-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSVahastu kirik tähistas 135 aasta juubelit

Vahastu kirik tähistas 135 aasta juubelit

Mariliis Vest / foto: Jaak Kadarik.

Möödunud pühapäev, nelipühade 1. püha, oli Vahastu küla inimestele ajaloolise tähendusega. Kontsertjumalateenistusega tähistati ühiselt kohaliku kiriku väärikat 135. sünnipäeva. Teenistust viis läbi EELK Järva praostkonna praost Teet Hanschmidt.

See oli aastal 1864, kui tollal pühakojana toiminud kabelisse pandi üles korjanduskarp kiriku ehitusraha kogumiseks ning tehti üleskutse ehitusmaterjalide varumiseks. Nurgakivi pühitseti sisse 28. septembril 1879 ning ehitusega tehti algust kevadel 1881. Sügiseks sai kirik katuse alla, 2009. aastal ehitati hoonele uus katus. Kirik valmis 1883. aastal Türi abikirikuna ning kuigi Vahastu küla kuulub Rapla (endisesse Kaiu) valda, on kirik tänaseni Järva praostkonna all.
Seda, et kirik on kohaliku kogukonna jaoks märkimisväärse tähtsusega, tõestas pühapäeva pärastlõunal jumalateenistus, kui kirik oli puupüsti rahvast täis. Hanschmidti jutluse järel toimus meeleolukas kontsert ning tänati neid tublisid inimesi, kes on ühel või teisel moel kiriku tegemistesse panustanud. Viiulil esines Toomas Bubert, orelil Tiia Tenno. Kitarri saatel laulis Kalle Sepp.
Kontsertjumalateenistuse järel suunduti kohalikku rahvamajja, trehvamise taresse, kus oli kaetud peolaud. Kohalolnud õnnitlesid oma sõnavõttudes kirikut ja jagasid meeneid. Rapla koguduse nimel kõneles juhatuse esimees Raivo Erm. Ta soovis, et Vahastu kogukonda tuleks veel juurde noort põlvkonda ning et nii kogudus kui ka kogukond oleksid tugevad, ühtsed ja pika perspektiiviga.
Rapla vallavalitsuse ja -volikogu nimel õnnitles Erika Reinumägi, kes sõnas, et Vahastu kirik on tema jaoks eriline just seetõttu, et selle ehitamist alustasid tavalised, lihtsad inimesed. Ühtlasi soovis ta kirikule edasiseks jõudu ja jaksu. Türi vallavolikogu liikmena ja praostina ütles õnnesoovid edasi ka Hanschmidt.
Ajalookonverentsi viisid läbi Mahtra muuseumi teadur Rait Talvoja ning raamatu „Teateid Vahastust ja vahastlastest 1925-1939“ autor Ain Õitspuu. Ühiselt meenutati Vahastuga seonduvaid inimesi läbi ajaloo.
Juubelipäeva meenutab Agne Narusk, kelle lapsed on ühed vähesed alaealised Vahastu koguduse liikmed. Ta ütles, et kogu päev oli armas ning väga südamlik. Kõige enam pakkus emotsiooni asjaolu, et kirik oli puupüsti rahvast täis ning et kohale olid tulnud ka need, kes enam Vahastu külas püsivalt ei ela.
Sel aastal ilmus Vahastu kirikust ja kogudusest raamat, autoriks Andres Tschumakoff. Ehitustöödena viidi läbi kiriku pastoraadi katusekatte vahetus. Suurim eesootav üritus on Vahastu koguduse juhatuse liikme Andres Murumägi sõnul Rapla kirikumuusika festival, kui Vahastus esineb Tšehhist pärit Moraavia õpetajate meeskoor.
Vahastu kogudusse kuulub üle kogu Eesti ligi sada inimest, ütles Murumägi, kirikumaksu maksjaid on aga kolmekümne ringis. Noorim koguduse liige on kolmeaastane Marta Murumägi, vanim 96-aastane Selma Villak.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare