6 C
Rapla
Kolmapäev, 29 sept. 2021

Alus avati helkuripuu

Teisipäeva hommikul oli Alu kooli õuel “Helkuripuu ohutuspäev”, mille käigus avati pargis helkuripuu. Ürituse organiseeris Alu kooli personal ning see oli korraldatud kogukonna hüvanguks.

Lastega rääkis sel hommikul maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Gerli Grünberg, kes tutvustas helkuriga seonduvaid tähtsamaid aspekte.
Kuigi korraldajatel oli puu juba välja valitud, otsustati kohapeal vaadates, et sinna on lastel liiga keeruline helkureid riputada ja sealt võtta, nii et helkuripuuks sai hoopiski üks kaharam põõsas Alu kooli ja mõisa vahelisel alal.
Alus ei ole olnud igal aastal helkuripuud, kuid selleaastane EV 100 andis selleks rohkem põhjust.
Juttu helkuritest olid kuulama tulnud kõik Alu kooli lapsed ja õpetajad. Grünberg küsis lastelt mitu küsimust, et teada saada, kui palju nad üldse helkuri vajalikkusest teavad. Enamik lapsi teadis hästi, et helkurit on vaja selleks, et autod, bussid, rongid, taksod sind märkaks. Kuid vastust küsimusele, millest helkur alguse sai, teadis vaid üks. Õige vastus on, et vähem kui sada aastat tagasi avastas üks teetööline, et kassi silmad helgivad, ja sai sellest inspiratsiooni valmistada esimene helkur.
Ühe helkuri eluaeg on tavaliselt üürike. Enamasti see kaob, vahel läheb katki ja Grünberg sõnas laste kombinesoonidele osutades, et neil olevad helkurid kraabitakse tavaliselt pesupulbriga ära.
Grünberg näitas lastele stendi erinevate helkuritega ja lasi neil arvata, milline neist kõige efektiivsem on. Lapsed said teada, et kõige paremad on tugevast materjalist heledad helkurid, kuna hele peegeldab valgust, must aga neelab.
Kuigi öeldakse, et helkur peab rippuma paremal küljel põlve kõrgusel, unustatakse sageli ära, et see peab olema täiskasvanu põlve kõrgusel. Ehk väikese lapse puhul tuleb helkur kinnitada kõrgemale.
Kuid peale helkurite on olemas ka helkivad vahendid nagu helkursprei ja disainhelkurid, kuid need ei ole sertifitseeritud. Ent arvestades, kui palju just täiskasvanud kannavad tumedaid rõivaid, oleks mõnest helkivast riideesemest, kinnastest või mütsist juba natukenegi kasu liikleja nähtavuse parandamisel. Ei tasu ka unustada, et ennast peab nähtavaks tegema igast küljest.
Lapsed kaunistasid helkuripuu kodunt kaasa võetud helkuritega ja kellel helkurit veel ei olnud, sai endale erineva kuju ja kirjadega helkurite seast meelepärase võtta.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised