14.4 C
Rapla
Laupäev, 24 sept. 2022
spot_imgspot_img

Pöördeline elu ja suhtenõuanded

Helerin Väronen

Kehtna raamatukogus kohtus lugejatega raamatute “Õnnelik suhe” ja “Armastuse varjatud saladused” autor Tiina Tiitus.

Kuigi õhtu eesmärk oli lasta Tiitusel rääkida iseendast, sellest teekonnast, kuidas ta raamatute kirjutamiseni jõudis, tegi ta lühikokkuvõtte ka oma teises raamatus käsitletud teemadest.
Pärnumaal sündinud Tiitus oli 90-ndatel tuntud hoopis moealal. Ta õppis moekunsti ERKI-s, omas moestuudiot ja reisis palju. Sel ajal oli tal isiklik kontakt ka praeguse Kehtna klubi juhataja Sigrid Kalle-Vainolaga. Tolleaegsetel piltidel on Tiitus tumeda pea ja karmi olekuga, kuigi ise peab ta end tagasihoidlikuks ja häbelikuks inimeseks. See karm aeg aitas tal paljudest hirmudest üle saada.
Pärast oma mehega tutvumist muutus Tiituse imago pehmemaks ja heledamaks. Moega ta enam tegeleda ei tahtnud ning oma rada otsides käis ta päris sügaval vaimumaailmas ära. Kuigi ka see ei osutunud päris õigeks teeks, hakkas ta saadud teadmisi endalegi märkamatult rakendama teisi suhtevaldkonnas nõustades.
Tiituse esimene raamat “Õnnelik suhe” on arglikum ja ta üritab seal asjadest viisakalt rääkida, aga “Armastuse varjatud saladus” on palju julgem ja otsekohesem, kust ridade vahelt on leitavad päris valusad isiklikud kogemused.
Raamat käsitleb näiteks lahutust ja lapsi, annab vastuseid sellele, kas tasub suhet jätkata, kuidas suhelda niimoodi, et armastus kestaks ja kuidas saada lahti neist kodeeringutest, mis meie lähisuhteid saboteerivad. Tiitus seletas lahti ka selle, mis tema arvates armastus tegelikult on.
Lühidalt öelduna on armastus tähelepanu. See on ainus asi, mida me tegelikult teistelt inimestelt, lastelt, oma vanematelt ja lemmikloomalt vajame. Me elame üle vägivalla ja vaesuse, kuid kui me ei saa tähelepanu, siis me hukkume.
Pikemalt võeti vaatluse alla ka soovide täitumine. Siin on Tiituse arvates kolm põhilist reeglit, mida jälgida tuleb. Esiteks tuleb soovida endale ja enda vaatevinklist, me ei saa soovida teistele, kuna me ei tea, mis kogemusi nad siia maailma saama on tulnud. Liiga täpsed soovid ei pruugi samuti täituda, parem on soovida kogemusi. Ja soovid peavad olema jaatavas vormis, muidu saad omale midagi, mida sa kohe kindlasti ei tahtnud.
Üks õppetund, mida Tiitus jagas, oli see, et elu tuleb elada huvitavalt, leida üles need asjad, inimesed ja tegevused, millele tahaks rohkem tähelepanu jagada.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised