14.9 C
Rapla
Teisipäev, 18 juuni 2024
ArtikkelTäiskasvanute lugemine langeb, laste lugemine tõuseb

Täiskasvanute lugemine langeb, laste lugemine tõuseb

Mari Tammar

Iga aasta alguses tehakse eelmise aasta kokkuvõtteid – nii ka raamatukogudes. Maakonna kõiki raamatukogusid hõlmav külastajate statistika valmib küll alles veebruari keskpaigaks, aga esimese vaatluse põhjal võib tõdeda tendentsi, et täiskasvanud lugejate näitajad on langenud, ent laste arvud enamasti tõusnud.

Laste lugemisharjumusele on Rapla keskraamatukogu teenindusosakonna juhataja Kaja Tammari sõnul mõjunud positiivselt suvelugemise projekt. „Lapsed on sellest väga huvitatud, kevadel ootavad nad selle algust ja külastavad suvekuudel sageli raamatukogu. Laenutuste arvu tõstab ka programmis olevatele raamatutele kehtestatud lühem laenutustähtaeg,” räägib Tammar ja lisab, et positiivselt mõjub ka see, et soovituslik koolilugemine nooremates kooliastmetes käib ajaga kaasas. Nimestikes on uusi autoreid ja häid toredaid raamatuid. Samuti nendib Tammar, et lapsi toovad lugema ka raamatukogus toimuvad lastele suunatud üritused, mida on päris palju.
Rapla maakonnas tegutseb ühe väga huvitava nähtusena raamatukogu-postipunkt Lelles. Raamatukogu ja postipunkti juhataja Mariina Madisson, kes on ühtlasi Lelles ka kultuuritöö eestvedaja, ütleb, et postipunkti liitmine on raamatukogu külastatavusele hästi mõjunud. „See teeb külastatavuse suuremaks. Mul on tõusnud nii laenutuste kui ka külastajate arv. Külastusi on mul 2018. aastal olnud 4878, eelmine aasta oli 4258. Nii et päris palju on tõusnud,” räägib Madisson. Postipunkt on Lelle raamatukogus nüüd kolmandat aastat.
„Eakate osakaal on külastajate seas päris suur, sest siinsamas tegutsevad ka rahvamaja ning eakate huviringid ja päevakeskus on siinsamas. Nii et eakad külastavad väga hoolega. Samas postipunkti külastused tulevad paljuski töölkäiva inimese poolt. Sageli käiakse pakke välja võtmas. See on kõige sagedasem põhjus, miks postipunkti tullakse. Pakke tuleb iga päev, näiteks täna tuli mul 20 pakki. Kes tuleb pakile järele, neil on tihti ka lapsed kaasas ja laste külastuste arv on tõusnud, nii et see on mõjunud igati positiivselt,” räägib Madisson.
Eidapere raamatukogu juhataja Anne Idvand jällegi räägib, et rongiliikluse lõppemine ja sellest tingitud bussiliikluse muutumine mõjub raamatukogu külastusarvudele negatiivselt. „Lokuta inimesed päeval ei saa raamatukokku enam tulla, sest Järvakandi buss ei tule enam,” räägib Idvand. Enne käis buss, millega inimesed said pooleks tunniks raamatukokku tulla ja siis tagasi sõita, aga praegu seda võimalust enam ei ole. „Kuna see Pärnu rong kadus ära 8. detsembrist ja koos sellega kadus ka buss ära, siis on see periood kuu ja viis nädalat. See on küll lühikene aeg, aga annab juba külastatavuses tunda. Eks ta pikema aja jooksul näitab ennast rohkem. Ei saa siit inimesed Lokutale poodi ega sealt siia. See annab ka Lokuta poe külastatavuses tunda,” räägib Idvand.
Seega võivad raamatukogude külastatavust mõjutada ka hoopis muud tegurid kui ainuüksi soov või soovimatus lugeda.

Mitu inimest kasutasid 2018. aastal teie raamatukogu teenuseid?
Rapla keskraamatukogu:
3220, neist lapsed 690
Kohila raamatukogu: 1807, neist lapsed 695
Märjamaa raamatukogu: 1603, neist lapsed 585
Kehtna raamatukogu: 484, neist lapsed 210
Kui palju liitus 2018. aastal uusi lugejaid?
Rapla: 315, neist lapsed 138
Kehtna: 67, neist lapsed 36
Kohila: 61
Mitu laenutust 2018. aastal raamatukogus oli?
Rapla: 69 750, neist lastele 7451
Kohila: 42 742
Märjamaa: 32 008, neist lastele 7523
Kehtna: 10 846, neist lastele 3101
Mitu korda raamatukogu 2018. aastal külastati?
Rapla: 43 500, neist lapsi 10 581
Kohila: 28 873
Märjamaa: 24 459, neist lapsi 9697
Kehtna: 11 746, neist lapsi 6526
*
Kehtna raamatukogu laenutuste top.
Täiskasvanud
Afanasjev, V. „Serafima ja Bogdan”
Lee, H. „Seitsme nimega tüdruk”
Riel, A. „Vaik”
O’Farrell, M. „Esme Lennoxi kadumine”
Ashford, L. J. „Naine Idaekspressis”
Lapsed
Raud, E. „Sipsik”
Pervik, A. „Kunksmoor”
Kinney, J. „Ühe äpardi päevik”
Russell, R.R. „Luuseri päevik”
Landy, D. „Detektiiv Luuker Leebesilm”
Kohila raamatukogu laenutuste top. Täiskasvanud
Pauts, K. „Politseiniku tütar”
Finn, A.J. „Naine aknal”
Pauts, K. „Hull hobune”
Riley, L. „Varjuõde”
Tohvri, E. „Sõbrad ja hallikirju koerake”
Lapsed
Kinney, J. „Ühe äpardi päevik”
Milton, S. „Minecraft”
Jelley, C. „Minecraft”
„Maša ja karu”
Preussler, O. „Väike nõid”
Märjamaa raamatukogu laenutuste top. Täiskasvanud
Carlan, A. „Kalendritüdruk”
Tungal, L. „Seltsimees laps ja suured inimesed”
Afanasjev, V. „Serafima ja Bogdan”
Tungal, L. „Samet ja saepuru ehk Seltsimees laps ja kirjatähed”
Mallery, S. „Mischief Bay tüdrukud”
Lapsed
Kinney, J. „Ühe äpardi päevik”
Molnar, F. „Pal-tänava poisid”
Preussler, O. „Väike nõid”
Krüss, J. „Timm Thaler ehk Müüdud naer”
Raud, E. „Lugu lendavate taldrikutega”
Rapla keskraamatukogu laenutuste top (lapsed ja täiskasvanud koos)
Kinney, J. „Ühe äpardi päevik”
Carlan, A. „Kalendritüdruk”
Kivirähk, A. „Sirli, Siim ja saladused”
Kivirähk, A. „Kaka ja kevad”
Kivirähk, A. „Rehepapp ehk November”
Muuli, K. „Reketiga tüdruk”
Raud, E. „Kalevipoeg”
Rowling, J.K. „Harry Potter ja tarkade kivi”
Raud, M. „Eestlase käsiraamat”
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare