11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKohalikel ameeriklastel on Karmani kaubamajaga tõsised plaanid

Kohalikel ameeriklastel on Karmani kaubamajaga tõsised plaanid

Siim Jõgis

Kasutatud riideid ja mööblit müüv kauplus Sõbralt Sõbrale avas oma uksed Karmani kaubamaja teisel korrusel tänavu 2. märtsil. Nüüd tuli selle eestvedaja Matt Edminster välja suuremate plaanidega, mida Karmani kaubamaja teisele korrusele rajada.

Nende plaanide sisse mahuvad kohviku The Moth (tõlkes “koi”) avamine ning kaugtööpinnad (inglise keeles coworking space).
Ameerika Ühendriikidest pärit Matt Edminster on Rapla inimestele tuntud ennekõike kohaliku vabakoguduse pastorina. Paralleelselt juhatab ta ka Sõbralt Sõbrale kauplust. Ta ütles, et oma plaanide õnnestumiseks soovib ta kaasata Rapla kohalikke noori. Karmani kaubamaja asukoht on selles suhtes igati soodne, sest gümnaasiumihoone paikneb pelgalt paari sammu kaugusel. Juba on olnud noortega ka esimene kohtumine, et kohviku asutamist planeerida. See sai teoks 23. oktoobril Rütmani galeriis.
Edminster ütles, et ruumis oli tol õhtul palju energiat ning tal oli hea meel näha, et noored innustuvad sellest ideest. Kohviku ingliskeelne nimi The Moth pärineb interneti veebilehelt themoth.org/podcast. Seal räägivad inimesed otseülekandena endaga juhtunud lugusid. Edminster rääkis, et ka tema visioon on midagi sarnast – inimesed tulevad kokku, räägitakse juttu ja esinetakse. Selliste sündmuste läbiviimiseks on ette nähtud ka eraldi pind Karmani kaubamaja teisel korrusel.
Lisaks Matt Edminsterile on võtnud selle visiooni elluviimise oma südameasjaks ka teine Raplas elav ameeriklane Carl Pucci. Raplamaa Sõnumitele tutvustasid nad oma visiooni koos. Pucci rääkis, et kui kõik tööle hakkab, tekib Karmani kaubamaja teisele korrusele omaette toimiv ökosüsteem. Inglise keeles kasutas ta terminit ecosystem. See tähendab, et kauplus Sõbralt Sõbrale, kohvik The Moth ning selle kõrvale kavandatav kaugtöökeskus toimivad üksteist toetavalt.
Võimalik, et termin kaugtöökeskus on eesti keeles pisut eksitav. Ehk oleks täpsem öelda koostöötuba. Inglise keeles kasutasid nii Edminster kui ka Pucci väljendit coworking space. Sinna paigutatakse töölauad, kiire internet, mugav mööbel ning muu, mis oleks kontoritööks vajalik. Kuna paljud tööd ei nõua praegu tingimata kontoris kohapeal viibimist, on Pucci sõnul sellised kohad osutunud Ameerika Ühendriikides populaarseks. Lisaks koostöötamisele toimiks tema visiooni kohaselt seal ka ideede vahetamine ja üksteise toetamine.
Edminster rääkis, et tema kogudusest on välja kasvanud noori inimesi, kes on läinud elama ja töötama mujale, eriti Tallinnasse. Nad tahaksid Edminsteri sõnul küll Rap­lasse tagasi tulla, ent selleks puuduvad kohapeal sobivad tingimused. Töötoa rajamine Karmani kaubamaja teisele korrusele oleks üks samm nende tingimuste loomisel. Millal see kõik võiks valmis saada? Ei Edminster ega Pucci soovinud öelda täpset kuupäeva. Mida varem, seda parem, ent kindlasti soovitakse see kõik toimima saada 2019. aasta esimeses pooles.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare