11.1 C
Rapla
Kolmapäev, 27 sept. 2023
RSJätkuks Jürna tänava loole

Jätkuks Jürna tänava loole

Siim Jõgis

Eelmise nädala lehenumbris avaldas Raplamaa Sõnumid loo Raplas asuvast Jürna tänavast, mille nimi viitab 20. sajandi alguse kommunistile ja riigipöörajale Johannes Jürnale. Pärast lehe ilmumist on meie toimetusse laekunud veel arvamusi, mille siinkohal välja toome.

Ettevõtja Aare Hindremäe pakkus välja, et kui Jürna tänav saab kunagi uue nime, võiks ühe variandina kaaluda Hirvelaane nime. Sellega saaks avaldada austust major Hans Hirvelaanele, kes osales 1941. aasta suvel Rapla kaitselahingutes. “Ta on Rap­la lähiajaloos mitte ainult tuntud, vaid ka oluline tegelane,” selgitas Hindremäe. Samuti ei ole Hirvelaane hukkumiskoht sellest tänavast kaugel. “Sedasi saaks jäädvustada ühe inimese nime, kellel on oluline osa Rapla kaitselahingus 1941. aastal,” rääkis Hindremäe. Ühe kokkusattumusena tõi ta välja veel selle, et kumbki – ei Johannes Jürna ega Hans Hirvelaan – ei surnud loomulikku surma, vaid hukkusid kuuli läbi.
Rapla vallavolikogu reformierakondlasest liige Kalle Toomet ütles, et Jürna tänava nime muutmine ei ole volikogus ega majanduskomisjonis arutelul olnud. Küll aga on olnud hetki, kui kodanikud on teinud ettepanekuid mõne teise tänava nime muuta. Toomet ütles, et tema ei toeta mõtet Jürna tänava nime muuta.
“Olen seda meelt, et tänast Jürna tänava nime ei seo vahest keegi Johannes Jürnaga ja seda juba kas või sellel põhjusel, et tänava nimetuses ei ole kasutatud isiku initsiaali J. Jürna,” sõnas Toomet. Ta lisas: “Loomulikult oli J. Jürna eluloos Eesti-vastasust piisavalt palju ja kindlasti ei saa teda tegude ja mõttelaadi järgi aktsepteerida kui Eesti kangelast, mille järgi ühte Rapla tänavat võiks nimetada, kuid tellisetehasel on oma koht ajaloos, mida jäädvustada.”
Kokkuvõtlikult ütles ta, et Jürna tänava nime muutma ta ei kiirustaks. “Kui tänavanimetuses ei ole konkreetselt osundatud Johannes Jürnale, siis Jürna kui lihtsalt nimi mind isiklikult ei häiri,” sõnas ta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused