11.6 C
Rapla
Neljapäev, 20 juuni 2024
RSKohilas algab keraamikasümpoosion

Kohilas algab keraamikasümpoosion

Maris Adoma / Foto: Kohila Sümpoosioni kogu.

19. juulist 6. augustini saab juba 18. korda teoks rahvusvaheline puupõletuskeraamika suursündmus – Kohila sümpoosion, mis leiab aset Raplamaal Tohisoo mõisas ja toob sel aastal kokku üheksa kunstnikku seitsmest riigist, sealhulgas ka kaugematest riikidest nagu Mehhiko ja Bahama saared.

Selle aasta osalejad on: Stefan Andersson (Rootsi), Kay Aplin (UK), Urmas Bereczki ja Georg Bogatkin (Eesti), Lucie Brisson (Prantsusmaa), Alix Brodeur ja Will Dickert (USA), Renata Cassiano (Mehhiko) ning Alistair D. Stevenson (Bahama).
Algav sümpoosion on ligi üheksa kuud kestnud pideva eeltöö tulemus, sinna hulka kuulusid näiteks projektikirjutamised, kunstnike valik ja suhtlus nendega, reiside koordineerimine. “Hetkel kohandatakse tavapärased muusika- ja kunstikooli ruumid keraamikastuudioteks ja veluruumideks ning varutakse savi ja muid vajalikke materjale,” kirjeldab ürituse üks peakorraldajatest Juss Heinsalu. Tegelikult tehakse palju ära ka jooksvalt, sümpoosioni käigus, näiteks puudetegu põletuse tarbeks. Sel aastal on planeeritud selleks kaks suurt koormatäit puid, mis saadakse Kehtnast.
Üritust on korraldatud juba alates 2001. aastast. Selle aja jooksul on võõrustatud kokku 178 kunstnikku 29 riigist. Kolme nädala jooksul tegelevad kunstnikud isiklike keraamiliste tööde teostamisega ja esemed põletatakse kohapeal, üleriigilist tunnustust saanud anagama ja bourry-box’i tüüpi keraamikaahjudes.
Kõikidel huvilistel on võimalik kunstnike tausta ja nende loominguga tutvuda 1. augustil kell 14, kui on kunstnike avalikud presentatsioonid ja ka ühine vestlusring, ning 4. augustil kell 18 sümpoosioni lõpetamisel, kus avatakse ühise tööperioodi käigus loodud teoste näitus, mis jääb avatuks 5. augusti õhtul kella viieni.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare