6.6 C
Rapla
Laupäev, 13 apr. 2024
RSKumma külas avati mälestuskivi Oskar Leinsalule

Kumma külas avati mälestuskivi Oskar Leinsalule

Haldi Ellam / foto: Haldi Ellam.

2. juunil avati Kumma külas Palgi talu juures mälestuskivi kunagisele taluperemehele Oskar Leinsalule, kes oli vabariigi ajal Rapla valla esimene ja ühtlasi ka viimane valitud vallavanem.

Põrsaku külas Kupja talus sündinud Oskar Leinsalu oli Kumma küla Palgi talu noor peremees, kes lisaks talupidamisele oli ka ühiskondlikult väga aktiivne, kuuludes karskusseltsi, Valtu haridusseltsi ning põllumajandusühistu juhatusse. Hiljem oli ta ka Kaitseliidu liige ning temast sai Kaitseliidu kompanii pealik. Aastast 1936 oli ta Rapla põllumeeste konvendi liige. Ühiskondlikult aktiivne oli ka tema abikaasa Alice-Julie, kes õppis Kehtna kodumajanduskoolis ning võttis osa naiskodukaitse tegevusest.
President Konstantin Päts andis 1938. aastal Oskar Leinsalule kui Kaitseliidu kompanii pealikule Kotkaristi Kuldristi teenetemärgi kavaleri tunnustuse, Oskar oli siis 31-aastane. 1938. aastal sai Oskarist esimene ja ühtlasi viimane vabariigiaegne Rapla vallavanem. Rapla vald oli siis oma 5000 elanikuga Harjumaa suurim.
Elu edenemisele tegid lõpu sõda ja Eesti okupeerimine. Nagu paljud väljapaistvad Eesti ühiskonnategelased, küüditati 1941. aasta 14. juunil ka Oskar Leinsalu koos perega Siberisse. Oskar suunati Sverdlovskisse, kus tema surmaotsus viidi täide sisevanglas 24. aprillil 1942. Siberisse saadeti ka tema abikaasa Alice-Julie Leinsalu koos kolme- ja viieaastase tütrega. Abikaasa Alice-Julie suri pärast rasket metsatööd ja külmast jalutuks jäämist kümme kuud pärast küüditamist 28-aastasena. Lapsed Maie-Liis (sündinud 1936) ja Eve-Malle (sündinud 1937) pandi lastekodusse, kust nad said hiljem (1947. aastal) tagasi koju. Kahjuks küüditati nad uuesti 1949. aastal, sel korral koos Oskari venna Villemi ja tema naise Marie perega, kellest olid saanud uued Palgi talu peremehed. Uuesti Eestisse jõudsid tütred 1958. aastal.
Kivi avati Oskar Leinsalu 111. sünniaastapäeval. Kohal olid ka Leinsalu mõlemad tütred ja nende järeltulijad, kokku 4 põlvkonda. Anne Archipov rääkis põhjalikult Oskar Leinsalu lapsepõlvest, pere loomisest ning talu pidamisest, tema ühiskondlikest tegemistest ning perekonda tabanud kurvast saatusest. Meenutati ka teisi Kumma külast küüditatud peresid ning nende läbielamisi. Mälestuskivi avasid Harri Smitt, Helgi Lilleste ja Toomas Raud, kes olid kunagi lastena oma koduses Kumma külas Leinsaluga kokku puutunud.
Külavanem Koidu Archipov ning külaelanik Aimur Pailk tänasid ja tunnustasid abilisi ja annetajaid, kes tegid mälestuskivi avamise võimalikuks. Kivi õnnistas sisse Rapla kirikuõpetaja Mihkel Kukk. Sõnavõttudes toonitasid kohalikud ja külalised ürituse olulisust kohalikule kogukonnale ning ka tervele Eestile. Avamisel sai Kumma küla ka EV100 Rap­lamaa koordinaatorilt Aare Hindremäelt EV100 tahvli. Muusikalise poole eest hoolitsesid Margit Kuhi ja Kärt Pihlap Kandlekojast ning Stella ja Romet Sepman Eve-Mai Laurimaaga.
Pärast mälestuskivi avamist koguneti külaplatsile, kus sai nautida söögipoolist ning kuulata muusik Tiit Borni esinemist.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare