-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSProbleemid Omniva kojukandega jätkuvad

Probleemid Omniva kojukandega jätkuvad

Siim Jõgis

Terve talve oli Raplamaal probleemiks see, et ajalehed ja kirjad jõudsid postkastidesse viivitusega või ei jõudnud üldse. Raplamaa Sõnumite toimetuses oleme seda tajunud otseselt, kui lehe tellijad on võtnud meiega ühendust ning andnud märku, et leht ei ole jõudnud postkasti.

Probleem ei puuduta ainult Raplamaa Sõnumite tellimusi. Meie toimetusega ühendust võtnud tellijad on öelnud, et ka üleriigilised päevalehed ei jõua postkasti õigel päeval. Teinekord võivad lehed hilineda mitu päeva. On juhtunud sedagi, et pool nädalat ei ole päevaleht inimese postkasti jõudnud. Ja siis reedesel päeval tuuakse korraga nii kolmapäevane, neljapäevane kui ka reedene leht.
Probleemi tõsidust tõdeti ka ROL-i täiskogul, mis toimus neljapäeval, 21. märtsil Kehtnas. Üheks päevakorrapunktiks oli seal “Perioodika kojukanne maapiirkondades, pakiteenuse arengud Raplamaal”. Tekkinud olukorda oli tulnud selgitama Omniva (endine Eesti Post) juhatuse liige Kaja Sepp. Ta rääkis, et probleem on viimastel kuudel olnud tõepoolest terav, eriti just Rapla maakonnas, kus tunda on andnud töötajate puudus. Kokku on Raplamaa kanderingide peal Omnivas tööl 18 postiljoni. Nendest neli on seoses tööõnnetustega pikal haiguslehel. Peale nende on veel neli postiljoni haigustega koju jäänud.
Sepp selgitas, et on tekkinud olukord, kus kaheksateistkümne postiljoni töö peavad ära tegema kümme inimest. Seetõttu on kojukanderingid veninud erakordselt pikaks ning igale poole iga päev ei jõua. Abiks on küll asendustöötajad, kuid nende töö on raskendatud, kui nad kojukanderingi väga hästi ei tunne. Sepp tõi välja, et abiks oleks see, kui maapiirkondades oleks postkastile kleebitud talu nimi.
Veel ühe põhjusena tõi Sepp välja nigelad teeolud. Ta tõi näiteks, et kui tavaliselt saab postiauto liikuda kiirusega 40 kilomeetrit tunnis, siis kehva teega võib keskmine kiirus langeda 15 kilomeetrini tunnis. Takistusteks kujunesid sealjuures nii lumest lahti lükkamata kui ka libedad teed.
Omavalitsuste liidu täiskogu laua ääres istusid Rapla maakonna valdade juhid ning kõik olid seda meelt, et olukord peab paranema. ROL-i esimees Heiki Hepner ütles, et Omniva nõrk töö ei ole ainult kohalik mure, vaid tõsine regionaalpoliitiline probleem. Postiteenust Eestis reguleerib postiseadus. Selle kohaselt on Omnival kohustus tagada perioodilise väljaande tellijale kättetoimetamine kuuel päeval nädalas üks kord päevas. Laua taga istujatelt kõlas ka arvamus, et üksikud puudujäägid on aktsepteeritavad, kuid praegune olukord ei vasta kuidagi sellele, nagu normaalne seis peaks välja nägema.

Otsitakse uusi postiljone

Kaja Sepp ütles, et ka tema ei ole tekkinud olukorraga rahul ning sellele püütakse lahendust leida. Lisaks Raplamaale tõi ta veel välja Jõelähtme piirkonna Harjumaal, kus seis on samuti murettekitav. Uusi postiljone otsib Omniva nii sotsiaalmeedia kui ka Töötukassa vahendusel. Samuti on oma lootused pandud Raplamaa töö- ja karjäärimessile, mis toimub 4. aprillil Sadolini spordihoones.
Arutelude käigus räägiti ka postiljonide võrdlemisi madalast töötasust. Kaja Sepp tõdes, et ka see on tõepoolest probleem. Veel keerulisemaks muudab olukorra tema sõnul Tallinna lähedus, sest potentsiaalsed töötajad soovivad pigem minna sinna leiba teenima.

Dividendid

Omniva omanik on Eesti riik. Seetõttu sooviti teada, kas niigi kitsastes rahalistes oludes võtab riik ka Omnivast välja dividende. Vastus on jah, võtab küll. Juba see fakt iseenesest tekitas arutelulaua ümber kahinat ja meelepaha. Kõige otsesemalt reageeris sellele Heiki Hepner. Ta tõi välja, et nii kaua ei tohiks riigil olla õigust Omnivast välja võtta mingisuguseid dividende, kuni ettevõte on võimeline täitma talle seadusega määratud ülesandeid.
Tegemist on väga emotsionaalse teemaga ning see paistis välja ka omavalitsuste liidu täiskogu laua taga. Kehtna valla arendusnõunik Varri Väli ütles otse välja, et ROL-i laua taga istujad ei lepi selle olukorraga, mis praegu on tekkinud. “Ainuke võimalus meie maharahustamiseks on see probleem lahendada,” sõnas ta. Juba kõlasid ka mõtted, et kui olukord ei parane, tuleb pöörduda vastutava ministeeriumi poole. “Me lööme lärmi seni, kuni probleem saab lahendatud. Võtke midagi ette. Kuidas mujal saab, aga meil ei saa?” sõnas Hepner.
Selleks kevadeks peaks libeduse ning lumetõrjega ühel pool olema ja talvised probleemid kojukanderingidel olevaid postiljone enam kiusata ei tohiks. Nüüd jääb üle tugineda Omniva juhatuse liikme Kaja Sepa sõnadele, et ta ise ei ole samuti tekkinud olukorraga rahul ning seda soovitakse parandada. Heiki Hepner andis teada, et probleemide leevenemist loodetakse näha paari lähema nädala jooksul. Posti kojukande teema võetakse taas üles Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse koosolekul 4. aprillil.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare