11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelKommidega teel Argentiinasse

Kommidega teel Argentiinasse

Helerin Väronen

Vahetusõpilaseks käimine on noorte seas popp, kuid tegemist on vägagi kuluka tegevusega. Enamik noori läheb seda teed, et otsivad endale sponsoreid, kes aitaks sõiduraha kokku saada. Rapla gümnaasiumi kümnenda klassi õpilane Mariliis Raudsepa on aga valinud hoopis teistsuguse tee.

Selle jaoks, et täita oma unistus, tahab ta koguda võimalikult suure summa enda panuse ja pingutusega.
Koos ema Terje Raudsepaga on nad oma hubases kodus hakanud valmistama martsipanist ja šokolaadist käsitöökomme, mida saab osta Väärt Raplamaa Toote poest, peatselt tulevatel jõululaatadel ja käest kätte.
Šokolaadivaimustus on Terjel olnud sellest ajast peale, kui ta ise oli väike ja magusat oli vähe saada. Käsitöökommide valmistamise kogemus on Terjel varasemast olemas ja kolm aastat tagasi on perepoeg Martini õpilasfirma Shococo sama asjaga tegelenud. Juba siis aitas Mariliis kommide tootmisele kaasa.
Unistus Argentiinasse vahetusõpilaseks minna on Mariliisil olnud juba pikki aastaid. Algul mõtles Mariliis küll rohkem Hispaania peale, just keele pärast, kuid ta arvas, et kui minna, siis võiks juba võimalikult kaugele. Seda õiget aega, mil hakata unistuse suunas samme astuma, ei tulnud enne, kui Mariliisil oli põhikool seljataga. Siis tundis ta, et tahab end proovile panna ja midagi uut teha. Juba mõnda aega hoidis ta pilku peal rahvusvahelisel õpilasvahetuse programmil ASSE. Kuigi sarnaseid programme on mitmeid, oli just ASSE see, mis Mariliisi kõnetas ja tundub tema jaoks õige.
Vahetusõpilaseks soovib Mariliis minna just seepärast, et siis saab õppida uut keelt, näha teistmoodi kultuuri ja õppida sealseid kombeid. Kohtumised uute inimestega, tolerantsuse ja avatuse kasvatamine ning uute kogemuste saamine on ka kindlasti märksõnad, mis Mariliisi Argentiinas ees ootaks. Tulevikus tahaks Mariliis ka ise olla kellelegi vahetuspereks.
Vahetusõpilaseks minnes aga ise kooli ega peret valida ei saa, see määratakse programmi poolt. Selle aasta jooksul ei saa Mariliis ka kodus käia ega keegi siit talle külla sõita. Mariliisi vanemad on aga kahe käega selle poolt, et laps sellise iseseisvumise aasta läbi tahab teha. Terje õhkab, et oleks vaid tema ajal samad võimalused olnud, oleks ta ka läinud.
Kommid, mida Mariliis ja Terje valmistavad, kannavad nime „Mmm magusad“ ja just selline reaktsioon tababki nende proovijaid. Maitseid on erinevaid. Näiteks on kasutatud kaunistuseks jõhvikat, mandlit, soolapähklit, metspähklit ja pistaatsiapähklit. Šokolaadina on kasutatud nii tumedat, valget kui ka piimašokolaadi. Erinevad kaunistused tulevad kõige paremini esile just tumedal ja valgel, kuid samas on maitse kõigil hea. Ka muidu martsipani mittearmastajad naudivad neid käsitöökomme väga hea meelega ja tšillilisandiga komm maitseb paremini, kui eeldaks. Soovi korral saab tellijale kokku panna ka karbi, kus on näiteks ainult tumeda šokolaadiga kommid.
Komme saab osta Väärt Raplamaa Toote poest või siis käest kätte, kirjutades oma ostusoovist kommide jaoks tehtud Facebooki lehel „Mmm magusad“ või kirjutades meilile [email protected]. Kommide juures on näha ka infoleht, kus kirjas Mariliisi Argentiinasse sõitmise plaanid ja info kommide kohta, st mida need sisaldavad. Tarbida tuleks neid komme magusaisu, energiapuuduse ja halva tuju korral. Iga kommi kirjelduses on ka mõni kiiks juures. Näiteks metsapähkliga kommid on kirglike kallistuste ja südamesoojuse käsitöökommid.
Käsitöökommide valmistamine käib Terjel ja Mariliisil väga korrektselt, kantakse kummikindaid ja jälgitakse, et kõik nõud oleks puhtad. Tehtud on ka kestvuskatsed, teada saamaks, kaua need kommid säilivad.
Tööjaotuses on suurem rõhk ikka Mariliisil. Tema peab klientidega kirjavahetust, teeb silte ja voldib pakendeid. Terje ülesandeks on rohkem kommide kaunistamine ja pakendamine.
Komme pakendatakse kahte eri suuruses karpi, mida on hea kingiks viia. Kui Terje kellelegi külla läheb, võtab ta alati mõne karbi kaasa ja kõik need lähevad ka kaubaks. Ideaalsed oleks sellised karbid näiteks firmade jõulukinkideks.
Kõige paremini sobib neid komme süüa kohvi või tee kõrvale. Süüa võib üksi või mitmekesi, kuid kõige parem on ikka koos heade kaaslastega. Võimaliku kõrvaltoimena võivad need kommid tekitada sõltuvust – kes ühe on ära proovinud, tahab kindlasti veel! Ja lisaks võimaldab nende kommide tarbimine viia Mariliisi sammukese lähemale tema unistusele.
Selleks, et Mariliis saaks Argentiinasse minna, on tal vaja järgmiseks suveks kokku saada 7390 eurot, pluss viisatasud. Kel mingil põhjusel magusasoolikat pole, kuid soovib Mariliisi siiski aidata, saab teha ülekande ASSE Eesti MTÜ pangakontole EE052200221063114369, pannes selgituseks „Mariliis Raudsepa vahetusaasta toetuseks“.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare