2.2 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
RSKabala lasteaias-algkoolis hakati samme lugema

Kabala lasteaias-algkoolis hakati samme lugema

Helerin Väronen

Tervist edendava lasteaia ning kooli märke kandev Kabala lasteaed-põhikool otsustas selle õppeaasta esimesel tervisenõukogu koosolekul valida tervet õppeaastat läbiva eesmärgi astumaks samme tervise ning mõtestatud liikumise suunas.
Ühise arutelu käigus leiti, et see võiks olla midagi sellist, mis ühendaks kõiki. Maikuus toimuva Südamenädala moto on “Sinu sammud loevad” ja see võeti üheks lähtepunktiks. Septembris toimub ka Kabala kablutamine, kus nooremad läbivad 3 km ja suuremad 5 km Kabala terviserajal. Nii võttis kool endale laste tervise nimel eesmärgiks liikuda ja samme iga nädal üles kirjutada. Aastat läbivaks tunnuslauseks võeti „Meie loeme samme“. Eesmärk on motiveerida nii lapsi, õpetajaid kui ka teisi töötajaid rohkem liikuma ja läbitud samme teadlikult jälgima.
„Ma ise pean oluliseks siduda tervisele panustamine ja niigi palju leviv nutimaailm. Lähtusime asjaolust, et suuremal osal õpilastest ja täiskasvanutest on niikuinii nutitelefonid ehk tasuta tarkvara äpina tõmbamise võimalus on kõigil. Kel aga juba ka sammulugejad või spordikellad, seda parem,“ sõnas kooli direktor Margo Hussar. Pole oluline, millist seadet sammude lugemiseks kasutatakse, kuid peamine on, et liikumise ajalugu on reaalselt tuvastatav.
Sammulugemisega tehti algust 1. novembril ja igal reedel ütlevad õpilased oma sammud klassijuhatajale. Kohe esimesel päeval võrdles Hussar oma samme õpilaste omadega, kellel lugejad olid. „Tuleb tõdeda, et vahetunnis on õpilased selgelt aktiivsemad liikujad kui mina,“ lisas Hussar. Pärast esmaspäevast infotundi tõdes Hussar, et juba päris paljudel on käe peal spordikellad ja samme loetakse aktiivselt. „Nooremad klassid on kindlasti rohkem sammulugemist omaks võtmas kui vanemad klassid. Aga loodan, et kui esimesed tulemused hakkavad selguma, kasvab hasart.“
Otsest kohustust sammude lugemise eesmärk kaasa ei too, kedagi ei sunnita ostma erilisi sammulugemise seadmeid. Üleskutse ja teostus on orienteeritud vabatahtlikkusele.
Lasteaialaste ühiseid rühma samme hakkavad jälgima rühmaõpetajad. Kogu info lasteaias ja koolis koondab enda kätte liikumisõpetaja, kes on ühtlasi ka tervisenõukogu juht. Iga veerandi lõpus on koolil plaanis premeerida tublimaid õpilasi mõne tervisealase auhinnaga. Õppeaasta lõpus antakse välja ka suurema väärtusega peaauhind absoluutselt tublimale sammujale.
Hussar loodab, et nii lapsed kui ka töötajad võtavad sammude lugemise omaks ning sellest kujuneb pikemas perspektiivis juba eneseteadlik tervise jälgimine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare