9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSRapla vald annab Memorisele maad puumatuste tarbeks

Rapla vald annab Memorisele maad puumatuste tarbeks

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

Juunis laekus Rapla vallavalitsusele avaldus, milles matusebüroo MT Memoris OÜ taotles Uuskülas Alu tee 21/Kalmistu üldkasutatavale maale mälestuste pargi rajamist. Ettevõte tegeleb Eestis uudse matmisviisiga, kus lahkunu tuhk sängitatakse mulda biolagunevast materjalist istik-urnina, millest hakkab kasvama puu.
Uuringud on näidanud, et selline uus matmisviis on eriti meeltmööda nooremale generatsioonile. Memorise taotluse eesmärk oli sõlmida pikaajaline leping maa kasutamise hinnaga võrduva tasu eest.
Rapla volikogusse jõudis taotlus 30. augustil. Valla vara võib anda kasutusse otsustuskorras turuhindadest märkimisväärselt väiksema tasu eest otsustaja poolt mõjuvaks tunnistatud asjaoludel ja antud juhul on mõjuv asjaolu see, et see annab võimaluse siduda avalikuks kasutuseks mõeldud pargi rajamine vähelevinud matuseteenuse liigiga ning võimaldab korrastada maa-ala erahuvi toel. Kasutusele antav maa-ala on võsastumas ja vajaks niikuinii hooldamist. Mälestuspargi rajamisele eelneb projekteerimine ning selle vaatab üle ka valla aednik.
Samuti tekitaks Memorise mälestuspark konkurentsi. Matuseteenuste valdkonnas on konkurents Rapla piirkonnas vähene ja uue teenusepakkuja ilmumine tõstaks ilmselt teenuse kvaliteeti.
Juba praegu on peaaegu pool matustest urnimatused, traditsioonid küll jäävad, kuid inimestel tekib suurem valikuvabadus.
Kõikvõimalikud riskid, mis otsusega kaasneda võivad, plaanitakse maandada lepinguga. Volikogu otsusega sõlmiti maa kasutamise leping 99 aasta peale.
Volikogu istungil tõstatusid ka mõningad küsimused. Näiteks, kui firma pankrotti läheb, kes siis seda maa-ala hooldaks. Kuna praegu peaks vald seda tegema, kuid platsi tegelikult ei hooldata, ei nähtud selles küsimuses probleemi. Samuti ei nähtud probleemi asjaolus, et paljud Eesti kalmistud on täis ja see võib kaasa tuua olukorra, kus rajatavas mälestuste pargis pole kohalikul rahval ruumi. Vaba maad on piirkonnas 12 ha, millest volikogu otsusega anti matusebüroole MT Memoris OÜ kasutada 1 ha suurune ala mälestuste pargi rajamiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare