0.5 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSSellesuvine memme-taadi pidu tuleb eriline

Sellesuvine memme-taadi pidu tuleb eriline

Mari Tammar

Sellesuvine memme-taadi pidu tuleb 8. juunil Sillaotsa talumuuseumis. Pidu saab olema suvistepühade võtmes põimituna mõnusa üheskoos musitseerimise ja piknikuga.

Ühtlasi kätkeb pidu endas ka suure juubelilaulupeo tule vastuvõtmist ja tervitamist, mis sellel ajal Raplamaad väisab.
Hetkel on peole registreerunud 33 kollektiivi ligi 280 laulja, tantsija ja pillimehega.
Varem on olnud peoliste päev päris pikk, saades alguse juba hommikuste proovidega, sel korral enne pidu proove ei tehta ja keerulisi kujundeid tantsupõrandale ei seata. Selle asemel lauldakse peol selle tarvis kokku pandud lauluraamatust laule ja tantsitakse folkloorseid tantse.
Tantse on peokavas üksteist ja need on välja valitud vanade seltskonnatantsude raamatust. Tantsijate juhendaja Helle Pohla räägib, et neid folkloorseid tantse saab tantsida vabalt ja rõõmuga. Kuna pärimuslikke tantse on eri piirkondades ka erinevalt tantsitud, on sellel korral lubatud variatsioonid. „Iga rühm saab teha tantsu enda omaks,” selgitab Helle Pohla. Samuti on teretulnud lapsed koos vanaemadega tantsima. Tantsijaid saadavad rahvapillimängijad, ent siin on veel arutamist, kes ja mis lugusid mängida saab.
Laule trükitakse laulikusse kahekümne ringis ja need on sellised laulud, mida on varasematel aastatel memme-taadi pidudel lauldud. Sellel korral ei astu laulukollektiivid mitte ükshaaval ette, vaid lauldakse üheskoos, küll aga nii, et üks või teine kollektiiv on ühe või teise laulu eestvedaja. Hetkel on mõttes laule saata akordionitega, mitte süntesaatoriga, mis Sillaotsa ja suvistepühade meeleollu hästi ei sobi, ent selles osas veel päris kindlust ei ole.
Peo pikkuseks on planeeritud 3 tundi. Päeva juhivad Valgu näiteringi näitlejad.
Rahvakalendris on suvisted olnud oluline peo- ja naljapäev, kindlasti meeldejäävamaid aasta pühi kaselõhna ja rõõmsa meeleolu tõttu. Metsast toodi kased, millega ehiti maja, laut, kiik ja noorte kogunemispaik. Peo stsenarist Mervi Vaarmann on sellest traditsioonist lähtuvalt kirjutanud ka peo stsenaariumisse kiigele paelte sidumise sisse. Oma paela saavad kiige külge siduda kõik kollektiivid, kellel palutakse selle tarvis oma piirkonna värvides naturaalsest villasest lõngast pael punuda. Kaunis pael soovitakse kaasa anda ka laulupeo tulele.
Suvise memme-taadi peo võttis sel korral enda kanda Märjamaa vald. Peo eestvedajad on Ave Vaarmaa – projektijuht, Mervi Vaarmann – stsenarist, Kalju Idvand – Sillaotsa talumuuseumi juhataja, Ene Kangur – lauljate eestvedaja, Helle Pohla – tantsjate juhendaja ja Lemmi Linnas – pillimängijate eestvedaja.
Pidu toimib samal päeval kui Raplamaa Melumess. Naised memme-taadi peo toim­konnast naljatavad, et saab ühe meigiga mitu pidu.
Esialgsete plaanide kohaselt algab pidu Sillaotsal kell 14, seega, kellel huvi ja soovi, saab enne messil ära käia ja siis piknikukorviga ühes suvisteid tähistama minna.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare