4.4 C
Rapla
Neljapäev, 2 mai 2024
ArtikkelEriline teatripäev Vana-Vigalas

Eriline teatripäev Vana-Vigalas

Astra Põlma

Vana-Vigala rahvamajas toimus 25. aprillil vabariiklik erivajadustega inimeste teatripäev.

Tegelemine draamaga on erivajadustega inimestele väga oluline teraapiavorm. Teater võimaldab kõike, piiriks on vaid kujutlusvõime. Laval võid sa olla just selline nagu unistad, teha neid tegusid, mida sa tavaelus ei söandaks ning mis peamine – sa pälvid vaatajate heakskiidu.
Erivajadustega inimeste teatripäeva traditsiooni algatas Vändra alevi sotsiaalmaja 2008. aastal. Sel aastal oli see vahva ettevõtmine juba kaheteistkümnendat korda. Peakorraldajad olid Liina Kikas ja Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskooli õpilased ja õpetajad.
Festivalil osales 12 truppi, osalejaid kokku oli umbkaudu 160 inimest kogu Eestist.
Vana-Vigala teatripäeva avas Märjamaa vallavanem Merlin Suurna, kes tunnustas kõiki kohaletulnuid ja innustas neid loominguga tegelema. Päevajuht oli Hannes Sassi, kes on Raplamaal tuntud hea naljamehena ja on ise ka Vana-Vigala TTK-s õppinud. Iga osaleva trupi piirkonna tutvustamiseks kasutati M. J. Eiseni kirja pandud legende, mille oli välja otsinud Ene Raud ning mis publikule mõistatamiseks Hannes Sassi muhedas esituses ette kanti.
Valdavalt olid esitatud kavad-lavastused paarikümne minuti pikkused. Teatripäevaks oli suure hoole ja innuga ette valmistatud. Oli vaeva nähtud kostüümiga, näha oli isevalmistatud rekvisiite, lahedaid tantsunumbreid ja vaimukaid rollilahendusi. Usun, et lavale pääsesid kõik, kes selleks soovi avaldasid. Näha sai imearmsaid väikseid rollikesi mesimummust jäätisemasina osadeni.
Üks, mis mind kui tavaelus harrastusteatriga tihedalt kokku puutuvat isikut sügavalt liigutas, oli osalejate rõõmus meel ja tehatahtmine. Mitte üheski lavastuses ei kurdetud rasket elu ega virisetud. Kõik lood olid positiivsed ja elujaatavad. Oli märgata, kui naljakalt võivad mõjuda tekstikordused, seda nippi tasuks ka endal teatritegemisel katsetada.
Minu lemmikuks kujunes SA Maarja Küla etteaste „Hull teadlane ja lapselaps”, mis oli samuti üles ehitatud kordustele ja nn masinaetüüdile (näitlejad on kui masina osad). Lugu viitas pidevale õppimisele ja arenemisele; kui midagi välja ei tule, ei tasu loobuda, vaid tuleb alustada uuesti. Elu ongi selleks, et „erroritest” õppida ja alati ei pruugigi alguses püstitatud eesmärk olla see, mida sa tegelikult vajad.

Teatrit seinast seina

Haapsalu Sotsiaalmaja „Külvajad” ja Vana-Vigala TTK „Vares” esindasid rahvuslikke kavasid, kus oli vanale ajale viitavaid tegevusi, tantsu ja lõpuks ka kohane moraal.
Lapsemeelsust ja head äratundmisrõõmu pakkusid päris mitmed trupid. MTÜ Me Hoolime Sinust tõi lavale loo „Jussikese seitse sõpra”, kus lisaks lustakale seiklusloole oli vahele toodud ka reklaamipaus, mis publiku kohe elevile ajas. Tori Sotsiaalmaja tõi lavale loo Pipist ja MTÜ Tugi Liisu kavas „Su nägu kõlab kohe eriti tuttavalt” astus läbi tõeline staaride paraad Tipist-Täpist kuni Mõmmini välja, hindajateks muhedad sead Nif-Nif, Naf-Naf ja Nuf-Nuf. SA Koeru Hooldekeskus tuli välja kohanimele kohaselt looga „Koerad teevad koerust”. Lustakas lugu ja jällegi vahva rekvisiit ja võrratud kostüümid.
Elulisemat poolt näitasid laval MTÜ Hingerahu lustaka-elulise looga „Heldur 13 ja alimendid”, kus laval oli ka loo autor Margus Oopkaup, Vändra Alevi Sotsiaalmaja „Armastuse lugu”, Rapla Tugikeskus Vahtra looga „Salaklubi” ja Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus O. Lutsu looga „Väikesed pakikesed”. Viimases loos olid väga värvikad karakterid ja peaosas oli koos näitlejatega laval Harry Gustavson. Türi Päevakeskus tõi lavale samuti saate paroodia ja rahvast naerutasid Anne Veski ja Jörpa.
Teatripäeval kohti ei jagata, suurim eesmärk on erinevate keskuste inimeste omavaheline tutvumine ja taaskohtumine. Kõigile osalenud truppidele jäi meenutuseks seppade valmistatud teatrimeene.

Lisaks teatrile on tavaks tutvustada ka piirkonna kultuuritavasid. Kuna Vana-Vigalas on võimalik õppida sepaks, oli selle aasta festivali tööks sepatöö ja iga osaleja sai endale ise sepamündi kaasa vermida.
Avatud oli ka kodukohvik Kesu Kätering ja lõunasööki pakkusid TTK õpilased. Järgmisel aastal korraldab teatripäeva Haapsalu Sotsiaalmaja.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare