13.8 C
Rapla
Pühapäev, 26 mai 2024
RSAtla kanged napsud tulid Saksamaalt tagasi kolme hõbemedaliga

Atla kanged napsud tulid Saksamaalt tagasi kolme hõbemedaliga

Helerin Väronen

Natukene alla paari aasta Atla mõisas tegutsenud EBD Group OÜ tõestab end aina enam käsitöönapsude turul. Eelmisel aastal pärjati Berliinis toimunud Craft Spirit festivalil “Muistne õunanaps” pronksmedaliga, seekord tuldi samalt festivalilt 8. märtsil koju lausa kolme hõbemedaliga.

Õunabrändide kategoorias noppis selle “Muistne õunanaps” ning likööride kategoorias said hõbeda “Vanaema kirsinaps” ja „Vanaema kuslapuu naps”.
Üks kangete napsude valmistajatest, Tiit Rahkema sõnas, et kolm jooki nad võistlusele saatsid ja kõik kolm ka medali said, nii et see innustab osalema järgmistel võistlustel ja jõuproovidel. Näiteks on märtsi lõpus tulemas konkurss Londonis ja juuli lõpus New Yorgis, mida napsumeistrid põnevusega ootavad. Ning järgmisel aastal sihitakse Saksamaa festivalil juba kuldmedalit. “Ega me vähemaga lepi. Meie eesmärk on olla parim maailmas,” sõnas Rahkema.
Ettevõtet esindas festivalil Raivi Juks. Rahkema rääkis, et õhtusel galakontserdil jagati medaleid vaid esimestele, nii et Juks jõudis teistele juba teatada, et nad ei saanudki midagi. “Kuid järgmisel hommikul, kui tuldi jagama hõbedaid ja pronkse, oli meie üllatus suur ja rõõm veel suurem,” rääkis Rahkema.
Lühikese ajaga on napsude valik suurenenud. Peale kolme õunanapsu on valikus kaks magusat likööri, kirsi ja kuslapuu oma, ning kirsist on valminud ka kuiv liköör, ilma suhkruta. Kohe varsti on turule tulemas ka pihlakanaps, mis Rahkema sõnul sobib eriti hästi ulukiliha kõrvale.
Uue asjana korraldatakse juuni alguses Atla mõisas esimene käsitöönapsude festival, kus käsitöönapsude konkursile oodatakse osalema kõiki nende tootjaid. Osalemise eeldus on väikepartii olemasolu ja Eestis töötlemine, ehk importimine ja siin villimine arvesse ei lähe, naps peab ikka olema „oma väikeste kätega tehtud“, nagu Rahkema sõnas.
Festivali esimesel päeval on ka konverents praegustele ja tulevastele napsumeistritele, et arutada alkoholi väiketootmise võimalikkust Eestis. Festival ühendab endas joogi, toidu ja galakontserdi ning Rahkema loodab, et sellest saab traditsiooni tekkides üks olulisemaid Raplamaa kultuurisündmusi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare