-13.2 C
Rapla
Esmaspäev, 6 dets. 2021

Kehtna Mõisa OÜ uus laudahoone läks maksma 1,6 miljonit eurot

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Piimakarjakasvatus on Kehtna Mõisa OÜ suurim ja olulisim tootmisharu. Uue laudahoone avamine oli nii ettevõttele kui ka tervele Kehtnale suur sündmus.

Reedel, 14. septembril avatud uus laut mahutab ligikaudu viissada veist ning loomad peaksid sinna sisse saama oktoobrikuu jooksul. Uue laudahoone ehitus sai alguse tänavu 1. aprillil ning valmis sügise hakul.
Kehtna Mõisa OÜ juhatuse esimees Siim Riisenberg ütles, et kindel soov oli laudahoone saada valmis enne külmade ilmade saabumist. “See õnnestuski. Sügav kummardus ehitajale,” sõnas Riisenberg. Ta lisas pärast avamist, et nüüd on süda rahul. Uue lau­dahoone valmimine võimaldab kaksteist aastat tagasi rajatud lüpsiplatsi hakata realiseerima sajaprotsendiliselt. Uue lauda kõrval asub ka vana ning mõlemasse kokku mahub kuni tuhat veist.
“Seni maksime lüpsiplatsi pangaintressi pooltühja,” sõnas Riisenberg. Kuigi viissada veist mahutav laut tundub esmapilgul suur, ütles juhatuse esimees, et see sõltub, millisest otsast vaadata. “Kui käia Ameerika Ühendriikides farmide ekskursioonidel, siis näeb, et ühes kompleksis võib olla 2000, 4000 või isegi 8000 veist. Aga Eesti mõistes on ka meie laut üsna suur,” sõnas Riisenberg.
Lisaks uuele laudale ehitati ka kolm lägahoidlat. “Uued lägahoidlad on vajalikud säästmaks looduskeskkonda ning täitmaks veeseaduse nõudeid,” ütles Riisenberg. Kõik kokku läks maksma 1,6 miljonit eurot. PRIA (Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet) osa sellest oli 500 000 eurot, omaosalus oli kümme protsenti ja ülejäänu tuli laenuvahenditest SEB panga vahendusel.
Samal päeval Kehtna Mõisa OÜ uue laudahoone avamisega kuulutati avatuks ka Eesti künnimeistrivõistlused ja Tehnika Teeviit 2018, mis toimusid tänavu Kehtnas. Riisenberg ütles, et initsiatiiv paigutada need sündmused samale ajale tuli künnimeestelt. “Minu jaoks oli valida, kas lähen selle plaaniga kaasa või ütlen, et ei jõua. Koos ehitajaga otsustasime, et pingutame ja läheme künnimeeste plaaniga kaasa,” sõnas ta.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised