6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelAinulaadne võimalus piiluda keemiatehase sisemusse

Ainulaadne võimalus piiluda keemiatehase sisemusse

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Akzo Nobel Baltics AS-i Rapla tehase territooriumile võõrad naljalt ei pääse, kuid eelmisel nädalal tehti üheks päevaks erand. Neljapäeval, 17. mail olid avatud uste päevale kutsutud kõik huvilised.

Need olid esimesed avatud uste päevad tehase kolmekümneaastase tegevuse jooksul. Päeva vältel külastas tehast üle seitsmekümne inimese.
Akzo Nobel Baltics AS on tuntud oma kaubamärkide Sadolin, Pinotex, Hammerite ja Sikkens Wood Coatings poolest. Ettevõte tegutseb kahel ärisuunal: esimene on ehitus- ja viimistlusvärvide tootmine ja müük ning teine on puidutööstusvärvide ja -liimide müük. Vahel ajavad inimesed segamini, et Sadolin on Raplas asuva tehase nimi. Küllap seisneb põhjus selles, et 1987. aastal pandi alus EKE Sadolin S.P-le. 1995. aastal sai ES Sadolin AS-ist AkzoNobel rahvusvahelise kontserni liige ning praegu kannab ettevõte Akzo Nobel Baltics AS-i nime.
Nende veebilehel on kirjas: “Rapla tootmisüksuses toodetakse puidukaitsevahendeid Baltikumi, Skandinaavia ning Kesk- ja Ida-Euroopa turgudele. Lisaks Pinotexi ja Sadolini kaubamärkidele arendatakse ja valmistatakse Raplas paljusid tooteid muudele kontserni brändidele, kokku üle 300 erineva toote. Rapla toodangust läheb umbes kaks kolmandikku ekspordiks Baltikumist väljapoole.”
Avatud uste päeval oli huvilistel võimalus osaleda tehase territooriumi ringkäigul. See oli ainulaadne võimalus heita põgus pilk tehase sisemaailma ning näha värvide ja lakkide valmimist väga lähedalt. Ringkäik ise võttis aega ehk veerand tundi. Laoruumidesse ja alküüditsehhi külastajaid ei lubatud. Küll aga oli avatud värvitsehh, kust ringkäigu jooksul sai läbi jalutada.
Rapla tehase juht Raivo Vasnu ütles, et külastajate arv vastas ootustele. “Külastajaid oli pisut üle seitsmekümne ja vastas meie ootustele, sest tegemist oli siiski tööpäevaga,” sõnas ta. Suurem külalistevoog sai tema sõnul ära hoitud sellega, et kohalike koolide külastused olid ajastatud enne ja pärast avatud uste päeva.
“Koolidele ja huviliste gruppidele oleme alati avatud. Külastamiseks tuleb ainult eelnevalt aeg kokku leppida,” ütles Vasnu. Akzo Nobel Baltics AS-is töötab 150 inimest, kellest 100 on tööl Raplas. Ettevõtte peakorter asub Tallinnas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare