-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RS"Kaader" tõi ekraanile nii sügava sisuga filme kui ka nalja

“Kaader” tõi ekraanile nii sügava sisuga filme kui ka nalja

Helerin Väronen

18. oktoobril kogunesid filmihuvilised noored, et saada 24 tunni jooksul valmis kuni kaheksaminutiline lühifilm. Noortefilmide festival “Kaader” toimus seekord Rapla Vesiroosi kooli ja Rapla gümnaasiumi koostöös.

Lisaks osales reedeses 1.-6. klassidele mõeldud filmisprindis 13 tiimi, kellest kolme filmid tulid ka Rapla kinos 19. oktoobri õhtul esilinastusel näitamisele. Suuremate klasside ja noorte arvestuses osales kokku 21 tiimi, kellest 19 said oma filmi ka valmis.
Noori hindasid ja puhusid neile innustavalt tuult kolm žüriiliiget – režissöör ja stsenarist Martti Helde, kelle filmiteekond sai alguse just lühifilme tehes, kunstnik, režissöör ja lavastaja Valter Uusberg, kes tohutu loomingulise panusega on toitnud mitmeid põlvkondi Rapla noori ja avardanud nende kunstilist maailmapilti, ning stsenarist, näitekirjanik, teatrilavastaja, kultuuriajakirjanik ja režissöör Gerda Kordemets, vägev ja raugematu jõuga naine. Õhtut juhtisid Markus Bachmann ja Maili Metssalu, kes iga tiimi esindajaga pärast filmi nägemist paar sõna juttu rääkisid.
Teemad, millest filmid rääkisid, olid kohati sügavmõttelised – keskkonna saastatus, vaimne tervis, sõltuvus ravimitest, koolivägivald, elus olulised asjad. Paar filmi kajastasid tantsumaailma telgitaguseid. Leidus ka märulit ja erinevat liiki nalju (absurdist satiirini). Oli nii neid filme, kus tegijatel oli kindel lugu peas varem olemas, kui ka neid, mille idee tekkis alles töö käigus.
Enne veel, kui žürii oli kõik filmid ära vaadanud, sõnas Uusberg vahekommentaarina, et huvitav on näha, kuidas “Kaader” elab vastavalt oma ajale. Kordemets pidi kahetsusega tunnistama, et tema ei olnud varem “Kaadrist” midagi kuulnud. Helde oleks aga väga õnnelik olnud, kui 13 aastat tagasi Kohilas sarnane filmifestival oleks olnud. See aga, et noored 24 tunni jooksul filmi valmis peavad saama, on neile hea ettevalmistus päris filmide tegemiseks, kus asjad käivad väga kiiresti.
Peale peaauhindade anti välja ka mitmeid eriauhindu. Raplamaa Sõnumite eriauhind läks kõige ajakirjanduslikumale filmile – “Raipeküla kloun”. The Mouth kohviku omaniku Matt Edminsteri poolt läks eriauhind filmile „Adrenaliin”, mis kõige paremini nende kohvikumärgi filmi sisse oli toonud. Peakorraldaja Rando Aav tänas ka kõige staažikamat tiimi, filmiseltsi Arhailisemad, kes seekord olid oma filmis tähelepanu pööranud prügireostusele, ehk tehes esimest korda mõttega filmi.
Auhindade jagamisel sõnas Uusberg, et noortele filmitegijatele on selline ühisvaatamine väga oluline, niimoodi saab puudujääke ja õnnestumisi palju paremini märgata. Filmikunst ise on küll võrdlemisi noor, kuid väga nõudlik. Filmikunsti jaoks oli aga “Kaadri” festival suureks pidupäevaks.
Kordemets andis noortele nõu, milleni jõudmiseks tal endal läks aastakümneid aega. „Kõige tähtsam filmi juures on hästi ja lõpuni välja aretatud stsenaarium. Kuigi te peate tegema ka tuleval aastal 24 tunniga filmi, saate stsenaariumiga tööle hakata juba homme.“ Ühe filmi sürrealistlikke elemente vaadates läksid Kordemetsa mõtted aga Rapla geeniusele Andres Ehinile ja sellega seoses meenus kunagi televisioonis jooksnud „Väike luulesaade“, mis oli väga hea kool kujundliku mõtlemise jaoks. Kordemetsa arvates oleks hästi tore, kui järgmine aasta näeks “Kaadril” filmi, mille stsenaariumiks oleks Andres Ehini luuletus.
Helde sõnas, et tema teekond filmimaailma sai samuti alguse festivalist, seda küll Rakvere koolifilmide festivalist. Teatava kadedusega vaatas ta tänavusi filme ja mõtles, et kõik on võimalik, kuigi tema ajal tehti veelgi kummalisemaid eksperimente. Oma mõttekäigu lõpetas Helde laenuga filmirežissöörilt Martin Scorseselt, kes on öelnud, et filmikunst tähendab nii seda, mis on kaadris, kui ka seda, mis on kaadrist väljas. Ehk siis filmitegijad peaksid keskenduma sellele, mida publik saalis näeb.
Veel enne kõige olulisema auhinna, Grand Prix’ väljakuulutamist sõnas Kordemets, et just praegu on aeg noortel katsetada igasugu asjadega, mille kohta öeldakse küll, et ära puutu (absurd, sürrealism). Mõne aasta pärast ei pruugi selleks enam julgust olla. Uusberg lisas, et iga aasta on “Kaadri” programmis mõni selline film, mille kõik osad on täiuseni viidud, ja sel aastal oli üks film, mis teda kohe algusest peale õigete kaadripikkustega lummas. Selle filmi puhul oli žürii sõnul tunda, et tegijatel on filmitegemises mingi põhi alla tekkinud. Helde lisas, et selle filmi puhul oli rütm, tempo ja sisemine tunnetus väga täpselt paika pandud. „See on läbitunnetatud loomingu väga hea eeskuju,“ sõnas Helde. “Kaader 2019” Grand Prix läks filmile „niituR”.

Žürii eripreemiad:
Parim visuaal ja läbitöötatud kostüümid: „Ravimiorjad“
Parim naisnäitleja: Kaisa Ülviste („Adrenaliin”)
Parim meesnäitleja: Tuudur Tilk („niituR”)
Sõnumi edastamine läbi dokumentalistika: „Ilu valu“
Sõnumi selguse eripreemia: „Ülemõtlejad“
Parim satiir: „LHW“
Publiku lemmik: „Heavy Balloon“
Põhikooli parim: „Benito“
Gümnaasiumi parim: „Ravimiorjad“

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare