spot_img
-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 29 nov. 2022
spot_imgspot_img
ArtikkelÜlo Vooglaid esitles kodanikuks saamise käsiraamatut

Ülo Vooglaid esitles kodanikuks saamise käsiraamatut

Eelmisel neljapäeval esitles emeriitprofessor Ülo Vooglaid Rapla keskraamatukogu saalis oma uut raamatut „Elanikust kodanikuks: Käsiraamat isemõtlejale“.

Raamatu esitlusel sai esmalt sõna Kohila vallavanem Heiki Hepner, kes sõnas, et Vooglaid on olnud talle mentoriks ja koos temaga on nad tunde arutanud valla-, Eesti ja maailmaasju. Raamatu eesmärgi võttis Hepner kokku lausega raamatu algusest, mis ütleb, et „Elanikust kodanikuks“ on mõeldud Eestimaa elanikele, kes tahavad olla kodanikud ja osaleda sisuliselt oma riigi hoidmises ja täiustamises. Kandev osa on raamatus haridusfilosoofial, koostöö vajalikkusel ning arusaamadel, kuidas hoida seda, mis on väärtuslik. Kui see on selgeks mõeldud, mida ja kuidas hoida, tekib moraalne õigus midagi muuta.
Raamatu väljaandmise juures oli tähtis roll Indrek Paalil, kes on sihtasutuse Ülo Vooglaiu Mõttepärand üks asutajaid ja nõukogu liige. Paal sõnas, et selle raamatu väljaandmine on olnud meeskonnatöö. Eelmise aasta juuni lõpus võeti viie päeva jooksul kõik raamatu teemad linti ja väga ruttu sai tekst kaante vahele.
Kuid see on alles esimene linnuke sihtasutuse plaanides. Juuni alguses plaanitakse raamat välja anda vene keeles ja pärast seda hakata tegema seminare neile, kes on raamatu sisuga juba tutvunud. „Raamatu väärtus hakkab siis elama, kui saadakse isekeskis kokku ja arutatakse omavahel,“ sõnas Paal.
Raamatu toimetaja olnud Viio Aitsam rääkis, kuidas ühel augustikuupäeval tulid nende Raela kodu aeda sihtasutuse mehed ja Vooglaid ning talle pakuti raamatut toimetamiseks. Aitsam oli nõus, valmistus selleks veel ette, võttes endale oktoobrikuu vabaks, kuid oktoobrist sai november ja siis detsember ja jaanuar…
Nii et raamatu valmimisele läks palju rohkem aega, kui ta alguses arvas. Kuid Aitsam on väga tänulik, et ta sellise võimaluse sai. „Kui olete teise peatükini jõudnud, kus on juttu sotsiaalsest elust, ja kui selle järgi võtta, siis ma olen augustikuuga võrreldes vähemalt sada aastat vanem või elan juba teist elu. See oli nii kihvt kogemus Üloga koos töötada. Soovitan kõigil raamatut lugeda, siit leiab nii palju pidepunkte ka igapäevaeluks.“
Vooglaid ise sõnas oma raamatu kohta, et see annab teadmise, milline ettevalmistus peab inimesel olema, et tekiks moraalne õigus osaleda seadusloomes. Paljud ei kujuta tema sõnul praegu ettegi, mida Riigikogus tehakse ja milline ettevalmistus peab olema neil, kes sinna valitakse. Raamatut ei nimeta ta õpikuks, vaid käsiraamatuks isemõtlejale. Vähemalt Vooglaid loodab ja usub, et lugejad hakkavad selle järgi ise mõtlema. Kuid ainult raamatu lugemisest ei piisa, loetu üle tuleb ka arutleda.
„Kui paar korda teistele seletada, siis hakkab endale ka selgeks saama,“ lisas Vooglaid ja rääkis edasi sellest, kuidas enamikul elualadel oleme profaanid, osadel diletandid, mõned üksikud on spetsialistid. Neljanda grupi aga moodustavad generalistid, kes suudavad näha laiemat pilti, kaasata spetsialiste ja liikuda eesmärkide suunas.
„Tekib sünergia, fantastiline jõud, kui pannakse pead kokku. Inimeste energia on suurepärane, juhul kui nad saavad üksteisest aru. Vaimuenergiat on meil palju,“ rääkis Vooglaid energiliselt, kuid tõi kohe ka välja põhjuse, miks me sinnamaani ei jõua. Koostöö eeldus on üksteise mõistmine, kuid ei teata õigeid sõnu, kuidas end väljendada või saadakse asjadest erinevalt aru.
Sellest kõigest lubas aga Vooglaid palju sisukamalt ja põhjalikumalt rääkida kevadistel seminaridel.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused