6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelRaivi Juks: “Rotary on kutsutud ellu selleks, et toetada kohalikku elu.”

Raivi Juks: “Rotary on kutsutud ellu selleks, et toetada kohalikku elu.”

Siim Jõgis

Iga aasta juunikuus viiakse Rotary klubides kogu maailmas läbi tseremoonia, mille käigus asub ametisse uus president. Nii ka Raplas. Siinset Rotary klubi juhib järgmise aasta Atla mõisa peremees Raivi Juks.

Uues ametis on ta alles esimest nädalat, kuid suured teod ei ole lasknud ennast kaua oodata. Lähipäevil kindlustatakse sõprussidemeid ühe Saksamaa Rotary klubiga – RC Kaiserslautern-Sickinger Land.
Oma presidentuuri ajal on Juks lubanud enim tähelepanu pöörata kultuurivaldkonnale. Kõigest sellest oli ta valmis Raplamaa Sõnumitega rääkima. Lisaks presidendile valiti eesolevaks aastaks Rapla Rotary klubis veel kaks ametimeest. Uus sekretär on Janek Kadarik ja uueks meistriks valiti Kalle Toomet.

Kui kaua Rotary klubis presidendiaeg kestab?
Raivi Juks: Täpselt aasta. Iga aasta juunis on ketivahetusüritus ja siis astub ametisse uus president.

Mis on presidendi ülesanded?
President vastutab kohaliku Rotary klubi aasta töö eest. Ta planeerib ja juhib seda ning võtab initsiatiiviohjad enda kätte.

On see administratiivne juhiroll?
Pigem ikkagi initsiatiivne. Administreerimiseks on sekretär. Meil on valitud kolm ametit – klubi president, sekretär ja meister. President on kutsutud ellu kõike koordineerima ja vastutama. Sekretär administreerib. Kuna kõik on vabatahtlik, siis ülesandeid ka delegeeritakse. Meistri põhiülesanne on korraldada üritusi. Meil on kaks põhilist üritust. Esimene on ketivahetusüritus, mis äsja toimus. Teine üritus on charterpidu sügisel. Lisaks on veel väiksemaid üritusi.
Edasi sõltub kõik juba fantaasiast. Me oleme ellu kutsutud selleks, et toetada kohalikku elu. Meil on iga-aastased Rotary preemiad, meie poole pöörduvad noored ja tudengid, kelle algatusi me võimalusel toetame.

Kas need kolm ametimeest valitakse oma liikmete poolt?
Jah, neid valivad Rapla Rotary klubi liikmed, keda on kokku 34. Tasub mainida, et meil on ainult meesteklubi. Muide, meil on silmapaistev klubi terves Ida-Euroopa regioonis. Põhjus on järgmine. Aastatel 2009-2010 oli meil Ida-Euroopas ainulaadne klubi, kus igal liikmel oli Paul Harrise medal. Paul Harris on Rotary liikumise asutaja. Kui klubi heategevusmaht ühe liikme kohta ületab 1000 dollarit, siis on õigus pretendeerida Paul Harrise medalile. Meie klubis olid kõik liikmed Paul Harrise medali omanikud ja see on Ida-Euroopas ainulaadne.

Kas teil on see medal olemas?
Minul isiklikult on see olemas.

Kuuldavasti soovite oma presidendiajal pöörata tähelepanu kultuurivaldkonnale. Mida see täpsemalt tähendab?
Põhikirjas on paika pandud, et kui toimub presidendivahetus, siis uus president ütleb välja suuna, kuhupoole soovib ta oma presidentuuri ajal liikuda. Võimalikke valdkondi on palju ja mina kuulutasin välja kultuurisuuna.

Mida see täpsemalt tähendab?
Oma liikmetele tähendab see iseenda arendamist ja võimalusel kultuuriprojektide toetamist. Rotary põhikirjaline suund on alati olnud noortele tee avamine. Näiteks stipendiumite kaudu.

Mis on Rotary klubi põhifunktsioon?
Püüame toetada kohalikku elu. Just nimelt kohalikku elu. Selleks on meil mitmeid hoobasid, millest esimene on isiklik rahakott. Klubil on oma liikmemaksud. Siis on võimalik teatud projektidele kaasata välismaist abi. On võimalik pöörduda ka teiste Eesti klubide poole.

Kas Eestis on Rotary klubid maakonnapõhised?
Ütleme nii, et Tallinnas ja Tartus on neid mitu, aga üldiselt on nad keskustepõhised. Mõnes maakonnas võib mitu klubi olla. Eestis on ligikaudu 1500 liiget.

Kuidas Rotary klubi uusi liikmeid leiab?
Olemasolevast liikmeskonnast kaks inimest soovitavad kedagi uueks liikmeks. Klubi koosolekul käiakse kandidatuur välja ja hääletatakse. Kui kõik on poolt, siis kutsutakse ta klubisse, kus ta saab ennast tutvustada. Kui kõik läheb soodsalt edasi, võetakse ta liikmeks vastu.
Uute liikmete leidmine ja vastuvõtt kuulub klubi tähtsamate ülesannete hulka.

Mis on eeldused kandidaadile, kui ta soovib liikmeks astuda?
Meil Raplas on meesteklubi. Täna on eelduseks, et pead olema meesterahvas. Alguses loodigi Rotary meesteklubina, aga aina enam on loodud ja luuakse ka sega- ja naisteklubisid.

Mis on veel eeldused kandidaadile?
Kandidaat peab omaks võtma ja au sees hoidma peamiselt nelja sõnastatud punkti. Esiteks: teenida ühiskonda läbi tutvussuhete edendamise. Teiseks: hoida au sees äri- ja kutsemoraali. Kolmandaks: püüdlema ideaali suunas nii era-, töö- kui ka ühiskonna teenimises ja innustama teisi. Neljandaks: edendama rahvusvahelisi suhteid – sõprus, partnerlus, rahu ja hea tahe.
Põhimõte on olnud, et klubi liikmed on kõik erinevatelt erialadelt. Eesti on muidugi nii väike, et siin on tavaline, kui liikmeskonnas on mitu ühe eriala esindajat.

Kas 34 liiget on Eesti mastaabis tavapärane?
Ma arvan, et see on keskmine. On nii väiksemaid kui ka suuremaid klubisid.

Kui kaua olete teie olnud Rotary klubi liige?
Alates aastast 2007. Kolmeteistkümnes aasta läheb.

Kui palju see teie aega võtab?
Kuna üritused on vabatahtlikud, ei pea oma igapäevategemisi kõrvale heitma, aga eks ta täiendav ülesanne on. Kokkusaamised toimuvad iga nädal. Meie saame kokku Raplas Pargi Restos.

Kindlasti võtab Atla mõisa majandamine suure osa teie ajast, aga nüüd, kui te olete Rapla Rotary klubi president, kas olete arvestanud, et see hakkab veel rohkem aega võtma?
Jah, sellega tuleb arvestada. President ja sekretär peavad sajaprotsendiliselt aasta läbi kohal olema koosolekutel. Tean seda, sest sekretär olen ise olnud.

Kas suvi on rahulikum periood või toimuvad kokkusaamised samamoodi?
Suvi on ikka päris rahulik. Pärast ketivahetuspidu läheb Rotary klubi puhkusele ja uus hooaeg algab septembris. Juulis ja augustis puhkame.

Kas president vastutab ka rahvusvaheliste suhete eest?
Jah. Seda suunda alustasin juba mõnda aega tagasi. Juba sügisel sai tehtud eeltööd, et ellu kutsuda sõprussidemed klubiga Saksamaal, milleks on RC Kaiserslautern-Si­ckinger Land. Täna (esmaspäev, 1. juuli) oli nende esindaja siin kohal. Neljapäeval, 4. juulil on Atla mõisas kunstinäituse avamine ning siis on meie klubivennad siin ja me peame koos ühe koosoleku. Paneme paika ühised tegevussuunad.

Kas Raplal on veel sõprusklubisid?
Oleme sõbrustanud ühe Soome klubiga, aga juba viis aastat oleme teinud tõsist tööd Moldova suunas. Pingutame selle nimel, et kutsuda ellu Ialoveni klubi Moldovas. Tõsi, teatavatel põhjustel ei ole see veel õnnestunud. Kõik sõltub ikka moldaavlastest endist. Tegemist on omamoodi “raske” riigiga, kus valitseb klannisüsteem.
Töö käigus kinkisime Ialoveni lasteaiale mööbli, nad olid väga õnnelikud. Nüüd on Moldoval uus valitsus ja loodame seal parimat.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare