-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelÜhe ratastoolis mehe teekond hooldekodust sotsiaalmajja ja tagasi

Ühe ratastoolis mehe teekond hooldekodust sotsiaalmajja ja tagasi

Stina Andok

Kümme aastat Juuru hooldekodus elanud ratastoolis liikuv mees koliti ümber Alu sotsiaalmajja. Loetud päevad hiljem jõuti järeldusele, et tõenäoliselt tuleb ta siiski tagasi kolida.

Raplamaa Sõnumite toimetusega võttis eelmisel kolmapäeval, 31. oktoobril ühendust üks murelik inimene, kes kurtis, et tema ja tema abikaasa pikaajaline tuttav, kes on viimased kümme aastat oma elust elanud Juuru hooldekodus, viidi nüüd ootamatult elama hoopis Alu sotsiaalmajja. Helistanu oli selle muutuse tõttu mures, kuna tema tuttav, Kalle Kivi, kes liigub üksnes ratastooli abil, oli helistanud ennist oma uuest elukohast ja nutnud, öeldes, et ei tule seal toime.
Tund aega pärast kõnet olime ise samuti Alu sotsiaalmajas, kus kohtusime nii Kalle Kivi, tema lapsepõlvesõbra Ants Jõgi kui ka Alu sotsiaalmaja koordinaatori Hele Tammega. Enne veel, kui jõudsime härra Kiviga tema murest täpsemalt rääkida, selgitas meile sotsiaalmaja koordinaator, et härra Kivi toodi Juuru hooldekodust Alu sotsiaalmajja eelmisel päeval ehk eelmise nädala teisipäeval, 30. oktoobril. Tamme rääkis, et Rapla hooldekeskuse juhataja Anne-Ly Pedaja oli teda juhendanud uue elaniku tarvis valmis panema esimese korruse toa. Seal seni elanud inimene koliti ümber hoone teisele korrusele.
Kuigi Alu sotsiaalmaja poolt oli valmisolek uue elaniku vastuvõtmiseks olemas, tuli Tamme sõnul ootamatult, et uus üürnik ei tule enesega kuigi hästi toime. Vähemasti mitte sellisel määral, nagu sotsiaalmaja koordinaator oleks eeldanud. Ta tõi näitena välja, et ratastoolis viibiv härra ei saa iseseisvalt enda hügieeni eest hoolitsetud ega ole ka pesemisruumides talle selleks vajalikke abivahendeid. Lisaks on sotsiaalpinnal elades igaühel kohustus koristada ning enda toidukordade pärast muretseb igaüks samuti ise.
Tammel oli ka selgitus pakkuda, kuidas selline olukord tekkida sai, et kümme aastat hooldekodus elanud inimene ühtäkki sotsiaalmajja ümber koliti. Nimelt rääkis ta, et härra Kivile tehti hindamine, mille käigus oli mees teada andnud, et saab kõikide eespool mainitud toimingutega suurepäraselt iseseisvalt hakkama, ning sellest tulenevalt jõuti järeldusele, et ta ei vaja enam kohta hooldekodus. Kus ja kelle poolt selline hindamine läbi võidi viia, Tamme öelda ei osanud.
Kalle Kivi lapsepõlvesõber Ants Jõgi, kes oli samuti meiega sotsiaalmajja kohtuma tulnud, rääkis, et temale tuli kolimine suure üllatusena. Ta on veendunud, et isegi kui selline hindamine läbi viidi, ei olnud tema sõber tõenäoliselt võimeline aru saama, millised on tema ütluste tagajärjed.
Härra Kivi ise ootas meid samal ajal kannatlikult sotsiaalmaja ees. Heatujuline härra ei tundunud esiti tekkinud olukorrast häiritud olevat, kuid temaga vesteldes selgus, et ta siiski ei ole kuigi optimistlikult meelestatud sotsiaalmajas elamise osas. Küsimise peale ei osanud ta selgitada, kuidas selline olukord tema meelest võis juhtuda, ega suutnud ta ka meenutada, millal, kus ja kelle poolt tema toimetulekut hinnati.
Kui uurisin, kas ta ehk ei soovinud ise enam Juuru hooldekodus elada, vastas mees, et oleks võinud seal suisa surmani elada, seal talle olevat meeldinud.

Ise soovis kolida

Rapla valla sotsiaalnõunik Maiu Kalmus tõdes, et härra Kivil võis tõepoolest olla segadus, kuna ta ei olnud arvestanud, kas tuleb muutusega toime. Kalmuse sõnul andsid mehele julgust, et ta tuleb iseseisvalt toime, tema tavapärased tegevused hooldekodus. Ka seal olevat ta koristanud ja näiteks ise poes käinud. „Kõnealune isik rääkis ise, et soovib hooldekodust ära minna, sest ei tunne ennast seal hästi. Sellest ka tehti hindamine, et veenduda, missugust teenust ta siiski vajab. Hooldekodus viibis ta olude sunnil, sest puudus temale sobivate tingimustega sotsiaalpind,” selgitas Kalmus.
Selliseid toimetuleku hindamisi tehakse sotsiaalnõuniku sõnul alati, kui laekub avaldus vallavalitsusse, muutub teenusel oleva isiku tervislik olukord vms. Hindamise nõue tuleneb seadusest ning selle tulemusel selgub, missugust teenust on inimesel tema heaolu parandamiseks vaja.
„Kindlasti ei ole ma nõus väitega, et ta ei saanud hindamise tulemustest aru. Ta ootas hooldekodust ärakolimist ning teadis, kus saab olema tema uus kodu. Kolimine ei toimunud kohe pärast hindamist, vaid ta pidi ootama, et temale sobiv koht vabaneb,” ütles Kalmus.
Teenustele määratakse Kalmuse sõnul vallavalitsuse hoolekandekomisjoni otsuse alusel, kui hindamine on läbi viidud. „Lisaks peavad kõik komisjoni liikmed olema veendunud, et see on parim lahendus abivajajale,” sõnas ta. Kui juhtub, et isik ei tule teenusel toime, viiakse läbi uus hindamine. Kalmuse sõnul on aastate jooksul Alu sotsiaalmajas viibinud ka teisi ratastooliga inimesi, kes on saanud hakkama.
Eelmise nädala lõpus kirjutas Kalmus oma selgitavas kirjas, et üheskoos personaliga püütakse mehe kohanemist toetada ja loodetakse, et ta saab sotsiaalmajas hakkama, aga esmaspäeval andis Kalmus teada, et hoolekandekomisjon arutas teemat uuesti, kuna härra Kivi ei ole siiski üldse motiveeritud ise toime tulema.
„Teeme uue hindamise ja suure tõenäosusega viiakse ta tagasi üldhooldusteenusele. Kahju, sest ta ise soovis omaette elamist ja ootas seda väga,” ütles Kalmus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare