24.9 C
Rapla
Neljapäev, 30 mai 2024
ArtikkelAvatud talude päev tuleb juba viiendat korda

Avatud talude päev tuleb juba viiendat korda

Maris Adoma

Sellel nädalavahetusel on taas ja sedapuhku juba viiendat korda üle-eestiline avatud talude päev, mil saab teha lähemat tutvust maaeluga. Põhipäev on küll 21. juuli, kuid paljud talud on avatud ka 20. juulil. Raplamaa taludki on sel aastal oma uksed avanud.

Üritusele on end registreerinud üle 300 talu/ettevõtte. Raplamaalt võtavad osa Atla mõis, Enno talu, Juurimaa Tall, Kehtna Mõisa OÜ, Kiisa talu, Männiku Piimalambad, Opi talu / Kaire Magus Maailm, Paluküla Mäe Puhkekeskus, Sillaotsa talumuuseum, Tõrvaaugu mahetalu ja Väljaotsa vutitalu.
Nii mõnigi Raplamaa talu osaleb üle-eestilisel talude päeval juba mitmendat aastat järjest. Näiteks Sillaotsa talumuuseum osaleb sel aastal juba viiendat korda. Tutvust saab teha muuseumiga, samuti on võimalus näha vanu traktoreid ja mootoreid, mis ka käivitatakse. Avatud on kodukohvik ja mängitakse pilli. Muuseumi juhataja Kalju Idvand põhjendab osalust sellega, et muuseum ei ole mõttekas ilma külastajateta. “Püüame ära kasutada kõik võimalused nendega kohtumiseks. Kui samal ajal külastatakse nii tegutsevat kaasaegset tootmistalu kui ka muuseumi, tekib inimestel võrdlusmoment ja teadmised lisanduvad ning kinnistuvad intensiivsemalt,“ ütleb Idvand.
Kaks korda on osalenud näiteks Kiisa talu Kuimetsas. Taluperemees Jüri Strom põhjendab osalemist võimalusega näidata rahvale midagi teistsugust. “Meie ei ole traditsiooniline põllumajanduslik talu. Meil saab tutvuda erineva tehnikaga – näiteks militaartehnika ja päästeametiautodega,” selgitab Strom. Kiisa talu on sel aastal avatud nii laupäeval kui ka pühapäeval. Programmi kohaselt on inimestel võimalik tutvuda tehnikaga, samuti sõidutatakse huvilisi masinatega ringi.
Eelmise aasta suure huvi tõttu on ka sel aastal võimalus proovida, kuidas kustutada tulekahju. Samuti saavad inimesed panna proovile oma oskused laskmises, granaadi täpsusviskes ja tuletõrjealal. Kohal on ka lasteala erinevate tegevustega ning ürituselt ei puudu söögid ja joogid ning bänd.
Kahel päeval on veel avatud Männiku piimalammaste talu, Atla mõis ning Tõrvaaugu mahetalu. Nende ja ka kõikide teiste Raplamaa talude programmi kohta leiab infot avatudtalud.ee kodulehelt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare