3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArtikkelKõige ilusamad kadrid on Alu koolis

Kõige ilusamad kadrid on Alu koolis

Helerin Väronen

Esmaspäeval, 25. novembril oli kadripäev. Selle päeva puhul toimub iga aasta kadripäeva paiku Alu koolis kadrilaat, kus lapsed müüvad oma vanemate tehtud käsitööd, sööke-jooke või enda mänguasju, mida enam ei taheta. Sel aastal otsustati kadrilaadale särtsu lisada ja alustada 22. novembrit kadride moeshowga.

Nagu tavaks saanud, on nii enamik kauplejaid, ostjaid kui ka õpetajaid igal aastal kadrideks riietatud, nii et miks mitte seda ilu teistele näidata. Kauplemistuhinas ju ei pruugi märgatagi, kui kaunid kadrid koolis ringi liiguvad.
Moeshow idee tuli 1. klassi klassijuhatajatelt Tiina Kafferilt ja Anu Luusilt, kuid kogu ürituse organiseerijad ja väljamõtlejad olid peale nende veel lauluõpetaja Kai Kuusemets ja 2. klassi juhataja Pille Laos.
Moeshowd alustati neljandast klassist, mille ees hiilgas nagu emalendur nende klassijuhataja Piret Linnamäe. Kostüüme demonstreeriti teiste ees mitu korda edasi-tagasi mööda kaltsuvaipu käies. Pärast paari ringi oli küll selge, et kaltsuvaipadel liiga hoogne käimine võib koperdamist põhjustada. Nii toodi vaipade kõrvale libeda põranda eest hoiatav silt, et teised oskaks oma samme paremini ja ettevaatlikumalt seada. Kõik klassid said ennast teistele demonstreerida, mõni lisas ka tantsusamme ning kõik kadrid said tubliduse eest väikese maiustuse.
Laias laastus 90% kogu kooliperest oli end kadrideks riietanud ja kostüümid olid väga vahvad. Küll oli kasutusse võetud ehteid, kübaraid, salle ja parukaid. Nii mõndagi last pidi mitu korda vaatama, et aru saada, kellega on tegu.
Peale väikeste kadride näitasid end lähemalt ka kooli suureks kasvanud kadrid. Mõni oli justkui pitsidemaalt välja astunud, teine aga nagu väga väljapeetud välimusega proua, Tallinnast, valmis maksma ka.
Et see oli mõnus vaheldus argipäevale ja pakkus kõigile rohkelt nalja ja naeru, on kooli direktoril Ülle Riisalul kindel soov kadripäeva moeshow muuta kooli traditsiooniks, nii nagu selleks on kujunenud nende laat. Järgmine aasta on Riisalul soov kutsuda etendust vaatama ka pealtvaatajad. Saal on küll võrdlemisi väike, kuid vajadusel saab rahva mahutamiseks vaheseina lahti teha ja sööklas lauad kokku lükata. Paljud neist, kes võiks pealtvaatajaks tulla, on küll päeval tööl, kuid kindlasti tahetakse järgmine aasta moeshowd vaatama kutsuda Alu eakad ja ehk oleks mõnel neist lastele rääkida huvitavaid lugusid enda noorpõlve mardiks ja kadriks käimistest.
Moeshow oli paljude osalejate arvates üks aegade parimaid üritusi. Ja seda vaatamata sellele, et eraldi huvijuhti Alu koolil pole. Selle taha ei ole aga jäänud ühegi ürituse korraldamine. Üksmeelsed ja kokkuhoidvad õpetajad korraldavad neid ise, nautides protsessi ja pakkudes meeliülendavaid emotsioone ka teistele.
Kadrilaadal oli sel aastal rekordarv müüjaid ja ostjateks olid nii kaasõpilased, õpetajad kui ka lasteaialapsed. Lapsi toodi laadale ostlema ka Kodila lasteaiast. Põnev oli näha, kuidas lapsed sellest väga elevile läksid ja agaralt oma kaupa müüsid. Targemad käisid oma kaubaga ruumides ringi, et kindlasti kõigi potentsiaalsete ostjateni jõuda.
Kuigi reklaam Alu kooli kadrilaadast jäi viimasele hetkele ja napiks, on see laat tegelikult mõeldud kogu Alu rahva jaoks. Nii et tasub edaspidi kooli tegemistel pilku peal hoida. Iga aastaga areneb laat aina edasi ja tekivad uued ideed. Näiteks oli sel aastal erakordselt palju erinevaid snäkke, alates kaneelisaiakestest kuni muffiniteni välja, mida kõike tahaks ju proovida. Kohapeal aga ei jõua nii palju süüa. Selleks, et edaspidi saaks toitu kaasa osta, tekkis mõte, et lapsed võiks nende kaasavõtmiseks enne laata voltida lihtsaid karpe.
Seekordsest kadrilaadast võrsus ka mõte, et nii lasteaia- kui ka koolilastele võiks korraldada ühe päeva, kus nad saaksid oma vanu mänguasju teistega vahetada. Lasteaiaõpetajatele igatahes pakkus mõte huvi.
Nii et peale ägedate kadrikostüümide, põnevate maitseelamuste ja uute asjade on kadripäeva tähistamine Alu koolis sündmus, mis ühendab kooliperet ning toob iga kord uusi ideesid, mismoodi seda päeva veelgi toredamaks teha.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare