7.7 C
Rapla
Pühapäev, 2 okt. 2022
spot_imgspot_img

Kümne aastaga ring täis

Tiiu Luht / arhiivifoto: Siim Solman

Aeg ei peatu. Teame, teame, aga saame ometi üllatuse osaliseks, kui ise hetkeks peatume.

Kümme aastat tagasi astus kammerkoor Head Ööd, Vend esmakordselt kuulajate ette. See oli dirigendi Pärt Uusbergi esimene autoriõhtu heliloojana, tema ”Missa brevis” kõlas kontserdil esmaettekandena. Tänavu mai lõpuks oli kümne aasta pikkune ring seljataga. Nädalavahetusel märgiti seda pidulikult juubelikontsertidega Tartus, Tallinnas ja Raplas. Tallinas Niguliste kirikus oli kontsert orkestri kaastegevusel ning ühtlasi Pärt Uusbergi magistrieksam EMTAs ja kavas oli ka Arvo Pärdi „Te Deum”, Raplas on aga kammerkooris paljude lauljate kodukirik, mida ei unustata. Muusikaline kava oli juubeliõhtutel pisut erinev, kuid üks oli kõigil kolmel kontserdil paigas: „Missa Tagore”, kirjutatud kammerkoori Head Ööd , Vend 10.aastapäevaks. Kavalehel selgitab helilooja, et missas on kokku põimitud kaks maailma: kanoniseeritud missa tekstile kirjutatud a capella koorimuusika vahelduvalt India kirjaniku Rabindranath Tagore luuletusega „Mererannal” („ On the seashore”). Segakooriga liituvad harf ja tšello.

Pärt Uusbergi on ikka esile tõstetud tekstide hea valiku eest. Seekord siis Tagore. Kes selle mehe luulet on lugenud , teab. Tema paeluvuses on igavikulist , maailmade paljusust, lumma, mis meeltes püsib. Ka Uusbergil, kui talle missat kirjutama hakates meenus Tagore mereranna-luuletus, millele ta oli ammu tahtnud muusikat kirjutada. Kümme aastat täis saavutusi, rõõme, tööd, kunstilist küpsemist . Ja taas missa, nagu kümme aastat tagasi, nüüd juba kogenud koorilt. Praeguse seisuga Head Ööd , Vend enam ei jätka, seepärast ei tea, kas veel sellelt koosseisult „Missa Tagoret”kuuleme. Aktiivsele tegevusele öeldakse hüvasti, esialgu jätkatakse projektkoorina, 2019 laulupeole on ennast juba kirja pandud. Rapla kirikuaias pandi kasvama harilik valge pöök. Rituaalide saatel. Kümnes koosoldud aastas hetki, mis argielus aitavad ja mida väärtusena lastelastelegi jutustada.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised