27.7 C
Rapla
Teisipäev, 28 mai 2024
RSPäästeamet kontrollis kortermajade tuleohutusnõuete täitmist

Päästeamet kontrollis kortermajade tuleohutusnõuete täitmist

Kadri Paju

Novembris kontrollisid päästeameti inspektorid tuleohutusnõuete täitmist kortermajades ning 227-st kontrollitud kortermajast oli korras vaid 37.

Raplamaal kontrolliti nelja kortermaja ja kahjuks leiti puudusi neist kolmes. “Rõõm, et ühes kontrollitavatest majadest oli tuleohutusnõuete täitmisega kõik korras,” ütles Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik. “Kaks rikkumist oli seotud evakuatsiooniteede ja kaks evakuatsioonipääsudega. Evakuatsiooniteed ja trepikojad peavad olema takistustest ja põlevmaterjalist puhtad, et inimesed ohu korral kiiresti välja pääseksid. Evakuatsioonipääs peab samal eesmärgil olema kergesti seestpoolt avatav. Näiteks võtmega lukustatav uks evakuatsiooniväljapääsuks ei sobi – tuleb vahetada kas uks või pigem lukk,” rääkis Kiik.
Veel leiti puudusi elektripaigaldistes, mis tähendab, et kortermajal on elektriaudit tegemata. Selle kohta antakse info edasi tarbjakaitse ja tehnilise järelevalve ametile.
Viimasel kahel aastal on päästeamet kortermajadesse teinud viis reidi, kokku on kontrollitud 1550 hoonet, millest puuduseid leiti 76%. Kontrolliti vaid üldkasutatavaid pindu ning korteritesse ei sisenetud. Keskmiselt rikutakse majas enam kui kahte tuleohutusnõuet. Kõige enam eksitakse evakuatsiooninõuete vastu. Mõned levinumad rikkumised on näiteks sellised, kus koridorides hoitakse asju, mis võivad põlema süttida või jäävad ette majaelanikele, kes soovivad majast väljuda, või ka päästjatele, kel vaja tuld kustutada või kannatanuid majast välja tuua. Samuti on asjad korrast ära tuletõkkeustega – need kas puuduvad üldse või hoitakse neid lahti.
„Tõsi, teinekord on puudused sellised, mille parandamine vajab rahalist panust, näiteks on vaja välja vahetada uks või selle lukusüsteem. Paljudel juhtudel on puudused aga sellised, mis ei vaja raha, vaid lihtsalt seda, et korteriühistu paneks koos majaelanikega pead kokku ja teeks oma üldkasutatavad pinnad korda,“ nentis päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe ja lisas, et ka mõne väiksema asja ärategemine aitaks kaasa kogu maja ja selle elanike ohutusele.
2018. aastal hukkus eluhoonete tulekahjudes 45 inimest, neist korterelamutes 22 ja eramajades 21. Lisaks hukkus üks inimene suvilas ja üks ridaelamus. Novembrist saavad korteriühistud tellida ka tuleohutusalase nõustamise, mille eesmärk on, et korteriühistud teaksid tuleohutusnõudeid ja oskaksid neile ka ise tähelepanu pöörata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare