7.2 C
Rapla
Laupäev, 24 sept. 2022
spot_imgspot_img

Luulelõuna hooaeg algas Euroopale pühendatud luulega

Helerin Väronen

Selle aasta esimene luulelõuna 8. mail Rapla keskraamatukogus oli pühendatud Euroopa päevale. 9. mai on teadupärast pühendatud sallivusele, inimõigustele ja Euroopa integratsioonile.

Veel enne, kui Pärnu klubi Luuletaeva Latern oma Euroopa-teemalise luulekavaga alustas, rääkis kultuurikorralduse spetsialist Age Tekku lähemalt Euroopa päevast ja mainis fakti, mida paljud ilmselt ei tea: Euroopa Liit ja Euroopa Nõukogu tähistavad Euroopa päeva erinevatel kuupäevadel. Euroopa Nõukogu tähistab seda päeva enda asutamise kuupäeval, 5. mail.
Pärnu klubi Luuletaeva Latern esines Raplas teist korda. Seekord oli küll luuletuste ettekandjaid tavapärasest vähem. Luuletusi esitasid Jaak Känd ja Tiiu Lehiste. Kava oli suures osas üles ehitatud Hasso Krulli ja Eda Ahi luuletustele. Känd sattus Krulli luulekogu “Euroopa” ja Ahi “Sõda ja rahutus” lugema samal ajal. Mõlema kogu kohta andis Känd soovituse, et neid tuleb lugeda tervikuna, mitte üksikute luuletuste kaupa. “Sõda ja rahutus” olevat tema sõnul ka selline teos, mis Ukraina tegelikust olukorrast hea pildi annab.
Luulekogud hakkasid omavahel kokku kõlama ja sealt tekkis Kännul mõte luua neist Euroopale pühendatud luulekava ning lisada nende kahe luuletaja loomingule veel midagi juurde. Nii olid kavas leiduvate luuletuste autorite seas Kai Aareleid, Jaan Kaplinski, Ivar Sild, Jaak Jõerüüt ning mõned luuletused olid ka klubi enda liikmete, Jaak Kännu ja Evelin Laanesaare sulest.
Kavasse kogutud luuletuste sisu oli tõsine ja Kännu sõnul, teades Euroopa praegust olukorda, ei olegi siin midagi naljakat. Kava algas tema enda loodud erinevaid rahvusi ühendava luuletusega “Klassikokkutulek”. Sealt jäi teravalt meelde mõte: “Me oleme klassikokkutulekul ühtsed mitmekesisuses, aga vihma laul akna taga kõlab igaühele meist erinevalt.” Ehk me tajume maailma erinevalt, väärtushinnangud on erinevad. Mõtlemapanev oli ka Hasso Krulli “Mets. Täna on siin vaikne”. Kirjeldus metsast, kus ei ole isegi puid mitte. Loomad ei käi seal ja isegi tuul ei mühise.
Luuletaeva Latern oli suutnud kokku panna kava, mis kõnetas. Ja seda ilmestab eriti hästi ühe kuulaja kiitus. Ta kuulab aktiivselt loenguid aktuaalsetel teemadel, eriti kui need käsitlevad Euroopat, kuid selle luulekava kuulamine läks talle palju rohkem hinge kui ükski loeng.
Kolmas kaasas olnud klubi liige Evelin Laanesaar rääkis lühidalt sellest, kuidas Luuletaeva Latern tekkis. Tegutsenud on see klubi juba 20 aastat ja alguse sai see ajal, kui Mark Soosaar kasvatas Chaplini keskuse akna all kartuleid. Ingvar Luhaääre eestvedamisel korraldati luulevõistlust “Kuldne kaseleht” ja üks osalenud seltskond saigi just seal kartulipõllu serval kokku ja otsustas ka edaspidi koos käia. Klubi nimi, Luuletaeva Latern pärineb aga Pärnu poeedilt Urmas-Armas-Ingel Tigaselt, kes neid niimoodi kutsuma hakkas.
Läbi aastate on klubi esitanud mitmeid kavasid, enamik neist omaloomingu põhjal, kuid kui klubiga liitus Jaak Känd, on tehtud ka kavasid, kus kombineeritakse erinevate luuletajate loomingut või on see pühendatud mõnele kindlale maale või teemale. Känd rääkis lähemalt sellest, kuidas tema üldse aktiivse luuletamiseni ja Luuletaeva Laternasse jõudis. Luuletusi kirjutas Känd juba nooruses, natukene ja sahtlipõhja, kuid kui ta 2012 “Luuleprõmmist” osa võttis, pani see aluse palju aktiivsemale kirjutamisele. Nii et luuletajaks hakkamine ei küsi vanust, vaja on vaid pealehakkamist.
Luuletaeva Laterna seltskond on küll pisike, kuid täis tegutsemisindu, nii et neid näeb kindlasti ka edaspidi Rap­las esinemas. Kuid järgmisel luulelõunal, 5. juunil tuleb Rapla keskraamatukokku Purku Näitemängusõltlaste Selts, kes esitab Kristiina Ehini luulel põhineva kava.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised