3.3 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
RSJoonas Riismaa spordib Itaalias, õpib Eestis

Joonas Riismaa spordib Itaalias, õpib Eestis

Mariliis Vest

17-aastane Joonas Riismaa on pärit Märjamaalt, kuid neli aastat on ta elanud Itaalias, kus esindab korvpallis Eesti noorte rahvuskoondist. Samal ajal õpib noormees Rapla täiskasvanute gümnaasiumi 11.e klassis. Kuidas ta seda kõike teeb, seda temalt uurisimegi.

Kuidas sa sattusid korvpalli mängima Itaaliasse?
Leidsin oma tee Itaaliasse 14-aastaselt 2016. aasta Erkmaa suvekursuse korvpallilaagri kaudu. Laagrisse tulevad igal suvel Eesti noori korvpallureid vaatama mitmed välisriikide treenerid. Minul õnnestus seal silma jääda paarile Itaalia treenerile. Esimesed kaks aastat mängisin korvpalli Sienas, nüüd teist aastat Pistoias.

Mis sa arvad, millega sa treeneritele silma jäid?
Ma mängisin 2015/16 hooajal BC Raplamaa U14 võistkonnas, tulime Eesti meistriteks ja karikavõitjateks, võitsime Euroopa noorte korvpalliliiga EYBL-i, kus mind valiti MVP-ks (most valuable player- toim). Pärast seda hakati minu vastu välismaalt suuremat huvi tundma, sain kutse Erkmaa suvelaagrisse, kus käisid ka Siena treener ja manager, kellega esimese lepingu tegingi. Mis neile täpsemalt silma jäi, peaks pigem nende enda käest küsima.
Kui tihti sa Eestis käid ja kas kogu sinu pere on samuti Itaalias?
Eestis käin hooaja sees paar korda, pikemalt olen Eestis suvel. Jõulude ajal ja suvel koju tulles olen olnud Eesti noortekoondise laagrites. Minu pere elab Eestis, Itaaliasse läksin üksinda. Pere on paaril korral külas käinud, pidevalt suhtleme interneti vahendusel.

Õpid Rapla täiskasvanute gümnaasiumis, miks mitte mõnes Itaalia koolis? Kuidas sinu õppetöö välja näeb?
8. ja 9. klassi lõpetasin Märjamaa gümnaasiumis, olin koduõppel. Arvestuslike tööde tegemiseks käisin koolis kohal korra trimestris, palju töid sain esitada interneti teel. Samal ajal käisin koolis ka Itaalias, kus on koolikohustus 16. eluaastani. Pärast põhikooli lõpetamist pidin otsustama, kus õpinguid jätkata. Itaalia keeles kõiki erinevaid õppeaineid omandada oli pigem keeruline, mistõttu otsustasin sarnaselt teiste välismaale läinud Eesti noorte korvpalluritega Eesti koolisüsteemi kasuks. Valisin Rapla täiskasvanute gümnaasiumi e-õppe võimaluse ja olen rahul. Minu päevakava on koostatud selliselt, et koolitöid saan teha trennide vahel (päevas on enamasti kolm trenni) ja puhkepäevadel.

Kui kaua oled sa korvpalli mänginud ja kuidas selleni jõudsid?
Korvpalli olen mänginud 11 aastat – esimest korda läksin korvpallitrenni 6-aastaselt Märjamaal. Mu esimene treener oli Kalle Kollin. Usun, et korvpall oli tol hetkel üks populaarsemaid spordialasid ja kuna mulle meeldis väga sporti teha ning võimalused olid olemas, siis sai seda ala proovitud ja korvpalli juurde olen jäänud siiamaani.

Millised on erinevused Eesti ja Itaalia korvpallis?
Minu hinnangul keskendutakse Itaalias treeningutel rohkem individuaalsetele oskustele ja üldine mängutempo on võrreldes Eestiga palju kiirem.

Kas elad kaugelt ka Rapla korvpallimeeskonnale kaasa? Kui jah, siis mil viisil?
Kindlasti elan kaasa! Kui vähegi saan, jälgin Rapla ja mu endise tiimikaaslase ja sõbra Markus Ruubeli tegemisi Delfi ja sotsiaalmeedia vahendusel. Juhul, kui Eestisse sattudes on võimalik, lähen kindlasti ka saali kaasa elama.

Mida pead oma seni suurimaks saavutuseks?
Ma julgen uskuda, et mu suurimad saavutused on veel ees, aga kindlasti on au esindada Eesti noorte rahvuskoondisi.

Mis on korvpallis sinu suurim tugevus? Millega tuleks aga veel tööd teha?
Tööd tuleb teha kindlasti kõigega, arenguruumi on palju. Arvan, et kui midagi oma tugevuseks nimetada, siis võib-olla oma mängulugemisoskust.

Kuhu tahaksid spordis jõuda?
Kindlasti oleks väga hea mängida ühel päeval professionaalina korvpalli võimalikult kõrgel tasemel, aga eks näeme, mis aeg toob. Ma eelistan võtta päev ja hooaeg korraga.

Kui peaksid vahetama korvpalli mõne muu spordiala vastu, siis mis see oleks?
Ma arvan, et kui valida korvpalli asemel mõni teine spordiala, siis peaksin valima kergejõustiku, täpsemalt ehk isegi 10-võistluse. See võiks mulle sobida ja on alati ka meeldinud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare