4.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
RSMärjamaa Pillerpalli lasteaia lapsed on uue maja ootuses

Märjamaa Pillerpalli lasteaia lapsed on uue maja ootuses

Helerin Väronen

Kuna Märjamaa lasteaias Pillerpall on renoveerimistööd venima jäänud, on lapsed paigutatud asenduspindadele. Proovisime uurida, kuidas alevi eri asutustesse paigutatud Pillerpalli rühmad hakkama saavad.

Kokku on Pillerpalli lasteaia nimekirjas 78 last. Praegu käib kolme maja peale (Kasti-Orgita lasteaed, rahvamaja, noortekeskus) lasteaias kokku 45 last. Kuni 3-aastased lapsed on paigutatud Mürakaru lastehoidu. Need, kellel see vähegi võimalik on olnud, on lapse koduseks jätnud.
Meie tähelepanu oli just rahvamajas ja noortekeskuses olevatel rühmadel. 13. septembril Märjamaal käies aga väga lapsi näha ei õnnestunudki. Kell näitas lõunast aega ja arvasime, et ehk leiame lapsed kohvikuosast söömast, kuid ei, seal mängis muusika ja polnud märki ühestki lapsest. Teisel korrusel olid juba märgid lastest olemas. Avarasse koridori olid ritta seatud toolid, millel laste riided ja nende alla jalanõud kenasti ritta seatud.

Rahvamaja ja noortekeskuse abikäsi lasteaiale

Ühe kohal viibiva lasteaiaõpetaja käest saime teada, et lapsed on just sööma läinud üle tee asuvasse Märjamaa gümnaasiumi sööklasse. Põgusa jutuajamise käigus selgus, et rahvamajja paigutatud rühmas on umbes kümme last, kuid see erineb päeviti. Näiteks reedeti on tihtipeale vähem lapsi kohal.
Lastele on rahvamajas eraldatud kaks ruumi, üks on mõeldud mängimiseks ja teine magamiseks. Õues käiakse jalutamas, koolimaja juures mängimas ja olemas on ka spordisaali kasutamise võimalus. Kui rahvamajas mõni lastele mõeldud etendus on, käiakse ka seda vaatamas, nii nagu ka muidu lasteaiaga käidud on. Olukorra kohta sõnas õpetaja, et kõik on väga hästi ja mingeid pretensioone pole ei rahvamaja ega lastevanemate poolt temani küll jõudnud.
Kõik ootavad muidugi oma lasteaia valmimist, kuid selle infoga, mis järgus ehitus on, kasvatajad kursis pole. Neile on kõige olulisem, et lapsed oleks hoitud ja rahul. Tööaeg on nagu lasteaias ikka, veerand seitsmest hommikul veerand kaheksani õhtul.
Rahvamaja juhataja Merle Voolaid sõnas kõigi rahvamaja töötajate nimel, et neil on hea meel, et rahvamaja saab Pillerpalli praegust olukorda kuidagi leevendada. “Rahvamaja on saanud oma tööd korraldada nii, et lapsed ja õpetajad ei pea ennast kuidagi häirituna tundma. Lapsed on rõõmsad ja õnnelikud, ka vanemate tagasiside on olnud positiivne. Ma väga loodan, et kõik osapooled saavad aru, et olukord on ajutine ja keegi oma suhtumisega asja raskemaks ei tee,” rääkis Voolaid, lootes, et uus lasteaed valmib peagi ja vastab kõikidele ootustele.
Üle tee asuvasse noortekeskusesse ei olnud lapsed samuti veel sööklast tagasi tulnud, kui sinna jõudsime. Noorsootöötaja Piia Sepp oskas lasteaialaste kohta öelda vaid seda, et seal majas viibib kaks rühma. Omavahel noortekeskust külastavad kooliõpilased ja lasteaialapsed kokku ei puutu, ei ole see ka ju eesmärk.
Söömast tulevaid lapsi kooli suunast tulemas silmates tundus neid olevat 20 ringis. Lisaks veel päris mitu õpetajat. Lastel olid kõigil kollased helkurvestid seljas. Kuulsin, kuidas uksel veel õpetaja lastele meelde tuletas, et jalanõusid kohe ära ei võta, ainult vestid.
Hiljem sain noortekeskuse juhatajalt Triin Põrilt kinnituse, et lapsi ongi kuni 20 ja neil on noortekeskuses oma ruumid kasutada. “Mõlemal asutusel on oma tegemised ning kõik tööks vajaliku räägime läbi,” kinnitas Põri. Kuna lapsed mängivad tihti noortekeskuse esisel mänguväljakul, on see praegu ümbritsetud ajutise aiaga, et eraldada parkla mänguväljakust. Enne ala aiaga eraldamist oli olnud ka juhtum, kus üks laps rühma juurest natukeseks plehku pani. Lasteaia juhataja Ene Mätas kinnitas, et selline juhtum oli, see lahendati, kuid seadusest tulenevalt ta seda lähemalt selgitada ei saa.
Mõningase murekohana on kuulda olnud, et asenduspinnad ei vasta neile hügieeninõuetele, mis lasteaialastel peaks olema, just selle koha pealt, et WC-de ja kraanikausside arv ei ole vastavuses nõuetega. Mätas aga kinnitas, et kuna rahvamaja ja noortekeskus on mõlemad kaasaegsed uued hooned, on nende ehitamisel arvestatud väga paljude inimeste vajadustega ning hügieeninõuete täitmiseks on neil olemas kõik vajalikud tingimused ja laste eest hoolitsetakse hästi. Lapsi on asenduspindadel siiski vähe. Terviseametile ei ole Pillerpalli lasteaia kohta ühtegi kaebust laekunud.

Kes on kannatlik, saab uue lasteaia

Paljud, kellel on võimalus oma Pillerpallis käiv laps koju jätta, on seda ka teinud. Need vanemad ei pea ka praegu kohatasu maksma. Mõnel juhul on see otsus laps koju jätta tulnud kergelt. Ühel emal on teine väike laps kodus sirgumas ja kuna kasvataja palve oli, et need vanemad, kel vähegi võimalik, võiks lapse koduseks jätta, seda ka tehti. Selle ema laps oleks muidu läinud noortekeskusesse, kus on kaks rühma. Õppimisest selles keskkonnas midagi väga välja ei tule, nii et ema arvates laps millestki ilma ei jää.
Teine ema, kes samuti otsustas lapse koduseks jätta, kaalus seda otsust pikemat aega. Pärast suve viisid vanemad ka lapse uut kohta uudistama. Peale asukoha oli aga muutunud ka rühma koosseis. “Mitmed senised rühmakaaslased on viidud väikeste õdede-vendadega teistesse rühmadesse, et ühe pere lapsi koos hoida. Ühes ruumis on kaks rühma, see tähendab nii uusi kaaslasi kui ka õpetajaid. Laps vajab kohanemiseks aega ning õpetajate jaoks on hetkel koormust tavapärasest rohkem. Kuna laps avaldas soovi koju jääda ja meil on selleks ka võimalus olemas, otsustasimegi olla kodused, kuni avaneb võimalus naasta oma rühma ruumidesse.”
Ka Sinilille rühma lapsevanemate esindaja hoolekogus Kätlin Kingisepp on ise väikese beebiga kodune ja otsustas suurema lapse koju jätta seniks, kuni oma lasteaeda tagasi saadakse. Hoolekogu üldise suhtumise kohta sõnas Kingisepp, et olukord on küll nutune, aga hakkama peab saama. “See kõik on selle nimel, et meie lastel oleks edaspidi parem. Keegi ei osanud kevadel oodata, et ka septembris on veel terve maja suletud. Kuigi olime siiski eelnevalt mõelnud, et mis siis, kui ikka ei saa ja nii palju, kui viimasel hoolekogu koosolekul räägiti sellest korraldusest, mis ja kus lapsed hetkel on, siis suuri probleeme pole ja saadakse hakkama! Mina enda rühmale olen jaganud terve suve infot ja ka nüüd sügisel. Septembris andsin teada, et on oht, et ka oktoobris veel lapsed oma majja ei saa. Kuigi juhataja ja vallavalitsus siiski loodavad, et saame kasvõi pool maja kätte.
Siiani pole meie rühmas ükski lapsevanem kurtnud olukorra üle. Need, kes said, jätsid lapse koju, ja need, kes ikka käivad tööl, on siiski tänulikud, et leiti asenduspinnad, kus nende laps on hoitud. Meil on tublid ja leidlikud kasvatajad!” rääkis Kingisepp. Ta lisas, et vanematena on nad positiivsed ja kannatlikud, sest varsti on nende Pillerpalli lasteaed uus, ilus ja valmis oma lapsi jälle vastu võtma.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare