-0.1 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSRapla ja Märjamaa vallas on avatud kaasava eelarve hääletus

Rapla ja Märjamaa vallas on avatud kaasava eelarve hääletus

Katri Reinsalu

Rapla ja Märjamaa vallas on käimas kaasava eelarve rahvahääletus. Kohila vald küsis oma elanike arvamust juba möödunud aasta lõpus ning Kehtna vallas kaasavat eelarvet ei ole.

Rapla vallas on ideid erinevatest eluvaldkondadest, aga Märjamaa vallas on tänavu väga selge, mida rahvas kaasava eelarve rahaga teha tahab.
Märjamaa vallas esitati kaasava eelarve konkursile kolm ideed, mis kõik vastasid nõuetele ning jõudsid hääletusele. Kaasava eelarve kahel esimesel aastal esitati üle kümne idee. Nii möödunud kui ka sel korral kogunes neid ainult mõni. Valla arendusspetsialist Kirsti Mau ütles, et mingit konkreetset põhjust ideede hulga vähenemise taga välja tuua ei saa. Samas lisas ta, et kuniks ideid siiski laekub ja inimesed kaasa rääkida soovivad, on vald rahul.
Veel ütles Mau, et muidugi oleks hea, kui ideid laekuks ka erinevatest valdkondadest. Nimelt on tänavuse kaasava eelarve kõik ideed seotud lastele liikumis- ja mängimisvõimaluste loomisega.
„Kui inimesed näevad, et on vaja laste mänguväljakuid, siis tuleb neid juurde teha,” kommenteeris Mau. Kaasava eelarve raames rahastatakse ühte ideed 20 000 euroga.
Kolmest ideest kõige parema väljaselgitamiseks algas 26. veebruaril rahvahääletus, mis lõppeb 18. märtsil. Täpset ajakava võiduidee teostamise kohta Mau veel välja tuua ei saa. Ta rääkis, et see sõltub osaliselt idee autorist ja asjaajamise kiirusest, kuid avaldas lootust, et sügiseks saab see ellu viidud.
Rapla vallas esitati õigel ajal 14 ideed. Üks idee laekus pärast tähtaega. Kogunenud 14 ideest praagiti välja kaks põhjusel, et idee objekt ei olnud suunatud Rapla valla omandis olevale kinnistule. Veebruaris kogunenud komisjon otsustas rahvahääletusele suunata 11 ideed. Komisjonis tehti ettepanek liita kolm ideed, mis puudutasid lasteparki ja multifunktsionaalse mänguväljaku rajamist.
Rapla valla arendusjuht Heiti Vahtra ütles, et esitatud ideede hulk on piisav selleks, et inimestel oleks valikut. Täiesti rahule oleks jäädud juhul, kui igasse piirkonda oleks lõpphääletusele jagunud vähemalt kaks ideed.
Rapla vallas on kaasava eelarve tarbeks planeeritud 60 000 eurot. Sellest pool on mõeldud enim hääli saanud Rapla piirkonna (Alu, Hagudi, Kodila, Kuusiku ja Rapla kant) projektile. Lisaks saavad 10 000 ka enim hääli kogunud Juuru piirkonna (Juuru ja Järlepa kant), Kaiu piirkonna (Kaiu, Kuimetsa ja Vahastu kant) ja Raikküla piirkonna (Kabala, Lipa, Raikküla ja Purku kant) projektid.
Kuna Raikküla piirkonnas on rahvahääletusel vaid üks projekt, millega soovitakse Kabalasse jõekaldale puhkeala rajada, võib juba praegu selle projekti elluviimises üsna kindel olla. „Häälte alampiiri ei ole seatud ühegi nõudena,” kinnitas ka Vahtra.
Rapla kaasava eelarve rahvahääletus algas eile ja kestab 24. märtsini. Oma arvamust saavad avaldada kõik vähemalt 16-aastased isikud, kelle elukoht on rahvastikuregistri andmetel Rapla vallas. Sarnaselt saavad Märjamaa kaasava eelarve hääletusel osaleda kõik vähemalt 16-aastased Märjamaa valla inimesed. Oma hääle saab anda ühe idee poolt.

Märjamaa valla kaasava eelarve ideed:
1. Mänguväljak jõukohaste ja turvaliste atraktsioonidega Vana-Vigala piirkonna eelkooliealistele lastele
2. Tasakaalurada ja liumägi lastele
3. Laste mänguväljak Haimre rahvamaja parki

Rapla valla kaasava eelarve ideed:
1. Skulptuur Riinimanda Helin jõeäärsel haljasalal
2. Kogupere mänguväljak Vesiroosi parki
3. Aktiivne Alu – välijõusaal
4. Hagudi seikluspark ja välijõusaal
5. Spordisõbra seiklusrada Rapla Kesklinna kooli ja staadioni kunstmuruväljaku vahelisele alale
6. Rapla lasteparki multifunktsionaalse mänguväljaku rajamine
7. Välijõusaal Juuru Eduard Vilde kooli õuealale
8. Järlepa mänguväljaku arendus
9. Karitsa järve rannapoolsesse ossa puhke- ja aktiivsusala rajamine
10. Teeme koos Vaopere küla bussipeatused valgeks
11. Puhkeala Kabalasse jõe kaldale

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare