11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelRaplamaa säravamad lauljad on valitud

Raplamaa säravamad lauljad on valitud

Stina Andok / foto: Stina Andok.

Maakonna tublimate lauljate seast valis auväärne žürii välja need säravamad ja kõlavama häälega esinejad, keda tunnustada oma vanusegrupi esikoha tiitliga. Kolm neist saavad võimaluse üles astuda ka ETV saates „Laulukarussell”.

Möödunud nädalavahetusel, päev enne emadepäeva, 12. mail oli Raplamaa laulukarusselli finaal, kuhu pääsesid varasematest eelvoorudest edasi üksnes parimad lauljad. Nagu varasemateski voorudes, võistlesid lauljad kuues vanusekategoorias. Sel korral tuli neil aga esitada ühe laulu asemel kaks. Lisaks saatis lauljaid finaalis ansambel koosseisus: kitarrist Vahur Vessart, basskitarrist Toivo Nilson, löökpillid Andrus Lillepea ja klahvpillidel saatsid lauljaid erinevad juhendajad.
Esinejate sooritust hindasid žüriiliikmed: lauluõpetaja, koorijuht ja muusikaõpetaja Heli Karu, muusikaõpetaja Eve Olgo, noor ja andekas muusik Patrik Sebastian Unt, koorijuht ja muusikaõpetaja Janne Fridolin ning koorijuht ja muusikapedagoog Aarne Saluveer. Päeva juhtis Reti Lisett Rebel.
Kokku tuli Rapla kultuurikeskusesse esinema kakskümmend üks noort lauljat, kellest noorim oli seekord suisa kolmeaastane. Peab tõdema, et kogu laulukarusselli esinemiste jada oli otsast lõpuni liigutav ja armas. Kui esimesed pisikesed laululapsed noote ritta seavad, liigutab nende julgus ja kuskilt sõrmeotstest kiirgav häbelikkus. Mida kõrgemaks läksid aga vanusenumbrid, seda liikuvamaks ja elavamaks muutusid esitused ning liigutama hakkas häälesügavus.
Juba kogenumad lauljad, kuigi siiski veel lapsed, näiteks seitsmeaastane Minna Mikson, paistsid silma muretu ja vaba lavalolekuga ning isegi muusikakauge kõrv tabas ära, et üheksa-aastase Marie Kala kõlav hääl ja tabamatult kohalolev lavalolek olid kuidagi eriliselt silmapaistvad ja kordumatud.
Alates kümnendast eluaastast läks hea laulja paremast ja veel paremast eristamine lihtkuulajale juba üsna raskeks. Oli selge, et määravaks saab usutavus, kuivõrd suudetakse oma laulu sõnumit kuulajale edasi kanda ning kui mugavalt julgetakse end ka kehakeeles laval väljendada. Juba pisut vanemate noorte seas tuli esitusele ka ingliskeelseid lugusid, kuigi meelde kippusid jääma siiski need eestikeelsed. Nii näiteks särasid Kendra Piirimets lauluga „Koos on hea”, Kirke Teder „Nukitsamehe” filmist pärit kuulsa „Valulauluga” ja Egle Pärmik palaga „Lumevärv”.
Ainsateks eranditeks keeleliselt kujunesid aga Marten Põldmets, kelle rokilik ja hoogne „The final Countdown” tõstis ilmselt kõigi saalisviibijate meeleolu, ning Kadi Poom, kelle „Phantom of the Opera’st” pärinev lugu „Think of me”, mida olen varemgi tema esituses kuulnud, liigutab mind iga kord nii tugevalt, et oleksin ka ise iga kell just selle loo ja Kadi esituse ükskõik mis konkursil võitjaks valinud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare