6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSKirikul mõlgub mõttes uute tornikellade soetamine

Kirikul mõlgub mõttes uute tornikellade soetamine

Siim Jõgis

EELK Rapla Maarja-Magdaleena koguduse õpetaja Mihkel Kukk ütles, et esialgu on kõik veel mõtte tasandil, ent Rapla kirikule võib avaneda võimalus soetada uued tornikellad.

Teema kerkis esile järgmise aasta kirikumuusika festivali planeerimise käigus. Mihkel Kukk tõdes, et uusi kellasid oleks tarvis küll, sest olemasolevatest on üks katki ning teine küll toimib, kuid on vigane. Kukk ütles, et ta tõstatab selle teema järgmisel nädalal EELK Rapla Maarja-Mag­daleena koguduse nõukogu koosolekul.
Selge on see, et praegused tornikellad on kehvas seisukorras. Asendust on otsitud Saksamaalt. Kukk selgitas, et kui seal pannakse väiksemad kirikud kinni või leitakse neile teine rakendus, on võimalik kasutatud kellasid soetada soodsamalt. Selliseid pakkumisi tuleb kirikuõpetaja sõnul aeg-ajalt ette. Kui kellade soetamise suhtes jõutakse kokkuleppele, võiks mõne sellise pakkumise tema sõnul reserveerida.
Esialgu on sellest võimalusest räägitud vaid siseringis ning idee tasandil. Loomulikult ei ole võimalik uute kellade soetamist ega transporti katta ainult kiriku rahalistest vahenditest. Mihkel Kukk tõi näite, et Keila Miikaeli kirikule soetati tornikell kohaliku linnavalitsuse abiga. Rapla kirikul on olemas positiivne kogemus korjandusest eelmise aasta jõululaupäeva õhtul, kui teenistuse ajal korjati raha uue trepi ehitamiseks. Tänaseks on korralik trepp Rapla kiriku peasissekäigu juures olemas.
Jõuluõhtul korjanduse korraldamine on seni olnud väga harukordne. Kukk ütles, et eelmisel aastal langetati vastav otsus alles viimasel minutil. Kuke sõnul võidakse seda korrata juhul, kui korjandus toimub mingi kindla eesmärgi nimel, näiteks uute tornikellade soetamiseks. “Midagi hirmvõimatut selles eesmärgis ei ole,” sõnas Kukk. Selle realiseerimine võiks tema sõnul aega võtta üks kuni kaks aastat. Ühe võimaliku variandina käis ta välja ka selle, et sobiva pakkumise korral võiks Saksamaalt tellida üksikute kellade asemel uhkema kellamängu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare