-0.1 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
RSValimisjaoskondade arvu vähendab kolm valda neljast

Valimisjaoskondade arvu vähendab kolm valda neljast

Siim Jõgis

Kõik neli Raplamaa valda on kinnitanud eelseisvateks Riigikogu (3. märts) ning Euroopa Parlamendi (23.-26. mai) valimisteks valimisjaoskondade asukohad. Nagu oodata võis, on võrreldes 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimisega sisse viidud mitmeid muudatusi.

Eriti puudutavad need muudatused väiksemaid asulaid, kus tänavu valimispäeval jaoskonda ei avata. Need asendatakse nn mobiilsete jaoskondadega, mis on avatud ühel või kahel päeval eelvalimiste ajal.
Hagudi, Kivi-Vigala, Teenuse, Ingliste – need on vaid mõned asulad, kus valimispäeval valida ei saa. Selle asemel liiguvad ringi mobiilsed jaoskonnad, mis avatakse nendes kohtades eelvalimiste ajal. Eesti mastaabis ei ole see iseenesest ainulaadne. Jaoskondade arvu vähendatakse ka paljudes teistes paikades. Ühest küljest on selle vajadusele otseselt viidanud ka riigi valimisteenistus. 2017. aastal toimunud valimistel olid mõned jaoskonnad, kuhu oli registreeritud vaid mõnisada valijat.
Valimisteenistuse nõunik Kristi Kirsberg kommenteeris ERR-i vahendusel: “Valimisjaoskondade arvu vähenemine tuleneb eeskätt sellest, et haldusreformi järel vaadati senised jaoskondade asukohad üle ja optimeeriti nende arvu.”
Samas ei saa mööda vaadata sellest, et jaoskondade sulgemine vähendab kodanike võimalust ning võib-olla ka motivatsiooni üldse kasti äärde linnukest märkima minna. Üheks indikaatoriks, kas tegemist on õige suunaga, saab olema valimisaktiivsuse protsent. Neli aastat tagasi, 2015. aasta Riigikogu valimistel oli valimisaktiivsus Eestis 64,2 protsenti. 2011. aasta valimistel oli sama number täpselt 63. Loodetavasti ei tule see protsent sel korral väiksem, kuid juhul kui see peaks alla kuuekümne kukkuma, võib ühe põhjusena vaadata väiksemate jaoskondade sulgemist.

Kohila vallas muutusi pole

Ainukene Raplamaa vald, kus võrreldes 2017. aasta KOV-i valimistega ei ole jaoskondade osas midagi muutunud, on Kohila. Seal on jätkuvalt avatud kolm valimisjaoskonda. Need asuvad Kohilas, Hageris ja Prillimäel.
Märkimisväärne muudatus on läbi viidud Märjamaal. 2017. aasta KOV-i valimistel asus praeguse Märjamaa valla territooriumil kümme jaoskonda, alles on neid viis. Võrreldes KOV-i volikogude valimisega on jaoskondade arv vähenenud poole võrra: jaoskonda ei ole enam Teenusel, Haimres, Lauknal, Orgital ja Kivi-Vigalas.
“Kuna tõmbasime jaoskondade arvu väiksemaks, on valimised korraldatud nii, et eelhääletuse päevadel on valimisjaoskonnad avatud erinevates kohtades,” sõnas Märjamaa vallasekretär Maigi Linna. Laukna külas ja Kivi-Vigala külas avatakse mobiilne valimisjaoskond esimesel ja kolmandal eelvalimiste päeval.
Kehtna vallas puudutavad muudatused Ingliste ja Keava asulat. Nendes paikades avatakse mobiilsed jaoskonnad kolmandal eelvalimiste päeval.

Suurimad muutused Rapla vallas

Võrreldes 2017. aasta valimiste eelse ajaga on kõige suuremad muudatused aset leidnud loomulikult Rapla vallas, mis moodustati senistest Juuru, Kaiu, Raikküla ja Rapla vallast. Varem oli nii suurel territooriumil avatud 13 valimisjaoskonda, nüüdseks on neid alles 8.
“Vabariigi valimisteenistus oli juba varem juhtinud valdade tähelepanu asjaolule, et valimisjaoskonnad on kohati liialt vähese valijate arvuga. Haldusreformi käigus oli võimalik valimisjaoskondade võrku korrastada,” ütles Rapla vallasekretäri abi Ants Soodla. Rapla vallavalitsus võttis selge suuna valimisringkondi suurendada. “Arvestades valimiste kestust koos eelhääletamisega ning valijate suhteliselt tagasihoidlikku osalemist eelhääletamise ajal, asus vallavalitsus seisukohale, et otstarbekas on moodustada suuremad valimisjaoskonnad,” sõnas Soodla.
Mobiilsed hääletusruumid avatakse Hagudis, Järlepas, Kabalas, Kodilas ja Purkus – kohtades, kus varem olid statsionaarsed jaoskonnad. Igas nimetatud kohas on hääletamisruum avatud eelhääletamise ajal ühel päeval. Lisaks sellele saab valimiste päeval hääletada valimisjaoskonna põhiasukohas. Nendele võimalustele lisandub muidugi ka e-hääletamine.
Küsisime, kas oleks kohalikel omavalitsustel otstarbekas organiseerida valimispäeval transport, et kaugemal elavad inimesed jõuaksid kindlasti valimiskasti äärde. Vallavalitsused bussitranspordi organiseerimist kavasse ei võta. Pigem soovitati tõsise vajaduse korral tellida kast valimispäevaks endale koju.

Märjamaa valla jaoskonnad:
1. Valimisjaoskond nr 1 – Märjamaa alev
2. Valimisjaoskond nr 2 – Varbola küla
3. Valimisjaoskond nr 3 – Valgu küla
4. Valimisjaoskond nr 4 – Sipa küla, eelhääletus ka Laukna külas
5. Valimisjaoskond nr 5 – Vana-Vigala küla, eelhääletus ka Kivi-Vigala külas
Kehtna valla jaoskonnad:
1. Valimisjaoskond nr 1 – Kaerepere alevik, eelhääletus ka Ingliste külas
2. Valimisjaoskond nr 2 – Eidapere alevik
3. Valimisjaoskond nr 3 – Lelle alevik
4. Valimisjaoskond nr 4 – Kehtna alevik, eelhääletus ka Keava alevikus.
5 Valimisjaoskond nr 5 – Järvakandi alev
Kohila valla jaoskonnad:
1. Valimisjaoskond nr 1 – Kohila alev
2. Valimisjaoskond nr 2 – Hageri alevik
3. Valimisjaoskond nr 3 – Prillimäe alevik
Rapla valla jaoskonnad:
1. Valimisjaoskond nr 1 – Rapla, Tallinna mnt 17a
2. Valimisjaoskond nr 2 – Rapla, Lasteaia tn 5, eelhääletus ka Kuusiku alevikus
3. Valimisjaoskond nr 3 – Rapla, Võsa tn 24
4. Valimisjaoskond nr 4 – Rapla, Viljandi mnt 17, eelhääletamisel ka Kodila külas
5. Valimisjaoskond nr 5 – Alu alevik
6. Valimisjaoskond nr 6 – Juuru alevik,
eelhääletamisel ka Järlepa külas
7. Valimisjaoskond nr 7 – Kaiu alevik
8 Valimisjaoskond nr 8 – Raikküla,
eelhääletus ka Purku ja Kabala külas
Valimisjaoskonnad on alalised ning kehtivad lisaks Riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistele ka kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste ja võimalike rahvahääletuste korral.
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare