26.1 C
Rapla
Neljapäev, 30 mai 2024
RSKehtna põllud võõrustasid Eesti künnimeistrivõistlusi

Kehtna põllud võõrustasid Eesti künnimeistrivõistlusi

Siim Jõgis

Möödunud nädalavahetusel selgusid Kehtna põldudel Eesti meistrid kündmises.

Tavaatrade meistriklassis krooniti Eesti meistriks Raido Kunila (Dotnuva Baltic), kes kogus kõrrepõllu ja rohumaakündmises kokku 376 punkti. Pöördatrade meistriklassis tuli Eesti meistriks Jüri Lai (Taure AS, 434 punkti) ning tavaatradega noorkündjate seas ei olnud tänavu väärilist vastast Ralf Mennele (Järvamaa KHK, 302 punkti).


Võistlused peeti reedel, 4. oktoobril ning laupäeval, 5. oktoobril. Kokku osales Eesti 45. künnimeistrivõistlustel viisteist kündjat. Kunilale oli seekordne Eesti meistri tiitel juba kaheteistkümnes. Jõgevamaalt Tormast pärit Kunila ütles oma kaheteistkümnenda tiitli kohta, et tema süda on rahul. Kehtna põldusid pidas ta igati normaalseks. “Esimese päeva tükid olid kivisema maa peal, aga seda teadsid võistlejad ette. Aastate jooksul oleme korduvalt neid põldusid kündnud,” rääkis Kunila.
Spordis räägitakse tihtipeale koduväljakueelisest. Kunila järel sai teise koha Kehtna kohalik mees Kaspar Järvala. Küll aga ütles Kunila, et tema hinnangul vähemalt künnivõistlustel “koduväljak” mingit eelist ei anna. Künnivõistlustel on ta osalenud aastakümneid ning oskab seetõttu anda hinnangu ka järeltulevale põlvele. Tänavu osales tavaatrade noorkündjate võistlusel kuus noormeest.
“Nende seas on väga häid kündjaid. See on julgustav. Siiski võib natuke ka muretseda, sest üleliia palju neid ei ole. Hea, et noori praegu niigi palju on,” rääkis Kunila. Tasub märkida, et Eesti meistrivõistluste väliselt oli kohal kaks osalejat Soomest. Üks neist, Lars Erik Staffans sai isegi kõrgeima tulemuse (403,5 punkti), kuid Eesti meistritiitlit tema ei pälvinud.
Nigela ilma pärast ei ole künnivõistlusi kunagi päris ära jäetud. Reedel said võistlejad küll kaela sahmaka vihma, kuid kündmist see ei takistanud. Laupäev oli suuresti selge, karge ja tuuline.
Võistluste peakorraldaja oli Eesti künniseltsi juhatuse liige Margus Ameerikas. Ta ütles, et kuigi laias laastus saab üritusega rahul olla, jääb kripeldama, et võistlejaid oleks võinud olla rohkem. “Võitjad on taas kord samad ning noortel ei õnnestunud neid alistada. Nii kõrgele nad ei küündinud, et vanematele konkurentsi pakkuda,” sõnas Ameerikas. Kuigi noorteklassis oli kuus võistlejat, kardab Ameerikas, et kui kool läbi, minnakse mujale tööle ja kaotakse selle ala juurest ära.
“Tavaspordis on samamoodi. Üleminekuaeg on alati kõige raskem. Hea oleks see, kui kahekümne-kolmekümneaastased ka võistleks. Üks põlvkond on meil vahelt puudu,” ütles ta.
Õhus on ka väga reaalne võimalus, et Kehtna võõrustas Eesti künnimeistrivõistlusi pika aja peale viimast korda. Margus Ameerikas ütles, et praegu ei ole veel kokku lepitud, kus järgmise aasta võistlused toimuvad ning millal võiksid need naasta Kehtnasse. Vahepeal peeti neid kümme aastat järjest Olustveres ning viimastel aastatel on need toimunud Kehtnas. Margus Ameerikas selgitas, et rotatsiooni korras pakutakse korraldusõigust ka teistele paikadele.
See, kus tulevad järgmise aasta künnimeistrivõistlused, peaks selguma lähima kuu aja jooksul. Küll aga on kindlalt paika pandud see, et 2022. aastal toimuvad Eesti ning maailmameistrivõistlused koos Tartus. Järgmised maailmameistrivõistlused peetakse aga 2020. aasta augustis Venemaal Peterburi lähistel ning õiguse seal osaleda teenisid välja ka tänavused Eesti meistrid. 2021. aasta maailmameistrivõistlused peetakse Iirimaal ning siis, aasta hiljem tulevadki maailma parimad võistlema juba Tartusse.

VIP-ide künd
Koos Eesti künnimeistrivõistlustega viidi Kehtnas läbi ka Tehnika Teeviit 2019, mille ajal demonstreeriti rasketehnikat. Seda korraldas Kehtna kutsehariduskeskuse poolt Marko Valgma. Ta tõdes, et võrreldes eelmise korraga oli tänavuse ürituse mastaap väiksem. “Sel aastal oli Teeviit oluliselt väiksem, sest keeruline oli ettevõtjaid siia saada. Kuu aja pärast peetakse Tartus ERM-is suurt lõikuspidu ja firmad panustavad sellesse üritusse,” rääkis Valgma.
Reedese päeva jooksul oli üritusel hinnanguliselt 400-500 pealtvaatajat. Laupäeval oli külastajaid kahe tuhande lähedal. Eriti palju oli neid just põldude ääres võistlejaid jälgimas. Parajalt elevust tekitas ka VIP-ide kündmisvõistlus, millest võtsid tänavu osa Taavi Rõivas, Sulo Tintse, Andres Oopkaup ja Märt Treier. Võitjaks krooniti Riigikogu liige Taavi Rõivas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare