21.7 C
Rapla
Pühapäev, 3 juuli 2022
spot_imgspot_img

Arutelud Rapla kultuurikeskuse kohviku nime ümber veel käivad

Seoses Rapla kultuurikeskuse laienemisega uutesse ruumidesse saab ka ümber kolinud ja uute tegijatega kohvik endale uue nime.

Rahvasuus levinud nime Rütmani kohvik pole see asutus tegelikult kunagi kandnud. Oli Rütmani galerii, mis oli näituseruum, ja selle kõrval tegutses Galerii kohvik. “Kuna kohvik kolib maja täiesti uude tiiba ja vana Rütmani ruumiga pole kohvikul enam midagi pistmist, hakkasime ka uut nime otsima,” selgitas nimevahetamise vajadust kultuurikeskuse juhataja Age Rebel. Rütmani galerii jääb alles vanale kohale ja kui enne jagasid ruumi kohvikulauad ja kunst, siis nüüd jääb Rütmani galerii ainuüksi näituseruumiks.
“Kui me kohvikule uut nime hakkasime otsima, võtsime eesmärgiks, et see võiks olla mõne Rapla inimesega seotud, sest majas on mitmed teematoad (Linda tuba, Valgre tuba, Rütmani galerii – toim), aga me ei tahtnud päris nimelist kohvikut teha, vaid et seda nime saaks mõne Rapla inimesega seostada,” rääkis Rebel.
Koos käis üheksaliikmeline loominguline töörühm, kes nime otsingutega tegeles, ning ühiselt jõuti ka nime valikuni. Täna pole aga see nimi veel kinnitatud. Kaalumisel on Ly Seppel-Ehini luuletusest inspireeritud nimi Puuduta Linki.
“Reedel jõudis meieni uus info ja me võtame komisjoni uuesti kokku ja arutame, kas see on ikka õige nimi. Me oleme saanud selle nime kohta erinevat tagasisidet. Võib-olla me jääme selle nime juurde, võib-olla alustame nime otsinguid nullist ja moodustame uue laiapõhjalisema komisjoni,” rääkis nime arutelu praegusest seisust Age Rebel.

Kohvik Raba

Inspireerituna suurest Mukri raba pannoost, mis kultuurikeskuse välisseina kaunistab, teeksin mina ettepaneku panna kohviku nimeks Raba, mille menüüst võiks leida ka samblasuppi ja turbatorti (ja ma mõtlen seda tõsiselt).
Erinevate andmete järgi on Rapla maakonnas kuni 56 sooala, mis katavad kolmandiku maakonna pindalast. Siinkandi inimene on aastasadu sooserval elanud ja sealt mõtteainest ja rabasaadusi kogunud. Nii võib öelda, et meie kultuurihäll asub just sooserval ja võib-olla on siinkandi kultuuriinimese loomingulise geniaalsuse taga just need müstilised sooaurud.
Kui meil oleks Raba-nimeline kohvik, oleks nii tore sõbraga kokku leppida, et kohtume õhtul Rabas või kui keegi küsib, kus sa oled, saab vastata: “Kuule, istun Rabas ja joon kohvi” või et läksin Rappa teed jooma.
Ja milliseid võimalusi annaks see nimi veel interjööri ja menüü kujundamiseks. Mõelge, kui muheldalt kõlaks FB postitus, et Raba pakub täna põdrakotlette, mustikakisselli ja pannkooke murakamoosiga, ja kui hästi sobiksid sellisel juhul kohvikusse samblakompositsioonid ja fotod Raplamaa kümnetest ja kümnetest rabadest.
Kuna kohviku aknad avanevad mühklikule keskväljakule, kus on haljastuses kasutatud okaspuid, läheks seegi rabatemaatikaga kokku ja platsi keskmes asuvat purskkaevu võiks hakata hellitavalt rabalaukaks kutsuma.
Kui aga vaja kohvikut vähe ametlikumalt nimetada, võiks see olla Rapla Raba kohvik. Minu arvates oleks see korraga trendikas, pärimuslik ja ka meie piirkonna identiteeti haarav nimi.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised