-1.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSSeli-Angerja maastikukaitseala suhtes oodatakse parandusettepanekuid

Seli-Angerja maastikukaitseala suhtes oodatakse parandusettepanekuid

Helerin Väronen

Keskkonnaamet on teada andnud, et Rapla maakonnas Kohila ja Rapla vallas on kavas moodustada Seli-Angerja maastikukaitseala.

Midagi uut selles küll ei ole, kuna kaitseala moodustatakse olemasoleva kaitstava ala põhjal. Hetkel kannab ala nime Seli-Angerja servamoodustised. Tegemist on uuendamata kaitsekorraga, millel puudub looduskaitseseaduse alusel koostatud kaitse-eeskiri. Keskkonnaamet on ette valmistanud väljatöötamise kavatsuse, kus selgitatakse välispiiri ja kaitsekorra muudatusi. Väljatöötamise kavatsustega on võimalik tutvuda Keskkonaamaeti Rapla ja Harju kontoris.
Kuigi Kohila kodulehel on kirjas, et oma parandusettepanekuid ja vastuväiteid Seli-Angerja maastikukaitseala moodustamise väljatöötamise kavatsuste kohta saab esitada kuni 19. septembrini, saab neid Keskkonnaameti kaitse planeerimise spetsialisti Sander Laheranna sõnul esitada ka edaspidi.
Kõik huvilised on oodatud ka neljapäeval, 27. septembril kell 16 Kohila vallavalitsusse väljatöötamist puudutavale arutelule.
Pärast tutvustamisperioodi lõppu esitatakse väljatöötamise kavatsus keskkonnaministrile määruse eelnõu menetluse algatamiseks. Määruse eelnõu kohta on võimalik arvamust avaldada menetluse algatamisele järgneval avaliku väljapaneku perioodil, mis tuleb eeldatavasti 2019. aasta alguses.
Peamine eesmärk sellel kaitsealal on pinnavormi säilitamine, eeskätt geoloogilise ja visuaalse väärtuse hoidmine. Säilinud liigirikastel rohumaadel kasvab ka II kaitsekategooria liik püst-linalehik. Ala kaitse alla võtmise eelduseks on selle teaduslik ja esteetiline väärtus. Rapla ja Kohila vallavalitsus on seisukohal, et ala tuleb kaitsta riiklikul tasemel. Seli-Angerja servamoodustised on kaitse all 1973. aastast. Kokkuvõtvalt ei lähe piirangud kaitseala moodustamisega oluliselt rangemaks, küll muutub kaitseala piir. Kaitseala planeeritav pindala on 102 hektarit, millest eramaa moodustab 84,6 ja riigiomandis olev maa 17,4 ha.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare