-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSMinu esimene mäng jäi viiele inimesele viimaseks

Minu esimene mäng jäi viiele inimesele viimaseks

Siim Jõgis

Mul avanes võimalus minna laupäeval, 27. oktoobril vaatama Inglismaa kõrgliiga ehk Premier League’i mängu Leicester City ja West Ham Unitedi vahel. Loomulikult ei osanud ma tribüünil istudes aimatagi, millised traagilised sündmused sellele mängule pärast lõpuvilet järgnevad.

Laupäev oli Leicesteri linnas vihmane ja karge. Minu telefoni nutirakendus ütles, et väljas on pelgalt viis soojakraadi. Oktoobrikuu lõpu kohta on see Inglismaal üsna külm. Sellele, et õhtul toimub Premier League’i mäng, vihjasid üksikud fännid, kes linna keskuses sinisesse riietatuna ringi jalutasid. Sinine on teatavasti Leicester City põhivärv. Kodumängudel kannab meeskond sinist särki, siniseid pükse ja siniseid sokke.
2016. aasta kevadel üllatas Leicester City tervet jalgpallimaailma, kui vastupidiselt igasugustele ootustele kindlustati oma ajaloo esimene Inglismaa meistritiitel. Seda võib pidada klubi hiilgehetkeks, ent 27. oktoobri sündmused olid selle täielik vastand. Mängule järgnenud helikopteriõnnetuses kaotas elu viis klubiga seotud inimest, nende seas ka Leicester City omanik miljardär Vichai Srivaddhanaprabha.
Jõuan koos sõbraga King Power staadionile umbes tund aega enne avavilet, kohaliku aja järgi kell 16.30. Pall pannakse mängu kell 17.30. Melu käib mängupaiga ümbruses juba siis, kui kohale jõuan. Õhus on tunda hamburgerite ja hot dogide lõhna, keegi hõikab minu kõrval valju häälega ja kutsub mängukava ostma. Pealtvaatajaid tuleb pidevalt juurde ning avavile aina läheneb. Tühje istekohti silmaga ei haara, küllap on kogu staadion välja müüdud. Tõenäoliselt istub tribüünidel ka klubi omanik Vichai Srivaddhanaprabha. Ma küll ei silma teda ning ausalt öeldes ei oska ka otsida. VIP-ide loož asub teisel pool väljakut ning küllap jälgib tema kohtumist just sealt.
Mäng ise kujuneb erakordselt põnevaks. Juba kaks minutit pärast algust lendab pall Leicesteri ründaja Kelechi Iheanacho löögist võrku, kuid kohtunik fikseerib suluseisu ning värav ei loe. Pooletunnise mängu järel asub juhtima hoopis West Ham United, kui lühikeselt distantsilt lööb palli väravasse Fabian Balbuena. Leicesteri fännisektor vajub vaikusesse. Kaheksa minutit hiljem taastub tükike lootust. West Hami mängujuht Mark Noble teenib kohtunik Michael Oliverilt punase kaardi. Leicester saab asuda viigiväravat jahtima arvulises ülekaalus. Esimene poolaeg lõpeb siiski külaliste 1:0 eduseisus.
Teise poolaja alguses tuleb vahetusest platsile Leicester City ja Inglismaa koondise ründaja Jamie Vardy. See paneb aluse tõelisele turmtulele, mis West Hami väravat ohustama hakkab. Terve teise poolaja otsib Leicester viigiväravat. Võimalusi tuleb järjest, fännid toetavad meeskonda, ent resultatiivset tulemust sellel ei ole. Peagi tekib tunne, et 0:1 skoor vist jääbki. Pall lihtsalt ei jõua vastaste väravasse. Ent siis… 89. minutil, kõigest paar minutit enne lõpuvilet, saadab Leicester City ääremängija Wilfred Ndidi teele kauglöögi, mis lendab kaitsja põrkest West Hami väravasse. Kodumeeskonna toetajad kargavad püsti ja juubeldavad.
Viigivärav saabub peaaegu vahetult enne kohtumise lõppu. Kisa on kõrvulukustav ja rõõmu jagub üle staadioni. Viik on kätte võideldud.
Lähen staadionilt ära üsna ruttu pärast lõpuvilet, oskamata aimata, mis pelgalt kolmveerand tundi hiljem selle kõrval asuvas autoparklas juhtuma hakkab. Leicester City omaniku Vichai Srivaddhanaprabha jaoks oli tavaline sõita kodumängult ära helikopteriga. Tavaliselt maandus see umbes pool tundi pärast mängu lõppu väljakule, omanik läks peale ning sõitis minema. Ka seekord tundus kõik minevat samamoodi. Ent saatusel olid muud plaanid. Mõned sekundid pärast õhkutõusmist tabavad helikopterit tehnilised probleemid ning see kukub staadioni kõrval asuvasse parklasse ning plahvatab põlema. Kõik viis pardal olnud inimest saavad surma, nende seas ka klubi omanik.
Mina viibin õnnetuse hetkel staadionist 10-12-minutilise jalutuskäigu kaugusel. Istume sõbraga Subway restoranis ja nosime võileiba. Plahvatust me ei kuule. Selle asemel kiirustame takso peale, et sõita Leicesterist lõuna pool asuvasse Northamptoni linna. Poole sõidu peal heidan pilgu telefoni ja märkan Twitteris kahte märksõna – Leicester ja helicopter crash (eesti keeles – helikopteriõnnetus). Avan uudise, mis koosneb vaid paarist lausest – King Poweri staadioni kõrvale kukkus helikopter ja plahvatas. “Uskumatu,” mõtlen endamisi. Alates sellest hetkest läks umbes 24 tundi, kui saabus ametlik kinnitus – selles õnnetuses hukkus viie inimese seas ka miljardär Vichai Srivaddhanaprabha. Terve Leicesteri linn oli leinas ning leinameeleolud kestavad seal tõenäoliselt veel mõnda aega. Teisipäevaks planeeritud Leicester City järgmine mäng lükati edasi.
Inglise spordikommentaatoritel on ilus ütlemine, et selliste traagiliste sündmuste korral pannakse õigesse perspektiivi ka jalgpalli tähendus. Ka minule tunduvad sel õhtul King Poweri staadionil tajutud rõõmuhetked nüüd tühisena. Midagi sellist ei oleks kuidagi osanud ette kujutada. Mina olin laupäeva õhtul sellel staadionil esimest korda, viiele inimesele jäi see kahjuks viimaseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare