias käinud. Kuid selle eest alustasid lapsed varakult trennides ja ringides käimist.
„Kõik lapsed on tublid ja ma olen selle üle väga rõõmus. Vahel mehega ütlemegi, et nad on tegelikult meist tublimad. Kui sa elad nii, et sa ei mõtle ainult enda peale, siis ongi nii, et lastel tekib rohkem võimalust ennast arendada ja näidata.“

Varakult iseseisev

Oma olekult on Katrin selline, kes midagi käsile võttes teeb seda pühendunult ja hästi ning pole olukorda, mille puhul ta kardaks uue asja proovimist. „Mul on sel­line iseloom, et mulle meeldib kõike proovida. Ükskõik mida pakutakse, ma võtan selle kahe käega ja proovin. Siis on endal ka hea tunne, et jälle sain mingi asjaga hakkama,“ sõnas Katrin.
Lapsed iseloomustavad Katrinit kui nõudlikku ema, kuid Katrin ise naerab, et eks nad ütle seda naljaga. Katrin suhtub oma las­tesse kui sõpradesse, kes võivad talle kõigist oma probleemidest rääkida. Selleks, et laste muredest ja rõõmudest paremini osa saada, on Katrini peres traditsiooniks saanud igal hommikul koos hommikusööki süüa. See annab lastele võimaluse oma muredest rääkida. „See on väga tore traditsioon, et vähemalt kord päevas, kas hommikul või õhtul saaks pere kokku, kus nad saavad rääkida omavahel. Sest elutempo on tõesti nii kiire ja muidu lihtsalt alles hiljem märkad, et lapsed on suureks kasvanud, aga sa ei tunnegi neid nii hästi.“
Emadepäeva tähistamise kohta sõnas Katrin, et mingit kindlat plaani pole paika pandud, kuid kindlasti tähistatakse seda päeva. Tähtsatel päevadel on tema pere teda ikka üllatanud ja Katrin kii­dab oma meest, kes teda jätkuvalt oskab lilledega üllatada. Meeste roll naise kõrval on Katrini arvates üldse ülioluline. Õige mees märkab naist ja toetab teda vääriliselt.
Oma mehe leidis Katrin Kohilas, kui oli sinna kolinud. Katrin käis varem vene koolis, kuid peale ühek­sandat klassi otsustas oma elus kannapöörde teha. Selle kandiga sidus teda varasemast perekonna suvila Hageris ja seal kunagi oma mehega elanud vanem õde. Tahtmine ennast uutes olukordades proovile panna kasvatas Katrinist iseseisva naise. Gümnaasiumi ajal elasid ta vanemad eemal ja nii elas Katrin üksinda, saades aga kenasti hakkama nii majapidamistöödega kui ka koolitöödega. „Siit võib-olla hakkaski mu iseseisev ja julge elu. Ma julgustan ka oma lapsi, et peab olema iseseisev, ei tohi olla arg. Tuleb julge olla oma elus ja kõike proovida.“

Aktiivne kogukonna liige

Mingeid eesmärke ei ole Katrin ega ta mees endale seadnud, kuid märkamatult on uued pakkumised ja võimalused ise nende ellu oma tee leidnud. Nii kuulub Katrin valimisliitu Parem Kohila ja on nüüd kultuurikomisjoni liige. Katrin on ka aktiivne kaasaaitaja kogukonna muusikalide lavastamisel. Hetkel on laste bänditegemine, mis on tõsisemaks muutunud, see valdkond, kuhu Katrin rohkem panustada tahab.
Kuna üks Katrini lastest läheneb täiseale, võiks arvata, et varsti lendab see laps pesast välja, kuid selgub, et Katrini lastel sellist kihku kodunt lahkuda, nagu tal endal teismelisena oli, ei ole. Katrini arvates on seda isegi meeldiv kuulda, et lapsed lahkuda ei taha. „Nad ilmselt tunnevad, et me elame nende jaoks, ja nad tunnevad seda armastust, mis kodus olemas on. Seepärast ei kiirustagi nad lahkuma.“ Samas on Katrin veendunud, et kui mõni ta lastest tahab tiibu kaugemale sirutada, siis on tal ema jäägitu toetus olemas.
Näiteks on tema tütrel soov proovida teist kooli, minna vahelduseks vene kooli. Katrin on seda meelt, et kui Eestis on selline või­malus keskkonda vahetada olemas, siis miks mitte seda proovida. „Ma alati toetan seda, ma ei keela lapsi. Muidugi ma mingeid lollusi ei luba teha, kuid seda, mis puudutab laste arengut, seda ma luban ja toetan,“ sõnas Katrin.